Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Fiasco met buitenlandse Inepad-master kost HR 3,5 ton

Gepubliceerd: 5 April 2018 • Leestijd: 2 minuten en 41 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het stopzetten van een online masteropleiding in Brazilië kost de hogeschool 3,5 ton. Daarvan gaat bijna 2,5 ton naar de gedupeerde studenten.

Inepad, schaar knipt snoer door.

Tientallen studenten kregen vorig jaar samen zo’n 2,5 ton van de hogeschool omdat hun opleiding voortijdig werd afgebroken. De voornamelijk Braziliaanse studenten volgden vanuit hun thuisland in het collegejaar 2015-2016 een online master aan de Hogeschool Rotterdam, waarvan binnen een jaar bleek dat de kwaliteit niet gegarandeerd kon worden. De HR trok de stekker uit de opleiding en betaalde de studenten hun collegegeld terug plus een schadevergoeding.
Dat blijkt uit antwoorden van de bestuursdienst van de hogeschool op vragen van Profielen over de financiële afhandeling van het sluiten van de online opleiding, een variant op de al bestaande master consultancy and entrepreneurship van de Rotterdam Business School.

Schadevergoeding 25%

Los van de ontwikkelkosten en andere geannuleerde investeringen kost alleen al het sluiten van de opleiding ruim drie ton. De HR heeft alle studenten het door hen betaalde collegegeld terugbetaald, met een schadevergoeding van 25 procent boven op dat bedrag, tegen finale kwijting. Dit kost de HR bijna 2,5 ton. Voor zover bekend hebben alle studenten de regeling geaccepteerd.

Een aantal studenten heeft gebruikgemaakt of wil gebruik gaan maken van het aanbod van de hogeschool om de master ‘offline’ in Rotterdam te vervolgen. De HR betaalt hun collegegeld à 11 duizend euro per jaar. Overige kosten als advocaten, bankkosten en een projectleider om de opleiding af te bouwen, brengen het totaal op een bedrag van 3,5 ton. Hier staat 56 duizend euro aan ontvangen collegegeld tegenover.

Samenwerking met Braziliaanse partner Inepad

De schade is onder andere opgelopen door een voor de HR nadelig contract dat ex-directeur van de Rotterdam Business School Cees van der Kraan afsloot met zijn Braziliaanse samenwerkingspartner Inepad, een private onderwijsorganisatie.

In dat contract werd afgesproken dat Inepad twee derde van het collegegeld zou krijgen en de HR de rest. Inepad zou de studenten werven en mensen inhuren voor het nakijken van de Portugeestalige toetsen. De Hogeschool Rotterdam verzorgde het online onderwijs.

Het risico van deze buitenlandse private onderwijsonderneming bleef dankzij de samenwerkingsovereenkomst wel bij de Hogeschool Rotterdam, blijkt uit onderzoek van Profielen. Alhoewel de hogeschool dus maar een derde van de collegegelden uit Brazilië ontving, heeft het wel al het ontvangen collegegeld aan de studenten terugbetaald. Plus de schadevergoeding van 25 procent.

Minder dan gedacht

Ten tijde van de sluiting volgden nog 65 studenten de opleiding. Omdat deze later dan gepland begon en het collegegeld in termijnen werd betaald, was op het moment van stopzetten slechts twee ton van de geraamde 65 keer 11 duizend euro (715.000,-) betaald.

Omdat er volgens de wet geen gemeenschapsgeld mag worden uitgegeven aan privaat onderwijs, komt het sluiten van de opleiding voor rekening van de private masters van RBS.

Van die twee ton euro ging 56 duizend euro naar de hogeschool. Dat is iets minder dan het derde deel dat de HR volgens het contract zou krijgen. Dat kan te maken hebben met het feit dat in het contract met Inepad ook stond dat het aandeel voor de HR kleiner zou worden naarmate het aantal studenten zou toenemen. Waarom die clausule in het contract stond, is niet duidelijk. De compliance officer en riskmanager van de Hogeschool Rotterdam die een onderzoek naar de besluitvorming hierover deden, noemen deze clausule ‘opmerkelijk’, maar ze gaan er in de conclusies van hun rapport verder niet op in. Inepad reageert niet op vragen van Profielen over de afgesproken verdeling van het collegegeld.

Omdat er volgens de wet geen gemeenschapsgeld mag worden uitgegeven aan privaat onderwijs, komt het sluiten van de opleiding voor rekening van de private masters van RBS.

De oud-directeur van RBS, Cees van der Kraan, ontkent overigens in een schriftelijke reactie dat Inepad een project van hem is. Het was volgens hem van een docent en van de toenmalige onderwijsmanager van de masters. ‘Ik heb daar geen andere bemoeienis mee gehad dan aangeven dat het een leuk idee was.’

Tekst: Olmo Linthorst & Dorine van Namen
Illustratie: Demian Janssen

Lees hier de reconstructie over het mislukte experiment met de Braziliaanse online master. Waarom moest deze opleiding beëindigd worden?
De reactie van collegevoorzitter Ron Bormans op de affaire-Inepad lees je hier.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Fiasco met buitenlandse Inepad-master kost HR 3,5 ton

  1. Internal control, segregation of duties, 4 eyes principle, corporate governance, IMR approval, due diligence….

    Summa summarum: transfer of blame

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top