Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geeuwen en knikkebollen: één op drie studenten is slaperig

Gepubliceerd: 21 March 2016 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bijna de helft van alle studenten heeft ’s morgens moeite met opstaan en ruim een derde voelt zich niet uitgeslapen bij het studeren. Studenten zouden beter op hun slaap moeten letten, vinden onderzoekers.

Slapen in collegtezaal

De Nederlandse Vereniging voor Slaap/Waak Onderzoek wilde wel eens weten hoeveel slaapproblemen studenten hebben en wat dit met hun studieresultaten doet. Bijna veertienhonderd studenten van universiteiten en hogescholen deden aan het online onderzoek mee.

Geen zin
Slapen doen studenten lang niet altijd goed. Een kwart heeft meestal geen zin om te studeren vanwege slaperigheid en nog eens de helft overkomt dat elke week wel een keer. Twee op de drie studenten zou eigenlijk langer willen slapen.

Heeft dat gevolgen voor hun studie? Jazeker, want studenten met een slaaptekort behalen gemiddeld een half punt lager voor hun tentamens. Maar ze scoren toch evenveel studiepunten als hun uitgeslapen medestudenten.

Slechtere prestaties
‘De verschillen zijn niet enorm groot, maar ze zijn er wel’, zegt neuroloog Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum. ‘De tendens is dat minder slaap tot slechtere prestaties leidt. Jonge mensen hebben veel reserves, maar als die zijn opgebruikt, wreekt het zich.’

De les is simpel: let op je slaap. Regelmatig studeren en op tijd naar bed gaan is beter dan vlak voor het tentamen tot diep in de nacht leren. ‘Als je anderhalf uur later gaat slapen, mis je diepe slaap in de eerste uren van de nacht, terwijl die voor je geheugen heel belangrijk is. Je kunt beter op tijd naar bed gaan dan lang uitslapen.’

Alcohol
Studenten weten niet altijd wat goed is voor hun slaap. Zo denkt de helft dat je beter slaapt als je intensief sport vlak voor het slapen gaan, maar dat is helemaal niet zo. En dertig procent is ervan overtuigd dat alcohol een goede invloed heeft op slaap, terwijl ook dat helemaal niet waar is.

De Hersenstichting geeft voorlichting over slaap. Dit zijn de tips om beter te slapen:
– Onderneem een uur voor het slapen gaan alleen nog maar ontspannende activiteiten;
– Vermijd alcohol- of cafeïnehoudende dranken voor het slapen gaan;
– Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer;
– Laat smartphones/tablets/laptops en tv’s weg uit de slaapkamer;
– Zorg voor voldoende blootstelling aan natuurlijk daglicht overdag;
– Zorg voor voldoende beweging overdag;
– Vermijd sporten vlak voor het slapen gaan;
– Probeer regelmatige bedtijden aan te houden, ook in het weekend;
– Blijf na het ontwaken niet te lang in bed (maximaal een half uur);
– Vermijd dutjes overdag.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Geeuwen en knikkebollen: één op drie studenten is slaperig

  1. Studenten zijn slaperig? NATUURLIJK! Studenten studeren, werken, sporten en hebben soms zelfs nog een sociaal leven, te weinig uren op een dag om ook nog te kunnen slapen. Ik verkies alles wat ik net noemde boven slapen en een groot deel van de studenten blijkbaar ook.

  2. Studenten van tegenwoordig zijn lui. Hoe hard dat ook klinkt, het is nou eenmaal niet anders. Klagen als ze een keer vroeg op moeten, dat ze te veel werk hebben en naast studeren weinig tijd hebben voor andere dingen. In plaats van rondhangen in cafés en kroegen kunnen ze ook tijd op school doorbrengen om te leren. Wees blij dat je in een land woont waar iedereen de kans krijgt te studeren, er zijn genoeg mensen op de wereld die deze kans niet krijgen.

    Toen ik nog studeerde was het heel anders. Je was blij dat je naar school mocht en kans had op een betere toekomst. Studeren deden we graag en huiswerk maken zagen we als een kans om onze kennis te verreiken. De studenten van hedendaags zouden eens een dag in de schoenen van studenten uit mijn tijd moeten staan, dan piepen ze wel anders. De jaren 11′ tot 15′, toen ik studeerde, waren droevige en ellendige tijden.

  3. Ik ben helaas zeven maanden geleden afgestudeerd. Momenteel ben ik semiprofessioneel Profielen-lezer en besteed gemiddeld vijf uur per dag aan het lezen van Profielen op kosten van de baas. Ik hoop in de toekomst de overstap te kunnen maken naar professioneel Profielen-lezer en mijn gehele werkdag op deze website te kunnen spenderen. Helaas heb ik mijn baas hier nog niet van overtuigd, echter langzaam maar zeker gaat hij overstag en gaat het nut van een fulltime Profielen-lezer inzien. Fingers crossed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top