Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten medische hulpverlening winnen rechtszaak studievertraging

Gepubliceerd: 2 March 2016 • Leestijd: 1 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Utrecht is aansprakelijk voor de vertraging van studenten medische hulpverlening, oordeelt de rechter. Dat gaat de hogeschool waarschijnlijk veel geld kosten.

zorg ambulance

“Goed nieuws”, reageert Mark van den Hove van het Landelijk Studenten Rechtsbureau. Dat spande een zaak aan tegen de Hogeschool Utrecht namens meer dan honderd studenten medische hulpverlening. Allemaal liepen ze vertraging op omdat ze door het ontbreken van een BIG-registratie geen stageplek konden vinden.

Dat is de schuld van de hogeschool, zegt de rechter nu. “Die had er rekening mee moeten houden dat het moeilijk zou worden om een plek te vinden”, aldus Van den Hove.

De studenten eisen een schadevergoeding. Het is nog onduidelijk hoe hoog die precies wordt, maar de rechter wil volgens Van den Hove in ieder geval uitgaan van de letselschaderichtlijn: 20.000 euro per jaar. “Dat is vooral omdat studenten later op de arbeidsmarkt zijn gekomen. Dat betekent minder inkomsten, maar bijvoorbeeld ook minder pensioenopbouw”, aldus Van den Hove.

Stageverleners vonden voorheen dat het geen zin had studenten op te leiden, omdat het onduidelijk was of het beroep medisch hulpverlener ooit zou worden opgenomen in het BIG-register, waar bijvoorbeeld ook artsen en verpleegkundigen in geregistreerd staan. Zonder die registratie mogen afgestudeerden niet het beroep uitoefenen waarvoor ze zijn opgeleid.

Pas in oktober 2015 maakte minister Schippers van Volksgezondheid bekend dat medisch hulpverleners vanaf 1 juli 2016 in het BIG-register staan.

De Hogeschool Utrecht bestudeert de uitspraak nog. Een reactie volgt “zo spoedig mogelijk”.

De Hogeschool Rotterdam biedt ook een opleiding medische hulpverlening aan, maar doet dat alleen met studierichtingen waarvoor een BIG niet noodzakelijk is. Opleidingsmanager Cees van Bers zei eerder dat hij daar graag verandering in zou brengen als de BIG-registratie eindelijk geregeld is.

HOP, Petra Vissers / Profielen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top