Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van studente Lori

‘Belachelijk dat er soms zo kleinerend over vluchtelingen wordt gesproken’

Lori (18) is tweedejaars verloskunde. Naast haar stage volgt ze ook het keuzevak Mentoren op Zuid waarbij ze leerlingen met een vluchtelingenachtergrond begeleidt: ‘Het was niet mijn doel, maar ik merk dat mijn werk als mentor ook bijdraagt aan mijn eigen ontwikkeling.’

‘Ik zit nu in de vijfde week van mijn stage. Het is hartstikke leuk, maar ook vermoeiend. Mijn telefoon kan elk moment gaan, omdat iemand aan het bevallen is en dan moet ik er meteen naartoe. Vaak gebeurt dit midden in de nacht en dan sta ik meteen ‘aan’. Tijdens zo’n bevalling mag ik veel zelf doen. Alle handelingen die nodig zijn, heb ik inmiddels wel een keer gedaan. Het is wel spannend, zeker aan het begin, maar ik heb nu zestien bevallingen gehad. Het wordt dus al een beetje routine.

‘Mijn vorige stage was in Gelderland. Gelukkig is deze stage dichterbij in Hellevoetsluis. Het geeft mij meer tijd voor dingen naast mijn stage. Zo volg ik sinds het begin van dit schooljaar het keuzevak Mentoren op Zuid waarin studenten worden gekoppeld aan leerlingen van scholen in Rotterdam-Zuid. Ze hebben verschillende achtergronden en daar zitten ook leerlingen tussen die gevlucht zijn. Ze wonen hier al een tijdje, maar spreken nog niet zo goed Nederlands. Het is de bedoeling is dat ze zo snel mogelijk Nederlands leren, zodat ze naar een normale school kunnen. Wij zijn als mentoren een soort leraar én vertrouwenspersoon.

‘Ikzelf ben mentor van twee jongens van veertien en vijftien jaar: Mohammed en Hassan. Ik zie ze elke donderdagochtend en laat ze dan vooral oefenen met rekenen. Vaak doen we ook wel wat actiefs zoals een quiz, want ’s ochtends zitten ze nog vol energie. Met de een kan ik aardig praten, maar met de ander haast niet. Die snapt wel wat ik zeg, maar heeft moeite met terugpraten. Omdat ze met zijn tweeën zijn, overleggen ze veel met elkaar.

‘Ze praten veel in hun eigen taal en in het begin moest ik daaraan wennen. Dan zat ik erbij en had ik geen idee waar ze het over hadden. Ik liet het maar een beetje gebeuren en uiteindelijk werd wel duidelijk dat het geen desinteresse was, maar dat ze zo druk praatten omdat ze elkaar aan het uitleggen waren wat ik bedoelde met mijn vragen.

‘Ze hebben al wel heel wat levenservaring, dat merk ik wel. Ze zijn een stuk zelfstandiger dan bijvoorbeeld mijn eigen zusje van veertien. Ik vind het dan ook belachelijk dat er soms zo kleinerend over vluchtelingen wordt gesproken. Die kinderen zijn hier ook maar terechtgekomen en willen het beste uit hun leven halen. Dat zouden wij ook doen als we in die situatie zouden zitten.

‘Ik dacht van tevoren dat ik een soort bijles ging geven, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Ik had het niet verwacht, maar ik leer als mentor ook dingen die nuttig zijn voor mij als toekomstig verloskundige. Net als in de verloskunde kan je je niet overal op voorbereiden: je maakt kennis en pas dan ga je kijken waarmee je iemand kan helpen. Je moet dus heel creatief zijn in het bedenken van oplossingen. Dat doe ik eigenlijk ook bij die kinderen. Ik merkte dat ik met hen niet saai achter een boek moest gaan zitten om ze te leren rekenen, maar dat ik beter memory of een sinterklaasquiz met rekensommen kan doen.

‘Het was niet mijn doel, maar ik merk dat mijn werk als mentor dus ook bijdraagt aan mijn eigen ontwikkeling. Ik zou het andere studenten zeker aanraden. Het zijn twee kwartalen, dus je krijgt er vier studiepunten voor. Dat is natuurlijk ook wel lekker.’

