Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studentenhuis mag best een beetje smerig zijn

Gepubliceerd: 25 August 2016 • Leestijd: 2 minuten en 51 seconden • Longread Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studentenhuizen verwelkomen elk jaar nieuwe bewoners die hun spullen en rotzooi mee naar binnen slepen. En schoonmaken, ho maar. Hoe erg is dat eigenlijk?

Smerig Studentenhuis

Een derde van de studenten schaamt zich voor zijn studentenhuis. Vooral de keuken is smerig, vinden ze. De afzuigkap, het keukenkastje en de koelkast blijken geen populaire schoonmaakplekken. Warenhuis Blokker deed er, niet geheel belangeloos, onderzoek naar.

Studenten zijn vaak viezer dan andere mensen, beaamt poetsdeskundige Diet Groothuis, schrijver van Het grote poetsboek. ‘Logisch ook. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd. Ze moeten studeren, feesten, een nieuw leven opbouwen. Daar gaat heel veel tijd in zitten.’

Maar zelfs als ze wel tijd over hebben, weten veel studenten niet waar ze moeten beginnen. Ze hebben nooit geleerd hoe ze moeten poetsen, zegt Groothuis. ‘Met de komst van het feminisme is schoonmaken van de agenda gegooid. Vrouwen werden vroeger min of meer gedefinieerd door hun schone huis. Dat waren ze zat. Hun kinderen hebben logischerwijs niet meegekregen hoe ze goed moeten boenen.’

Poetsles

Groothuis schreef jarenlang huishoudcolumns voor dagblad Trouw en kreeg daar honderden reacties op. ‘De mensen snakken tegenwoordig naar goede huis-tuin-en-keukentips. Ze weten het domweg niet meer.’

Dat blijft niet zonder gevolgen. In Nederland zouden jaarlijks zo’n 700.000 mensen ziek worden door slechte hygiëne. Vaak hebben ze dan al een zwakke gezondheid. In veertig procent van de gevallen zijn ziektekiemen in de eigen keuken de boosdoener.

Heb je een gore wc, gooi er dan wat sodakorrels in en sprenkel er azijn overheen.

Gelukkig zijn studenten meestal gezonde mensen die veel kunnen hebben. Sterker nog, misschien is een beetje vuil juist goed. ‘We leven te schoon’, zegt microbioloog Hermie Harmsen van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Het immuunsysteem wordt geprikkeld als het wordt uitgedaagd.’ Een verkeerde programmering van dit systeem kan leiden tot allergieën en auto-immuunziektes als diabetes.

Schadelijke bacteriën en schimmels gedijen het best op vochtige plekken, zoals de badkamer of de keuken. Bacteriën zijn volgens Harmsen niet allemaal slecht: sommige zijn juist goed voor de weerstand. Schimmels zijn een ander verhaal. ‘Die kunnen zorgen voor verkoudheid of allergieën.’

Goed fout

Maar als het eenmaal fout gaat in zo’n studentenhuis, dan gaat het ook goed fout, zegt Peter Molenaar, deskundige infectiepreventie van de GGD. Meer dan tachtig procent van de infectieziekten wordt overgedragen door ongewassen handen. Als een huisgenoot met buikgriep zijn handen niet wast na een toiletbezoek verspreiden de bacteriën zich razendsnel via deurknoppen en kranen.

Gezelligheid is dus niet zo hygiënisch. Als een student zijn kamer nauwelijks uitkomt, isoleert dat de ziekteverwekkers. In de gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken, de badkamer en de wc is de kans op overdracht en besmetting het grootst.
‘Je kunt het een beetje vergelijken met tandplak’, zegt Molenaar. ‘Als je niet goed schoonmaakt, krijg je een dun laagje vuil, vaak niet eens zichtbaar voor het blote oog.’ Op dat laagje, ook wel biofilm genoemd, verzamelen zich bacteriën. Houd je dit niet goed schoon, dan is dit een uitstekende broedplaats voor micro-organismen.

Soda en groene zeep

Hoe bestrijd je deze ziekmakers dan? Niet met bleek, dat desinfecteert maar vluchtig, zegt Molenaar. ‘Een doekje met wat schoonmaakmiddel erop en goed boenen, dat werkt toch het beste.’

Klopt, zegt poetsexpert Diet Groothuis. ‘De veelkleurige middeltjes in de supermarkt zijn overbodig. Vaak is een microvezeldoekje met wat heet water het enige wat je nodig hebt.’ En gooi dat doekje elke dag op zestig graden in de wasmachine, want pas dan dood je de micro-organismen.

Veel studenten hebben nooit geleerd hoe je moet poetsen.

Soda, schoonmaakazijn en groene zeep zijn volgens haar onmisbaar in de keukenkastjes. ‘Heb je een gore wc, gooi er dan wat sodakorrels in en sprenkel er azijn overheen zodat het gaat bruisen. Even laten intrekken en je borstelt het vuil er zo af.’

Heb je de hele nacht met je vrienden in de woonkamer zitten roken, zet dan een bakje schoonmaakazijn neer. De volgende ochtend heeft de azijn de rooklucht opgenomen.

Was je net lekker bezig en wordt het dan toch weer een keer een vieze bende? Geen zorgen. Een beetje viezigheid is helemaal niet zo erg. Denk maar terug aan wat Friedrich Nietzsche ooit zei: Wat me niet doodt, maakt me sterker.

Tekst: HOP, Irene Schoenmacker
Fotografie: Hollandse Hoogte 

Het grote poetsboek, Diet Groothuis, uitgeverij Atlas Contact (€ 19,99)

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top