Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 december 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Regeringspartijen botsen over ‘nut en noodzaak’ van opleidingen

Gepubliceerd: 22 March 2016 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Sommige opleidingen bieden meer kans op een baan dan andere. Maar moet dat meewegen in het aanbod van universiteiten en hogescholen? Regeringspartijen VVD en PvdA kruisen morgen de degens.

Als opleidingen hun bestaansrecht niet kunnen aantonen, moeten ze misschien maar de deuren sluiten, vindt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg: ‘We kennen allemaal wel iemand die hard heeft gestudeerd en er vervolgens niks mee kan.’

Kort door de bocht
Maar coalitiegenoot PvdA vindt dat te kort door de bocht. ‘Je kunt opleidingen niet allemaal langs de meetlat van de arbeidsmarkt leggen’, vindt Kamerlid Mohammed Mohandis. ‘Voor een opleiding als filosofie gaat dat gewoon niet.’

Morgen gaat de Tweede Kamer in debat over arbeidsmarktkansen van opleidingen en selectie in het hoger onderwijs. Dan zal VVD’er Duisenberg zijn plan lanceren. Het gaat om een variant op een toets die er voor nieuwe opleidingen allang is: voordat ze van start gaan, moeten ze aantonen dat ze in een behoefte voorzien van studenten en werkgevers.

Betere aansluiting
‘Die toets zou ik ook voor bestaande studies willen invoeren’, zegt Duisenberg. ‘Als een opleiding niet glansrijk door die toets heen komt, moet die misschien het aanbod aanpassen en zorgen voor een betere aansluiting op de arbeidsmarkt.’

Het plan van Duisenberg ligt in lijn met uitspraken van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra tijdens de algemene beschouwingen van vorig jaar. ‘We hebben opleidingen nodig die onze jongeren opleiden tot een baan, niet tot een uitkering’, zei Zijlstra toen. De voormalige staatssecretaris van hoger onderwijs gaf Portugees als voorbeeld. Die taal kun je maar beter in Portugal studeren dan hier in Nederland.

Maatschappelijke meerwaarde
Maar zo werkt het niet, vindt PvdA’er Mohandis. ‘Wat is het eindstation van de VVD? Er zijn nu eenmaal opleidingen met een maatschappelijke meerwaarde, zoals de kleine talen. Je kunt zo’n opleiding niet één op één naar de arbeidsmarkt vertalen. Dat geldt ook voor een studie als psychologie: misschien word je er geen psycholoog mee, maar je kunt wel elders aan de slag.’

Zelf ziet Mohandis meer in het idee om bredere hbo-bacheloropleidingen aan te bieden, zodat studenten niet meteen in een niche terechtkomen. Dat zou de kansen op de arbeidsmarkt al goed doen.

Diepgravend onderzoek
Waar VVD en PvdA het wel over eens zijn, is dat de informatie aan studiekiezers over arbeidsmarktkansen moet verbeteren. De twee partijen vragen samen om een diepgravend onderzoek naar de voorlichting via website Studiekeuze123.nl, die vorige week harde kritiek te verduren kreeg.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top