Tekst & beeld: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Wil je Humans of HR volgen? Dat kan via humansofhr.nl, via Instagram of de Facebookpagina. Meer lezen over Humans of HR?
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 7 December 2018 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

12 Responses to ‘Belachelijk dat er soms zo kleinerend over vluchtelingen wordt gesproken’

  1. Je bent natuurlijk pas een echte vluchteling als je door dat oorlog verwoeste Turkijke door moet vluchten naar oorlogsverwoest Griekenland, Bulgarije, Servie/Roemenie, Hongarije om maar op het nippertje te ontkomen aan de dood in Slowakije, Tsjechie om bij pure wanhoop de veldslagen binnen Duitsland te ontkomen voordat je pas veilig in Nederland bent, waar de maandelijke uitkeringen je gelijk al ver boven een jaarsalaris in eigen land brengen.
    Vlucthen naar Iran, Qatar of Saudi Arabie was natuurlijk geen optie, daar is het ook niet veilig. Totaal ondenkbaar.

  2. @BozePaarseAlien ik weet niet of je het nieuws de afgelopen jaren hebt gevolgd (kennelijk niet), maar het is meestal niet de keus aan de vluchtelingen waar ze terecht komen. Turkije heeft al miljoenen vluchtelingen opgenomen. Als ze dan door naar Europa gaan, zijn de Oostblok landen niet de meest immigrant-vriendelijke landen waar ze terecht kunnen. Als ze dan doorkomen naar het westen worden ze meestal verspreid. Ik & mijn familie hebben toevallig zo’n immigrantenfamilie geholpen toen ze hier kwamen. Ze kwamen als 2 gezinnen naar het westen, maar de ene werd in Duitsland opgevangen en de andere moest door.
    Het laatste wat je zegt is natuurlijk geen optie omdat die landen het vertikken om immigranten op te nemen. Daarom komen ze ook massaal naar Europa. De landen in het Midden-Oosten weigeren om immigranten op te nemen.

  3. Jammer dat sommigen weinig moeite doen om meer research te verrichten (zoals op de HR wordt onderwezen) om niet met ongegronde argumenten te komen. Feit is dat 86% van de vluchtelingen in de regio wordt opgevangen! Zie:

    vluchtelingenhttps://www.vluchtelingenwerk.nl/wat-wij-doen/standpunten/standpunt-bescherming-de-regio

    Daarnaast kost de opvang van alle vluchtelingen in Nederland ons slechts €50 per persoon per jaar, dus rond de €4 per maand. Niet veel voor een beetje medemenselijkheid, toch? Zie:

    https://www.onetime.nl/geld-nieuws/hoeveel-kosten-vluchtelingen

    Ik ben dankbaar dat wij in Nederland al 73 jaar in vrede leven en vind het heel normaal om minder bedeelden te helpen.
    Als laaste nog de opnerking dat het voor mij vanzelf spreekt dat vluchtelingen een uitkering krijgen waarmee ze hier iets kunnen, dat heeft niets met de norm in het thuisland te maken!

  4. @Docent. Over welke vluchtelingen hebt u het? Er komen massaal mensen uit midden en west Afrika, zelfs noord Afrika, waar geen oorlog is die hierheen komen voor het geld. Dat mag ook erkent worden. Dit betreft de meeste vluchtelingen en dit wordt nog gezegd.

    Minderbedeelde helpen schijnt steeds meer, alleen voor de vluchtelingen te gelden. Eigen Nederlanders worden gediscrimineerd en mogen voor alles betalen. Kijk naar de zieken en gehandicapten. Hiervoor wordt niet alles betaald en krijgen ook niet daarop nog leefgeld.

    Zo kan ik nog wel even doorgaan.

