Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bijspijkercursus CMR-verkiezingen in 11 vragen

Gepubliceerd: 12 December 2017 • Leestijd: 3 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Van 12 tot 14 december zijn de medezeggenschapsverkiezingen. In totaal hebben 208 studenten en 52 medewerkers zich verkiesbaar gesteld voor de cmr en de imr. Weet je nog niet zo veel over medezeggenschap, lees dan hier de bijspijkercursus.

Illustratie vlag voor CMR verkiezing met verschillende symbolen erop

De afgelopen jaren werd er niet echt enthousiast gestemd tijdens de verkiezingen. In 2016 werd er door slechts 6,35 procent van de studenten gestemd. In 2015 was er nog een opkomst van 9,3 procent en in 2014 10,15 procent.

Misschien komt het omdat de verkiezingen voelen als een ver-van-je-bedshow of omdat je geen idee hebt waar het over gaat. Daarom zet Profielen de belangrijkste vragen voor jou op een rijtje, zodat je overwogen kunt kiezen of je al dan niet gaat stemmen.

Wat is de cmr?

De cmr staat voor centrale medezeggenschapsraad van de Hogeschool Rotterdam. Medezeggenschap geeft studenten en medewerkers de mogelijkheid mee te praten met het college van bestuur (cvb) en mee te besluiten over onderwerpen binnen de hogeschool.

Wie zijn er lid?

De raad bestaat uit twintig leden, onder wie tien medewerkers en tien studenten. Bij de verkiezingen kunnen medewerkers alleen op medewerkers stemmen en studenten alleen op studenten. De verkiezing van personeelsleden vindt één keer in de twee jaar plaats, die van studenten elk jaar.  In principe zijn alle studenten en personeelsleden zijn kiesgerechtigd en verkiesbaar. De directie en de (onderwijs)managers mogen wel stemmen, maar zich niet kandideren. Het cvb mag geen van beiden. De leden van de raad kunnen zich bij nieuwe verkiezingen herkiesbaar stellen.

Wat is de imr?

De imr is de instituutsmedezeggenschapsraad. De imr houdt zich bezig met zaken waarover de instituutsdirectie zelfstandig mag beslissen, zoals de instituutsbegroting en de curricula. Onderwerpen die het instituutsniveau overstijgen, worden voorgelegd aan de cmr.

Waarom heeft de Hogeschool Rotterdam een cmr?

Dat is bij wet verplicht. In de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) staat dat aan elke hogeschool een medezeggenschapsraad verbonden moet zijn. De door het cvb vastgestelde medezeggenschapsregeling moet recht doen aan de positie van studenten en personeel binnen de school. Ook staan de richtlijnen waar de medezeggenschapsregelingen aan moeten voldoen in de wet. De twee belangrijkste bevoegdheden van de cmr zijn het adviesrecht en het instemmingsrecht. Op het intranet Hint kun je de statuten en reglementen van de cmr bekijken.

Wat is adviesrecht?

Door het adviesrecht kan de cmr advies uitbrengen over voorstellen van het cvb. Dat kan gaan over voorzieningen voor studenten, vakanties en instellingscollegegeld. Als het cvb het advies niet of niet in het geheel wil volgen, wordt de cmr in de gelegenheid gesteld een overleg met het cvb te voeren over het onderwerp. Het cvb kan het definitieve besluit pas nemen nadat dit gesprek met de raad is meegenomen in de besluitvorming.

Wat is instemmingsrecht?

Voordat zaken als de hogeschoolbegroting, de reglementen, het studentenstatuut of het realiseren van een nieuw instituut in beleid kunnen worden omgezet, is er instemming nodig van de cmr.
De laatste tijd was er nogal wat gedoe rondom het instemmingsrecht. Cvb-voorzitter Bormans pakte het af en daar was de cmr het niet mee eens. De raad ging verhaal halen bij een advocaat en de Raad van Toezicht.

Wat gebeurt er als de cmr niet instemt met een voorstel van het cvb?

