De klikhits van 2015: rokjesgate, maagden en gelukszoekers
Gepubliceerd: 18 December 2015 • Leestijd: 3 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Het afgelopen jaar hebben we niet alleen het heetste hogeschoolnieuws gebracht, maar ook een podium geboden aan columnisten en bloggers. Dat beviel blijkbaar, want ze zijn goed vertegenwoordigd in ons best-gelezen-in-2015-lijstje. Het was een prachtig Profielen-jaar. Op naar 2016!
Aphrodite-gate
Net na de zomervakantie kreeg Academieplein een nieuwe koffiebar met zitjes in de hal. Goed idee, maar er stond wat in de weg: de naakte stenen zeemeermin Aphrodite. Als je er gezellig zat, keek je zo tegen haar kale koude kruis. De horecaondernemer vond het niets en bedacht een oplossing: het beeld moest een rokje aan. Dat vond alleen de koffiedame een goed idee. Aphrodite is nog steeds naakt, het gedonder haalde GeenStijl.
De sextende scriptie-begeleider
Wat doe je als je scriptie-begeleider je seksueel getinte berichtjes stuurt terwijl jij daar helemaal geen interesse in hebt? Het gebeurde een studente van de Rotterdam Business School. Toen ze bij een vertrouwenspersoon aanklopte, kreeg ze een excuusbrief en een nieuwe begeleider. De studente vond dit niet genoeg compensatie en daar was de rechter het mee eens. De uitspraak: de HR had wel wat harder haar best kunnen doen.
Lieve Tosca, ik ben nog maagd
‘Ik ben 21 en maagd, ben ik raar?’, wilde een anonieme student weten van Lieve Tosca. En hij blijkbaar niet alleen want het artikel is enorm vaak gelezen. Tosca’s antwoord: Je bent helemaal niet raar. De gemiddelde leeftijd waarop we ‘het’ voor ’t eerst doen mag dan wel 16,7 jaar zijn, maar daarna duurt het nog jááááren voordat iedereen aan de daad toekomt. Op de Hogeschool Utrecht is 15 procent van de populatie maagd.
Rouwkamer voor overleden student
Verschillende HR-studenten hebben dit jaar het leven gelaten. Voor sommigen werd een In Memoriam in Profielen geplaatst, anderen kregen een eigen rouwkamer op de locatie waar ze studeerden. Zo ook Benjamin Pechler, trademanagementstudent aan de Kralingse Zoom. Profielen ging er een kijkje nemen, observeerde en schreef een verslag.
Profielen-illustrator verdacht van terrorisme
Na de aanslagen op Charlie Hebdo werd Profielen-illustrator Maus Bullhorst aangehouden op Schiphol omdat hij aan ‘een bepaald profiel voldeed’. Maus: ‘Stond ik daar samen met vier andere mannen, van dezelfde lengte en ook in het zwart gekleed. Na een grondige, maar vooral ongemakkelijke fouillering werd mijn tas opengetrokken en zagen ze het gevaarlijkste wapen ter wereld: een potlood.’
Ik ben Charlie nie
Op de Willem de Kooning Academie werd massaal steun betuigd aan de vermoorde cartoonisten van Charlie Hebdo. De site van de academie ging op zwart en er werden twee grote potloden voor de ingang geplaatst met de tekst ‘Je Suis Charlie’. Student Dennis Neumann vond dit niet kies. ‘Je decide qui je suis’, ik beslis zelf wie ik ben, schreef hij in een brief aan medestudenten en de directeur. Het leverde een levendige discussie op.
Siham over handen geven
Blogster Siham draagt een hoofddoek en geeft mannen geen hand. Ze stuit op onbegrip en zou dit graag anders zien, misschien in 2016? Siham: ‘Als moslima leer ik mijn islamitische en mijn Nederlandse identiteit te combineren zonder een ervan te verliezen. Ik houd mij aan het Nederlandse recht én behoud mijn islamitische normen en waarden. Gewoontes veranderen met de tijd. Misschien is het tijd om er een aantal geleidelijk aan te passen?’
Hoera, op introductiekamp
Waren het nieuwbakken eerstejaars-studenten die gemotiveerd moesten worden om mee te gaan of ouderejaars die nog even terug wilden denken aan hun introductiekamp? We zullen het nooit weten. Wel weten we nu dat deze vijf redenen waarom je mee moet op introductiekamp enorm vaak gelezen zijn.
Computervirus gijzelt accounts
Studenten en medewerkers van commercieel management konden in januari dagen niet bij hun HR-account door een virus. Iemand had een zip-bestandje met daarin een ransomeware-virus gedownload dat alle accounts ‘gijzelde’ tot er losgeld betaald zou worden. De ict-afdeling was de criminelen te slim af en na een week kon iedereen weer lekker computeren. Spannender dan dit wordt het niet, op de ict-afdeling.
Yousra en de gelukszoekers
HR-studente Yousra was in Griekenland om Syrische vluchtelingen op te vangen. Met deze ervaring vers in het geheugen wordt ze boos als mensen vluchtelingen ‘gelukszoekers’ noemen: ‘Mensen vluchten, zetten hun leven op het spel, zij zoeken toevlucht bij de medemens en worden niet geaccepteerd. Wat betekent geluk eigenlijk? Als geluk een negatief begrip is dat continu wordt gekoppeld aan vluchtelingen, wil ik nooit meer gelukkig zijn.’
Dit waren de meest gelezen artikelen van 2015. Nog niet uitgelezen? In 2014 en 2013 maakten we ook van dit soort lijstjes. Klik op de jaartallen om ze te zien.
De redactie van Profielen kijkt uit naar een mooi en nieuwsrijk 2016 en wenst al haar lezers een fijne vakantie, de kerstvierders fijne feestdagen, en iedereen een goede jaarwisseling en een heel gelukkig 2016.
Tosca Sel
relaxed ook dat ons project op nummer 1 is gekomenXD!!!