Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geneeskundestudenten weigeren lichamelijk onderzoek

Gepubliceerd: 24 March 2015 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Twee islamitische geneeskundestudenten van het Erasmus MC willen niet meedoen aan een onderdeel van het vak praktische klinische vaardigheden. Van hun universiteit kregen ze geen vrijstelling, waarna ze naar de hoogste onderwijsrechter stapten.

Dit artikel is op 31 maart 2015 geüpdatet.

Voor het bachelorvak ‘praktische klinische vaardigheden’ onderzoekt iedere student een man én een vrouw. De studenten moeten zich uitkleden tot op hun ondergoed en bijvoorbeeld luisteren naar de longen, elkaars hals en hoofd onderzoeken, en buik en benen. Het gaat niet om onderzoek van borsten of andere intieme delen. Dat gebeurt later in de opleiding en met vrijwilligers.

Maar twee vrouwelijke studenten willen niet door een man onderzocht worden omdat dit indruist tegen hun islamitische geloofsovertuiging, meldt Erasmus Magazine. De twee studenten vroegen vrijstelling aan voor dat onderdeel, maar kregen die niet. Volgens het Erasmus MC zijn de praktische vaardigheden een essentieel onderdeel van het geneeskundeonderwijs en zou het niet te doen zijn om uitzonderingen toe te kennen op religieuze gronden. Dat zou volgens de faculteit het einde betekenen van het vaardighedenonderwijs.

De zaak van de studentes ligt op dit moment bij het landelijke College van Beroep Hoger Onderwijs. De uitspraak van de rechters kan voor zorgopleidingen grote gevolgen hebben: als de twee gelijk krijgen, kunnen ook andere studenten op religieuze gronden vrijstellingen eisen.

Voor één van de twee studenten zal het overigens niet meer uitmaken. Zij volgde alsnog het gehele vak en liet aan Erasmus Magazine weten daardoor ‘geestelijk verminkt’ te zijn geraakt.

Geen probleem op HR
Navraag van Profielen bij de opleidingen verpleegkunde en fysiotherapie leert dat dit probleem op de Hogeschool Rotterdam niet speelt. Onderwijsmanager verpleegkunde Els de Bock vertelt dat een dergelijke situatie bij haar opleiding nog niet is voorgekomen. Onderwijsmanager Rob Tijssen van fysiotherapie kan zich ‘van lang geleden’ één vergelijkbaar geval herinneren. ‘Toen hebben we uitgebreid met de dame in kwestie gesproken en heeft ze uiteindelijk een andere opleiding gekozen.’

Tijssen denkt dat voorlichting voorafgaand aan de studie dit soort problemen kan voorkomen. ‘Voordat studenten hier komen studeren, waarschuwen we ze uitgebreid dat ze aan elkaar moeten gaan zitten. Zonder onderscheid in jongens of meisjes te maken, want dat doen we in ons beroep uiteindelijk ook niet.’

HOP, Petra Vissers / Profielen (reactie HR)

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Geneeskundestudenten weigeren lichamelijk onderzoek

  1. Dit is een hele zorgelijke ontwikkeling. Ook ik word regelmatig geestelijk verminkt bij de huisarts/ dokter. In deze moderne tijd, waarin de ene technologische ontwikkeling na de ander elkaar opvolgen, is het van de gekke dat ik mij nog iedere keer moet uitkleden. Dan zie ik de ogen van mijn bijna-bejaarde huisarts over mijn goddelijke torso glijden. Na zo’n visuele aanranding voel ook ik mij geestelijk verminkt, net als één van deze studenten.

    Naar mijn inzien gebeurd dit keer op keer doordat huisartsen/ doctoren van tegenwoordig enkel nog maar oude en uitgezakte lichamen onder ogen krijgen. Een perfect geschapen lichaam als de mijne is voor hen logischerwijs een zeer aangename verassing, misschien iets te aangenaam. Daarom wil ik vanuit mijn geloofsovertuiging voorstellen dat ik enkel nog behandeld wordt door 20 tot 25-jarige vrouwelijke huisartsen/ doctoren. Ik geloof dat hiermee de geestelijke verminking gestopt zal worden.

