Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

CDA-minister Hoekstra houdt vast aan renteverhoging studieschulden

Gepubliceerd: 22 November 2018 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minister Hoekstra van Financiën houdt ondanks de tegenstand binnen zijn eigen partij vast aan de verhoging van de rente op studieschulden. Hij liet zich niet van de wijs brengen in de Eerste Kamer. Het voorstel wordt volgende week in de Tweede Kamer behandeld.

De aangekondigde renteverhoging op studieschulden blijft wat minister Hoekstra betreft overeind, bleek in de Eerste Kamer tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. PvdA-senator Postema verweet het kabinet goede sier te maken met de halvering van het collegegeld van eerstejaars, maar dat het die ‘stiekem financierde door de rekening bij financieel kwetsbare studenten neer te leggen’. En had het congres van Hoekstra’s eigen CDA zijn bewindspersonen onlangs niet opgeroepen om opnieuw te gaan onderhandelen over de ‘vermaledijde’ renteverhoging?

Maar Hoekstra wuifde het weg. De opdracht van het CDA-congres was volgens hem gericht aan Sybrand Buma, fractievoorzitter van de Tweede Kamer. ‘Ik ben een eenvoudige dienaar van de Kroon, dus de opdracht die heer Buma daar meekreeg, moet ik bij de heer Buma laten.’

Hij erkende overigens dat de renteverhoging vermoedelijk niet nodig was geweest als het vorige kabinet de basisbeurs niet zou hebben afgeschaft. Maar nu het collegegeld van eerstejaars is gehalveerd, vindt hij de renteverhoging ‘verdedigbaar’. Volgende week wordt het wetsvoorstel over de renteverhoging in de Tweede Kamer behandeld.

Gat van Jet

PvdA-senator André Postema deed in de Eerste Kamer ook nog een ultieme poging om de korting van 183 miljoen euro op de gezamenlijke onderwijssectoren van tafel te krijgen. Waarom had minister Hoekstra zijn motie niet uitgevoerd die de Senaat een jaar geleden had aangenomen? Daarin riep hij het kabinet op om te bezien of de korting kon worden verzacht, maar nog liever ongedaan kon worden gemaakt.

Hoekstra wierp tegen dat het kabinet ‘zeer serieus’ heeft gekeken of de motie uitvoerbaar was, maar dat het antwoord uiteindelijk nee was. Hij wees er nog maar eens op dat voormalig PvdA-minister Bussemaker van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) een begrotingstekort van 500 miljoen euro had nagelaten. ‘Een groot gedeelte van wat wel eens ‘het gat van Jet’ genoemd wordt – dat zijn niet mijn woorden – is opgelost tijdens de kabinetsformatie.’ Bovendien heeft het kabinet vervolgens ‘zeer fors in onderwijs geïnvesteerd’.

De tegenwerping van Postema dat het kabinet 2,9 miljard euro van de Rijksbegroting niet heeft uitgegeven ‘en dat de minister van gekkigheid niets anders wist te doen dan die af te storten in de staatsschuld’, kon hem evenmin vermurwen.

HOP, Hein Cuppen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top