Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, wat moet ik doen om over mijn ex heen te komen?

Lieve Tosca,

Vorig jaar heb ik een leuke jongeman leren kennen en voor het eerst in mijn leven was ik verliefd. We hebben een jaar gedatet en lol gehad samen, maar afgelopen februari heb ik het uitgemaakt. Hij was niet verliefd en wilde geen relatie. Inmiddels heeft hij een nieuwe vriendin, maar ik kan hem – en wat wij hadden – maar moeilijk loslaten. Ook al zei hij dat hij niet verliefd was, toch leek het alsof hij iets voor me voelde. Hij liet mij namelijk ook niet makkelijk los. Hierdoor is het voor mij moeilijk om iets met een ander te beginnen. Wat moet ik doen?

Lfs, Hartstocht

Lieve Hartstocht,

Wat vervelend dat de liefde die jij voor deze jongeman voelde niet (meer) beantwoord wordt. Zo’n eerste grote liefde maakt volgens mij altijd een diepe indruk en daarom is het jammer dat jullie op deze manier uit elkaar zijn gegaan.

Het liefst had je natuurlijk dat dat niet was gebeurd. Maar als het dan toch moet, is het ’t prettigst als jullie de reden van de breuk delen. Bijvoorbeeld omdat jullie andere dingen willen in het leven (wel/geen kinderen, wel/niet emigreren) of uit elkaar zijn gegroeid.

Ik snap dat dit einde onbevredigend is en dat je het lastig vindt om aan iets nieuws te beginnen. Want wat als de volgende man aan wie jij je hart verliest na een jaar ook z’n biezen pakt, terwijl jij dacht dat jullie het leuk hadden samen?

Wat je moet doen, is denk ik vrij simpel en heel lastig tegelijk: je moet verdergaan met je leven.

Er zijn eindeloos veel scenario’s te bedenken waarin je nog één keer koffie met hem drinkt en hij je na enig aandringen die ene diepe reden vertelt waarom jij het toch niet helemaal voor hem was. In je hoofd heb je vast allang bedacht wat het zou kunnen zijn: lachte je niet hard genoeg om z’n grapjes, was je te kritisch op de rommel in z’n kamer, lijkt jouw lijf niet echt op de body van die ene influencer wiens account hij stalkt op Insta of heb je misschien een keer raar naar z’n moeder gekeken?

Ik vrees alleen dat een dergelijke afspraak nooit gaat opleveren wat je ervan hoopt. Ten eerste zal hij het waarschijnlijk ongemakkelijk vinden dat jij hem zoveel maanden na het einde van de relatie nog eens benadert voor een gesprek over een periode die hij duidelijk al heeft afgesloten. En als ie al met je wil praten, moet hij dat aan z’n nieuwe vriendin vertellen. Die daar dan weer wat van moet vinden. Ik geef het weinig kans.

Maar stel dat hij met je wil afspreken, dan vrees ik dat het gesprek niet gaat lopen zoals je hoopt. Waarschijnlijk vond hij je gewoon heel leuk, maar niet leuk genoeg om zijn verdere leven mee te delen. En omdat het leuk was, heeft hij de relatie misschien wat langer laten duren dan nodig was. Of misschien heeft het gewoon even geduurd voordat hij zeker wist dat jij het toch niet helemaal voor hem was…

In ieder geval heeft hij weer een nieuwe relatie en smacht jij nog naar hem. En dat lijkt me geen wenselijke situatie. Schrijf hem nog een laatste brief waarin je de leuke momenten van jullie relatie opsomt, je verwoordt wat je had gehoopt van jullie relatie en hem bedankt voor de leuke tijd die jullie samen hadden. Voor mij werkte het. Met het schrijven van die brief sloot ik een lastig hoofdstuk van mijn leven af af en daarna kon ik verder. De brief stuur je trouwens niet op. Als ie af is, gooi je ‘m weg of steek je ‘m in de fik. Ik deed dat lekker veilig in een grote pan in de keuken.

Als dat achter de rug is, ga je dingen doen waar jij blij van wordt. Kook voor je vrienden, ga bij een clubje waar je nieuwe gelijkgestemde mensen ontmoet, ga met vrienden mee naar feestjes van mensen die je niet kent, laat je desnoods koppelen aan vrienden van vrienden. Het zal niet makkelijk zijn, maar er komt een moment waarop je niet meer naar je ex smacht. En daarna komt er vanzelf weer iemand die je vlinders geeft.

Het komt goed, maar je moet er wel voor werken.

Lfs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 28 November 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca, wat moet ik doen om over mijn ex heen te komen?

 1. Gewoon HEEL VEEL drank.
  Of sporten, dat helpt ook.
  Heb zelf ook aan schietoefeningen gedaan. Dat hielp ook.

 2. Of jezelf gewoon de tijd geven om het te verwerken. Iedereen is anders in het verwerken van verdriet, dus voel jezelf vooral niet schuldig. Oja, en een brief schrijven helpt. Echt.

 3. @BozePaarseAlien

  “Heb zelf ook aan schietoefeningen gedaan.”

  Op je ex???

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top