Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, ik ben lastiggevallen op m’n kerstborrel. Wat nu?

Lieve Tosca,

Op de kerstborrel van m’n werk ben ik lastiggevallen door een collega. Het begon met een onschuldige flirt. We hadden oogcontact, raakten in gesprek en na een uurtje kwam ik ‘m tegen in de gang. Buiten het zicht van collega’s duwde hij me in een hoekje en begon-ie me te betasten, terwijl hij geile praat uitsloeg. Ik probeerde weg te komen, maar hij hield me tegen. Pas toen er een deur openging en hij omkeek, kon ik me uit te voeten maken. Het hele voorval speelt al dagen door m’n hoofd. Waarom deed hij zo? Wat had ik anders kunnen doen? Het voelt helemaal niet oké. Wat moet ik hier nu mee?

Lfs, Blijfvanmelijf

Lieve Blijfvanmelijf,

Niemand mag zonder jouw toestemming aan jouw lijf zitten en dat deze collega dat toch heeft gedaan is niet oké. Ik kan me goed voorstellen dat dit voorval je niet loslaat. Al is het maar omdat er een kans is dat je deze man nog vaker tegenkomt en jullie contact onprettig is geëindigd.

Wat je hiermee moet, is helemaal aan jou. De enige fout die je kan maken, is dat je niet doet waar je zelf behoefte aan hebt. Daarom is het volgens mij belangrijk dat je onderzoekt wat jij wilt. Wil je het zo snel mogelijk vergeten? Wil je er met iemand over praten om een beter beeld te krijgen van wat er is gebeurd en het een plekje te geven? Wil je excuses van hem? Of wil je dat hij gestraft wordt?

Waar gehakt wordt, vallen spaanders en waar geflirt wordt, gaat ook wel eens wat mis. Flirten is één groot spel van onuitgesproken signalen interpreteren en lichaamstaal lezen. En dat is niet altijd makkelijk. Zeker als er drank in de man/vrouw is, heb je sneller kans om lost in translation te raken.

Ik wil absoluut niet victim blamen, maar ik denk wel dat het belangrijk is dat je goed scherp hebt wat er nou precies gebeurd is. Was het een flirt die verkeerd uitpakte of is hij bewust over je grenzen heen gegaan? In het laatste geval is het denk ik goed om actie te ondernemen.

Als je werk een vertrouwenspersoon heeft, wil ik je in ieder geval aanraden om een afspraak te maken. Dan kan je je verhaal kwijt en kan de vertrouwenspersoon je vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Als je met de vertrouwenspersoon besluit werk van deze zaak te maken, is het belangrijk dat je het proces uitvraagt zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Misschien is een onderdeel van die procedure wel een gesprek met hem. Heb je daar zin in? Vraag ook even na hoe groot de kans op ontslag is en weeg af of je dat gerechtvaardigd vindt.

Sterkte.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 19 December 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, ik ben lastiggevallen op m’n kerstborrel. Wat nu?

  1. Gewoon keihard schreeuwen en in huilen uitbarsten, het gerucht alleen al is reden voor een persoon om vrijwillig op te stappen.
    Van zulke reputatieschade komt niemand te boven.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top