Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Het zou goed zijn als jongeren weten wat een waterschap doet’

Gepubliceerd: 17 March 2015 • Leestijd: 3 minuten en 20 seconden • Afgestudeerd Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Toen Rosemarie van Ham nog een klein meisje was, was een van haar lievelingsboeken Droppie Water. De interesse voor water zat er al vroeg in. Morgen kan je op haar stemmen tijdens de waterschapsverkiezingen. Ze is nummer 4 op de lijst van de Algemene Waterschapspartij voor het hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard.

Rosemarie van Ham

Tot 2014: watermanagement
Nu: kandidaat Algemene Waterschapspartij

‘Voor mijn afstudeerstage was ik samen met klasgenoot Merel Schuller in Semarang, Indonesië. In opdracht van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard onderzocht ik of het mogelijk is om in Indonesië een waterschap van de grond te krijgen.
‘In Semarang hebben ze regelmatig last van overstromingen en om die tegen te gaan zijn er dijken en een gemaal gebouwd. Er wordt daar een waterschap opgericht dat in samenspraak met de lokale bevolking onderhouden gaat worden. Dat is niet alleen een kwestie van dingen bouwen en aanzetten, je moet de mensen ook mee krijgen. En dat is best lastig, want ze zijn in Indonesië niet bekend met het waterschapssysteem.
‘Sommige Nederlanders trouwens ook niet, daarom zal ik het nog even uitleggen: Nederland heeft 23 waterschappen. Het zijn gekozen overheidsinstellingen die de waterhuishouding in een bepaalde regio regelen, de oudste vorm van democratie in Nederland. De waterschappen bestonden eerder dan de Eerste en Tweede Kamer. Wij zijn het dus gewend om belasting te betalen en weten dat dat geld besteed wordt aan het onderhoud van bijvoorbeeld gemalen en dijken zodat we droge voeten houden, aan de kwaliteitshandhaving van oppervlaktewater, grondwater, natuur- en recreatiegebieden.

Geleerd op de HR: ‘Praktijkervaring en samenwerken met verschillende disciplines en bedrijven.’

‘In Indonesië kennen ze dit niet. Op plekken die vaak overstromen, hogen ze hun huizen op en als er hoog water komt, plaatsen ze waterkeringschotten voor de deur. Ik sprak met de bevolking en probeerde te ontdekken met wie er gesproken moest worden over het innen van de belasting en welke elementen er nodig zijn om het waterschap te laten functioneren. Na afloop schreef ik een advies waarin stond wat er nog nodig is om het waterschap werkend te krijgen, hoe de belasting eerlijk geïnd kan worden en hoe dit geld transparant uitgegeven kan worden. Dat plan ligt nu bij het hoogheemraadschap en een volgende groep studenten kan er in de toekomst mee verder.’

Klimaatverandering
‘Tijdens m’n afstuderen raakte ik geïnteresseerd in de waterschapspolitiek in Nederland. Ik ontmoette een lid van de Algemene Waterschapspartij (AWP) en ontdekte dat ik maar weinig over dit facet van watermanagement had geleerd in mijn studie. Ik ging mee naar de Verenigde Vergadering van het waterschap en zag dat er verschillende meningen bestaan over wat nou echt belangrijk is: kwaliteitsbewaking van oppervlaktewater of bijvoorbeeld preventie van overstromingen. Ook kwam ik erachter dat er veel mensen in de waterschappen zitten die geen geschikte vooropleiding hebben. Natuurlijk kan je je inlezen in watermanagement, maar je bent er veel meer in thuis als je het hebt gestudeerd.
‘Na m’n afstuderen besloot ik me dus aan te sluiten bij de AWP. Het is een partij die niet gelieerd is aan bestaande politieke partijen zoals de PvdA of de VVD, maar op zichzelf staat en op basis van deskundigheid invloed op het waterschap wil. Op 18 maart – tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen – zijn de waterschapsverkiezingen. Die dag zijn er in mijn waterschap Schieland en Krimpenerwaard dertig zetels te vergeven. Negen daarvan gaan naar bedrijven die met de watervoorziening te maken hebben, zoals boeren, en de rest wordt verdeeld op basis van stemmen.
‘Het is de eerste keer dat de AWP meedoet aan de verkiezingen van dit waterschap en ik denk dat we een goede kans maken. Het is aan mij om mijn generatie te bereiken want het zou goed zijn als jongeren weten wat een waterschap doet. Hoe belangrijk het werk van de waterschappen is en hoe ze invloed op het beleid kunnen uitoefenen. Wij hebben het nu goed, maar dat betekent niet dat het zo blijft. Wij wanen ons veilig, maar niemand weet welke invloed klimaatverandering zal hebben. Daar moeten we met elkaar goed over nadenken.’

Gemist op de HR: ‘Aandacht voor het Engels. Er is veel werk in het buitenland en het is handig als je alle begrippen in het Engels kent.’

Doorleren
‘Ik ben nummer vier op de lijst, vrouw, jong en ik heb kennis van zaken dus ik maak wel kans op een plekje in het waterschap. Als ik word verkozen, kom ik in het dagelijks bestuur terecht en dat is een betaalde functie. Daarnaast ben ik nog niet uitgestudeerd, ik wil me specialiseren. Ik heb tijdens m’n studie altijd ‘Bring the Dutch abroad’ geroepen, want daar kunnen we echt wat betekenen. Om die reden wil ik een master in internationale context gaan volgen, in Nederland of het buitenland. Ik ben benieuwd waar het schip strandt.’

CV
2015 Op de kieslijst voor de waterschapsverkiezingen
2014 Stage bij hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard en stage in Semarang, Indonesië
2013
– Stage op afdelingen watermanagement en stadsplanning van de gemeente Rotterdam
– Honoursprogramma
2010-2014 Bacheloropleiding watermanagement HR
In het waterschap Hollandse Delta staat ook een (huidige) student op de kieslijst van de AWP: derdejaars watermanagement Leonie de Mulder. Lijsttrekker van het CDA in hetzelfde waterschap is Hogeschool Rotterdam-docent Leo van Gelder.

Tekst: Tosca Sel
Fotografie: Levien Willemse

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top