  5. J@p Ik heb het over erkende vluchtelingen, degenen die een status hebben gekregen. Mensen die om economische redenen hier aankloppen (migranten) worden na uitgeprocedeerd te zijn weggestuurd. Alvorens een status te krijgen zijn vluchtelingen maar zeer beperkt verzekerd, alleen voor noodhulp. Bij kiespijn wordt dan bv. de kies getrokken en niet gevuld. Na het verkrijgen van een status betalen vluchtelingen precies evenveel als iedere Nederlander, inclusief eigen bijdrage! Van extra leefgeld is dan geen sprake. Leefgeld krijgen ze alleen wanneer ze in de kampen verblijven en dan hangt het bedrag af van het soort kamp (moeten ze zelf koken of wordt er ‘s avonds een warme hap geserveerd). Vergeet niet dat die mensen ALLES wat ze hadden zijn kwijtgeraakt, vaak ook familieleden en vrienden. Ik ben het niet met je eens dat Nederlanders gediscrimineerd worden.Starushouders zijn nl. voor de wet gelijk aan Nederlanders, met dezelfde rechten maar ook plichten (gemeentelijke belastingen, vrijwilligerswerk doen e.d.). Ik raad je aan om wat meer research te verrichten, dan zie je vanzelf wat er niet klopt aan je redenering.

  6. @ Thomas
    Heel sterk onderbouwd
    @docent
    Gelukkig dat er nog mensen zijn met begrip en medeleven voor anderen. Helaas zijn er (te)veel mensen zoals Thomas en BozePaarseAlien.

  7. @Docent
    ‘Mensen die om economische redenen hier aankloppen (migranten) worden na uitgeprocedeerd te zijn weggestuurd’. Dat klopt, alleen gaan ze niet weg en worden niet actief uitgezet. Daarnaast hebben we veel stichtingen (uit belastinggeld) die deze illegalen immigranten hulp, voedsel en rechtshulp aanbieden tot zoveel jaar en zoveel procedures dat ze niet meer worden weggestuurd, kijk naar We Are Here als voorbeeld. Dit is dodelijk voor het begrip naar die mensen.

    ‘Na het verkrijgen van een status betalen vluchtelingen precies evenveel als iedere Nederlander, inclusief eigen bijdrage!’ Dit is gewoonweg niet waar. Vele betalen (net als immigranten vanuit de EU zoals polen en bulgaren e.d.) maar 60 euro voor een basispakket aan zorg en een E.R. van 50%. Dit laten deze mensen nota bene zelf zien.

    ‘Van extra leefgeld is dan geen sprake. Leefgeld krijgen ze alleen wanneer ze in de kampen verblijven en dan hangt het bedrag af van het soort kamp (moeten ze zelf koken of wordt er ‘s avonds een warme hap geserveerd).’ Nee, ze krijgen standaard leefgeld om naar thuisland te bellen, dagbesteding te hebben en een extratje te halen. Dit mag ook best gezegd worden.

    ‘Vergeet niet dat die mensen ALLES wat ze hadden zijn kwijtgeraakt, vaak ook familieleden en vrienden’. Ja, en ze krijgen ook alles. Wat betreft de vrienden en familie, laten we a.u.b. even objectief blijven i.p.v. op emotie te spelen.

    ‘Ik ben het niet met je eens dat Nederlanders gediscrimineerd worden’, Tja als iemand uit polen de helft aan zorgkosten betaald, tja dat noem ik discriminatie. Maargoed.

    ‘Ik raad je aan om wat meer research te verrichten, dan zie je vanzelf wat er niet klopt aan je redenering’. Ik raad u aan om gewoon even aan deze mensen vragen te stellen en mee te kijken met hun situatie, dan komt u erachter hoeveel deze mensen worden voorgetrokken.
    Ik wijs u alleen maar even op de sociale woningmarkt, waar letterlijk alle aan bijgebouwde woningen naar statushouders is gegaan.

  8. J@p Het toeval wil dat ik wekelijks in een AZC in Utrecht zit als vrijwilliger (o.a. om Nederlandse taallessen te verzorgen) en ook veel met statushouders werk. Ik heb veel contacten met het COA, het IND en vluchtelingen en ik stel heel veel vragen.

    De regeling voor de ziektekostenverzekering zoals jij die schetst (€70/mnd) is niet alleen voor de seizoenskrachten, maar ook voor Nederlanders in de bijstand, zie
    https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2015/waarom-er-een-goedkope-zorgverzekering-voor-buitenlanders
    dus dan is er van discriminatie van Nederlanders geen sprake (nou ja, wel van de werkende Nederlanders!) en bovendien is er niet “geen eigen risico”, maar wordt dat afgekocht.