Als de raad niet instemt met een beleidsvoorstel, dan moet het cvb het in heroverweging nemen en in een gewijzigde versie opnieuw aan de raad voorleggen. College en raad streven in onderling overleg naar een oplossing. Bij blijvende onenigheid kan een geschil uiteindelijk aan een landelijke commissie worden voorgelegd, maar dat gebeurt zelden.

Wat is initiatiefrecht?

Naast het adviesrecht en het instemmingsrecht is er ook het initiatiefrecht. De cmr is bevoegd om over alle aangelegenheden binnen de hogeschool voorstellen te doen of standpunten kenbaar te maken aan het cvb.

Hoe komt de cmr tot besluiten?

De cmr streeft altijd naar consensus en een voorstel kan worden aangenomen als een meerderheid voor is. Er moeten minimaal elf leden (de helft van de cmr plus één) aanwezig zijn om een voorstel in stemming te brengen.

Wat is het dagelijks bestuur?

Het dagelijks bestuur (db) bereidt vergaderingen voor, coördineert werkzaamheden van de cmr en voert deze uit. Het db bestaat uit vier leden, van wie de voorzitter ook de voorzitter van de cmr is. De cmr kiest drie overige leden die ook lid zijn van de raad. In het db moeten twee leden afkomstig zijn van het personeel en twee van de studenten.

Verdienen de leden er nog iets aan?

Jazeker. Studenten kunnen kiezen uit een financiële vergoeding (maximaal 260 euro per maand, afhankelijk van aanwezigheid), een beloning in studiepunten (4 studiepunten), of een combinatie (130 euro per maand (afhankelijk van aanwezigheid) en 2 studiepunten). Aan de jaarlijkse vergoeding zit wel een maximumbedrag van 2.900 euro en 1.450 euro (bij de combinatie geld/studiepunten). Personeelsleden kunnen deze functie uitoefenen voor 0,25 deel van een fulltime werkweek. De werkzaamheden worden dus als werktijd gezien en uitbetaald.

Wil je stemmen op de cmr/imr? Dat kan via de link die je op je hogeschoolaccount van Webelect hebt ontvangen. Zie hier de kandidaten.

Tekst: Pim Bijl (eerdere versie van dit artikel in 2012) en Lana van der Meer
Illustratie: Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Bijspijkercursus CMR-verkiezingen in 11 vragen

  1. Prima, deze aandacht voor de verkiezingen. Wat mij betreft mag de aandacht wat meer liggen op de medeZEGGENSCHAP. Zo is de jaarlijkse vaststelling van het instellingscollegegeld niet onderhevig aan advisering van de CMR, maar heeft de studentenfractie van de CMR, de SGMR het exclusieve instemmingsrecht. De vaststelling door het College van Bestuur kan dus alleen plaatsvinden met de goedkeuring van de SGMR. Ik vind het jammer dat in het artikel geen linkjes zijn opgenomen waarmee geïnteresseerden sneller bij de reglementen kunnen komen. Ten slotte, is het niet zo dat de facilitering recent is aangepast?
    Regelmatige aandacht voor de medezeggenschap, bijvoorbeeld de stand van zake bij het optuigen van de opleidingscommissies, in Profielen draagt wellicht bij aan een betere opkomst bij verkiezingen.
    Fons van Maldeghem

  2. De opkomst van stemmers is volgens die artikel erg laag, maar mag ik aanstippen dat de kwaliteit van de kandidaten ook erg laag ligt, IRM-RAC had letterlijk maar 2 mensen die de moeite genomen hadden om zich voor te stellen en een foto te plaatsen, de overige kandidaten vonden dit te veel moeite. De CRM deed het iets beter maar ook hier werd ik behoorlijk teleurgesteld.

    Mijn vraag is dan ook, kan je het mensen kwalijk nemen dat ze de moeite niet doen om te stemmen als de helft van de kandidaten de verkiezingen niet serieus nemen?

  3. @Fons, Wanneer het reglement up to date is, zullen we ernaar linken.

  4. Ik weet dat de reglementen op hint al jaren niet zijn geactualiseerd ondanks veelvuldig aandringen vanuit de CMR. Wellicht had een linkje hier en daar eindelijk een katalisator kunnen zijn.
    Fons

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top