  2. Ik denk dat als je dat niet wil je je niet goed ingelezen hebt in wat de opleiding en het beroep inhouden en dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Want dit soort dingen krijg je niet alleen in je opleiding maar straks als afgestudeerde moet je ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren als vrouw bij een man.

  3. @Thomas B Ik heb me gek gelachen om je reactie en daarom eis ik schadevergoeding voor het verminken van mijn serieuze werkhouding.

  4. @Zee Mijn welgemeende excuses daarvoor. Ik probeer enkel een belangrijk maatschappelijk probleem aan te kaarten en hoop hiermee geestelijke verminking een halt toe te roepen. Graag zou ik in contact komen met de twee studenten uit dit artikel. Naast geestelijke verminking bij de dokter word ik namelijk tweemaal per jaar oraal verkracht bij de tandarts. De wijze waarop mijn tandarts mij een half uur lang mondeling vingert, geeft mij regelmatig nachtmerries en flashbacks. De kille stem van mijn tandarts echoot geregeld door mijn hoofd, dan hoor ik “doe je mond maar open” en “tijd om te boren” en lopen de rillingen over mijn rug.

    Waarschijnlijk ondervinden de twee studenten dit probleem ook en kunnen wij ons verenigen. Samen zullen wij de (momenteel) anonieme slachtoffers van deze geneesheren een stem geven. Het is tijd dat deze martelklinieken worden gesloten en de beulen worden opgesloten, levenslang! #StopArtsenNU

  5. Daar vallen een paar dingen op te zeggen. A: Dit hadden ze vooraf kunnen weten. B. Zolang je het vak niet op een Islamitische school volgt, hoor je gewoon mee te doen met alles wat er gegeven wordt. C. Nouja, eigenlijk is alles al gezegd met punt A.

    Helemaal die geestelijke verminking snap ik niet. Die zat er volgens mij namelijk al..

  6. Vele studenten zullen nu denken.. A joh.. stel je niet aan, Je had moeten weten bladibladibla..
    Ik vind persoonlijk dat deze studenten alle recht heeft om dit verzoek af te wijzen.
    Zelf volg ik de opleiding Ergotherapie, tijdens bepaalde lessen waar je rollenspellen moet uitvoeren of elkaars lichaam moet onderzoeken, is het de bedoeling dat ALLE studenten uit de kleren moeten. Zelf kies ik ervoor om mij niet in mijn ondergoed te vertonen, vanwege mijn geloofsovertuiging en bepaalde normen en waarde die ik van huis uit heb meegekregen. Naar mijn idee kan je een student niet dwingen om een keus te maken tussen ‘stoppen met de opleiding’ of ‘uitkleden’. We weten allemaal hoe hard we werken voor een tentamen ( en dan wordt je weggestuurd voor een les waar je je niet wil uitkleden?? ). Beste studenten,wij moeten elkaars normen en waarde en geloofsovertuigingen accepteren en deze respecteren. Net zoals dat jij respect verwacht voor jou normen en waarden verwachten anderen dat ook van jou.

  7. Pietje. Ik ben het met je eens. Het is gewoonweg triest dat men het verzoek van deze twee studenten belachelijk maken simpelweg, omdat ze niet dezelfde normen en waarden deelt als deze twee studenten. Maar behalve dat het volgens mij belachelijk is dat men zo reageert, heb ik vooral medelijden met hen. Dit respectloos gedrag tegenover andermans normen en waarden toont aan hoe weinig respect ze voor hun eigen normen en waarde hebben. Kun je zulke mensen dan überhaupt serieus nemen over een onderwerp waar ze zelf nauwelijks waarde aan hechten? Ik denk van niet.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top