    Wat betreft de woningmarkt denk ik dat het een groot verschil is als je een woning zoekt omdat je op jezelf wil wonen of dat je uit een land komt waar je alles bent kwijtgeraakt op de kleren aan je lijf en je mobiele telefoon na en dus geen dak boven je hoofd hebt. Mijn kinderen zoeken ook allebei een woning, maar vinden het logisch dat ze langer moeten wachten omwille van vluchtelingen. Daarnaast zie ik geen enkele onderbouwing voor jouw stelling dat alle nieuwgebouwde woningen naar statushouders gaan.

    Wat betreft het leefgeld moet je echt beter je huiswerk doen, want ze krijgen niet “standaard een extraatje”, zie
    https://nos.nl/op3/artikel/2071050-wat-krijgt-een-vluchteling-in-nederland-eigenlijk.html
    Als er wel avondeten is, dan krijgen ze € 27 per week, dat is dus nog geen €4 per dag. Daar moeten ze dus hun ontbijt en middageten van betalen en alles wat ze verder zouden willen. Ik denk dat je het met me eens kunt zijn dat dat niet veel is. Daarnaast, zoals ik al eerder zei, dit alles kost jou en mij p.p. rond de € 50 per jaar. Ik denk niet dat we daar veel slechter van worden.

    Ik ben het wel met je eens dat er e.e.a. moet veranderen aan het beleid t.a.v. uitgeprocedeerden.

  9. @Docent. U werkt er misschien mee, maar krijgt u het werkelijke verhaal? Ik krijg het letterlijk via een bankafschrift te zien.

    Wat betreft de bijstand, zit u fout. De gemeente is daar dan verantwoordelijke voor en die kunnen dus ook andere regelingen (minder geld kostende regelingen) als alternatief aanbieden. Daarnaast kan je als chronisch patient dat niet doen, dan verlies je je aanvullende verzekering. Terwijl dit voor statushouders wordt geborgd door de staat (mensenrechten,zorgplicht). En door wie wordt het E.R. afgekocht (alleen) voor deze statushouders? Juist, door de (lokale) staat.

    Wat betreft de woningmarkt denkt u ook te naief, denk ik.Er zijn genoeg daklozen die een huis zoeken, en wat denkt u van zorgbehoevende die uitstromen vanuit een zorginstelling naar zelfstandig wonen? Denkt u hier ook aan?

    Qua de invulling van sociale huurwoningen verwijs ik u naar de verklaring van het kabinet. Deze heeft toegegeven dat er =- 200.000 sociale huurwoningen zijn bijgebouwd, en geven toe dat er naar deze woningen alleen maar statushouders zijn gegaan en deze voorang hadden/hebben. Ik raadt u aan om even de debatten over de woningmarkt terug te kijken of wat meer onderzoek te doen.

    U weet ook dat ze daar bovenop 40 euro aan leefgeld krijgen van het COA/gemeente? Voor telefoonkosten e.d. om naar het thuisland te bellen?

    U wordt er niet slechter van, misschien. Maar ik ben chronisch ziek en zit in de Wajong. Ik werk zoveel mogelijk is en mag maar 10% van mijn salaris zelf houden. Mensen zoals ik zitten daardoor onder het bijstands/bestaansniveau, zeker door bijkomende kosten en minder vergoedingen. Ik kom hierdoor 200 euro p.m. te kort en er zijn geen mogelijkheden om te bezuinigen na jaren van kortingen.

    Mag ik even vangen van u? Betaalt u het voor mij? Of de Statushouder die wel minimaal 2x per dag te eten heeft?
    Ik mag hopen dat u wat minder goedgelovig en naief wordt in de toekomst.

  10. @Docent

    Het is trouwens wel + 12.95 PER WEEK voor kleding of speelgoed. (in bijstand is dit ongeveer per maand als berekening).

    Nee het is niet veel, maar Nederlanders krijgen dit niet bovenop hun bijstand of als extra voor kleding o.i.d.

  11. J@p Het spijt me te lezen dat je chronisch ziek bent en het financieel zwaar hebt. Ik zou mezelf niet als goedgelovig of naïef willen betitelen. Ik zal me nog meer in de regels (voor Nederlanders in de bijstand) verdiepen om te zien of de verschillen inderdaad zo groot zijn.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top