Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Pand Kralingse Zoom nog brandgevaarlijker dan gedacht

Gepubliceerd: 3 May 2018 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Afgelopen januari sloot de HR bouwdeel C van locatie Kralingse Zoom wegens brandgevaar. De blauwe gevelplaten zijn onderzocht en blijken gevaarlijker dan gedacht. Er worden extra veiligheidsmaatregelen genomen tot het pand gesloopt wordt.

Gevel kralingse zoom met de brandbare blauwe geveldelen
Toen het pand in januari werd gesloten, was dat op basis van een indicatieve test van de gevelplaten. De HR liet de gevelplaten onderzoeken naar aanleiding van de brand in de Grenfell Tower in Londen afgelopen juni. De bekleding van die woontoren zorgde voor een felle brand waarbij 71 mensen om het leven kwamen.

De blauwe bekleding van het pand aan de Kralingse Zoom viel volgens de eerste testresultaten in brandklassificatie D. Voor de gevels aan de binnenzijde is die classificatie voldoende, voor de gevelplaten aan de buitenzijde was dat onvoldoende. Het bouwdeel waar de platen aan bevestigd waren, werd gesloten en de lessen van 3.500 studenten werden verplaatst naar het Rotterdamse World Trade Center.

Uit aanvullend onderzoek blijkt nu dat de gevelplaten in classificatie E vallen. Dat betekent dat niet alleen de platen aan de buitenzijde, maar ook de bekleding aan de binnenzijde van het gebouw niet voldoet aan de huidige brandveiligheidsnormen. Het bouwdeel is definitief gesloten en wordt niet meer in gebruik genomen. Er komt een nieuw pand voor in de plaats.

Hekken om het bouwdeel

Om de veiligheid in en rondom het pand te kunnen garanderen, worden er de komende tijd aanvullende maatregelen genomen. Er worden hekken geplaatst en de toegang tot bouwdeel C, waar de mediatheek zit, wordt nog verder ingeperkt. Het bouwdeel is alleen toegankelijk indien strikt noodzakelijk.

In een verklaring van het college van bestuur laat voorzitter Ron Bormans weten: ‘Los van de voorzorgsmaatregelen die we nu treffen, blijft de situatie eigenlijk ongewijzigd. In geval van een eventuele calamiteit werken we dan ook volgens de reguliere afspraken die hierover met bedrijfshulpverleners zijn gemaakt. Bovendien zijn er, conform voorschriften, voldoende preventieve voorzieningen in het gebouw aanwezig. We blijven in overleg met brandweer en gemeente over eventuele maatregelen die we op middellange termijn zullen treffen.’

Nieuwe locatie: Posthumalaan

Vorige week werd duidelijk dat de opleidingen van het instituut Rotterdam Business School (RBS), die voornamelijk les hadden in het gesloten bouwdeel, voor een periode van maximaal vijf jaar naar de Posthumalaan verhuizen. Na de zomervakantie verplaatsen de opleidingen van het tijdelijke onderkomen in het WTC naar de Posthumalaan.

Tosca Sel

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Pand Kralingse Zoom nog brandgevaarlijker dan gedacht

  1. Vind het toch jammer dat er zo’n verschrikkelijk ongeluk in Engeland nodig was om hier ook op controles over te gaan. Beetje geluk dat het niet eerder is fout gegaan.

  2. Dit is niet meer nieuws, dan het officiële nieuws. Waar zijn jullie onderzoek skills? Bij mij komen er toch een aantal vragen naar boven:
    Hoe lang is deze situatie al aanwezig? Oftewel: wanneer is deze situatie ontstaan? Wat heeft geleid naar deze situatie? Had dit niet voorkomen kunnen worden? Hoe voorkomt Hogeschool Rotterdam dat dit niet nog eens gebeurd? Welke maatregelen zijn getroffen? Dit is aansluitend op het antwoord van de student hierboven. Het is geluk dat het niet fout is gegaan!

    Hoe zit het met de brandveiligheid op Museumpark bijvoorbeeld? Een roddel (van 2008) was dat de liftschaften konden werken als een schoorsteen bij brand. Ik vraag me nu af wat ervan waar is. En hoe de check op brandveiligheid nu wordt uitgevoerd en door wie. Dat lijkt mij een beter statement: als we hebben een probleem gevonden en nu opgelost. Als het probleem niet was ontstaan, dan was er geen extra locatie nodig geweest met alle kosten van dien. Voorkomen is beter dan genezen.

  3. Hi Joeri,

    al die vragen hebben we al eens (meer of minder expliciet) beantwoord. Maar ik zal de antwoorden voor de duidelijkheid even op een rijtje zetten:

    Bouwdeel C is dertig jaar oud en toen het gebouwd werd, voldeed het aan alle brandveiligheidseisen.
    Ondertussen zijn de eisen strenger geworden en voldoet dit gedeelte van het pand op de Kralingse Zoom niet meer.
    De HR naar aanleiding van die brand in Londen alle gevels op brandveiligheid heeft laten onderzoeken en alleen de gevel van Bouwdeel C op de Kralingse Zoom bleek gevaarlijk.
    Van onveilige situaties op locatie Museumpark weten wij niets af. We kunnen die roddel na de vakantie wel even checken.
    En wie de brandveiligheid in het oog houdt op school is geen geheim: dat doet de brandweer (jaarlijks) ism onze eigen afdeling integrale veiligheid (4x per jaar een audit).

    Grts Tosca Sel
    Hoofdredacteur Profielen

  4. Hoi Tosca,

    Dank je wel voor jouw antwoord. “Ondertussen zijn de eisen strenger geworden” Op welke datum is ondertussen? En waarom is er toen geen actie ondernomen?
    De HR doet 4x per jaar een audit en na aanleiding van de brand in Engeland wordt het duidelijk dat het gebouw niet aan de brandveiligheid voldoet. Hoe kan dat? Tussen het moment van de gewijzigde wetgeving en nu en de x aantal audits moet er toch ergens een lampje moeten gaan branden? Of is de audit gebaseerd op vluchtroutes e.d. en niet op het bouwkundige? Het is me toch niet helemaal helder, ondanks jouw antwoord.
    Van museumpark is een roddel. Ik weet het dus echt niet. Dank je wel dat je dit wilt onderzoeken. Ondertussen kan de situatie al heel anders zijn.

    Groetjes,
    Joeri

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top