Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Voor het eerst in vier jaar goed nieuws uit de Keuzegids

Gepubliceerd: 4 October 2018 • Leestijd: 3 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Veel meer stijgers dan dalers in de Keuzegids hbo 2019. Voor het eerst in vier jaar gaat de Hogeschool Rotterdam er iets op vooruit. Ook Elsevier is positiever over de HR dan vorig jaar.

Illustratie van twee trofeën, de eerste is een champagneglas, de tweede een plastic bekertje.
Alle oordelen van alle opleidingen staan onder dit artikel

Een daling van 31 naar 18. Dat is het positieve nieuws uit de Keuzegids in twee cijfers. Je kunt dit nieuws op veel verschillende manieren vertellen, maar dit is de meest eenvoudige. Vorig jaar scoorde bijna de helft van de beoordeelde HR-opleidingen significant onder het gemiddelde, nu zijn dat er ‘nog maar’ 18.

Positief saldo

Voor het eerst in vier jaar gaat de hogeschool er gemiddeld op vooruit in de Keuzegids. Alle HR-opleidingen krijgen er samen er gemiddeld twee punten bij. Daarnaast stijgen 24 van de 59 dit jaar beoordeelde opleidingen samen met 228 punten terwijl de 25 dalers met 144 punten zakken. Daarmee is voor het eerst in vier jaar het stijgsaldo positief.

Een grote bijdrage aan dit positieve saldo levert het Rotterdam Mainport Institute, waar alle opleidingen flink in de lift zitten. Vooral de opleiding chemische technologie van RMI stijgt fors: van 32 naar 58 (van de 100). Ook de collega-opleidingen tot logistiek techneut en zeevarend officier klimmen uit de rode cijfers.

Eén RMI-opleiding schrijft zelfs geschiedenis. Maritieme techniek (dat in 2012 van Inholland naar de HR verhuisde als ‘scheepsbouwkunde’) scoort voor het eerst in elf jaar een ‘voldoende’ van 56 punten.

Ongenoegen bij ICT’ers

Een klein drama voltrekt zich bij CMI, het instituut waar communicatie, media en informatietechnologie samenkomen. Een paar opleidingen die toch al laag scoorden, zakken dit jaar nog verder weg. Vooral bij informatica is het ongenoegen onder studenten groot, bleek afgelopen juni al toen de uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête bekend werden. De opleiding zakt van 28 naar 24 punten, de laagste plaats op de HR.

Vergelijking Nederlandse bachelors

In de Keuzegids verschijnt jaarlijks een overzicht van vrijwel alle bacheloropleidingen in Nederland. De gids rangschikt gelijksoortige opleidingen (accountancy van de HR met alle andere accountancy-opleidingen in Nederland) op basis van studentenoordelen (70%), accreditatie-oordelen (10%) en rendementscijfers (20%). De Hogeschool Rotterdam haalt dit jaar met twee opleidingen een eerste plaats onder gelijken: de score van de Rotterdamse lerarenopleiding aardrijkskunde is met 82 punten de beste van Nederland en tegelijk ook de beste van de Hogeschool Rotterdam. Ook industrieel product ontwerpen haalt landelijk een eerste plaats.

Kon het slechter?

Het is misschien flauw om te zeggen dat het met de hogeschool als geheel moeilijk slechter kon gaan dan vorig jaar, toen de HR in de Keuzegids een recordaantal onvoldoendes kreeg. Dit jaar is de gewogen instellingsscore (waarin opleidingen met meer studenten zwaarder wegen) die de Keuzegids aan de HR geeft in ieder geval gestegen van 53,5 naar 56 punten. Een wel heel krappe voldoende, zou je kunnen zeggen. Maar het kan natuurlijk altijd slechter. De HR heeft in ieder geval de andere vier Randstadhogescholen achter zich gelaten.

Maar het kan zeker ook beter – en niet alleen in vergelijking met de kleintjes. Het Brabantse Fontys bijvoorbeeld haalt jaarlijks grofweg evenveel studenten in huis als de HR en scoort desalniettemin al jaren stabiel voldoende, rond de zestig punten. Het nauwelijks kleinere Avans is al jaren ‘s lands beste, of op één na beste, van de grote hogescholen, met rond de zeventig punten.

Elsevier

Ook Elseviers Beste Studies, dat net als de Keuzegids vooral op basis van de Nationale Studentenenquête over opleidingen oordeelt, gaf gisteren de winst aan Avans. En ook Elsevier was duidelijk positiever over de HR dan vorig jaar. Toen kreeg de HR daar een een-na-laatste plaats toebedeeld onder de grote hogescholen, nu is de HR twaalfde van de vijftien.

Fusies aan de onderkant

Wat opvalt aan de meerjarige cijfers in de Keuzegids is dat de HR nu wel veel minder opleidingen heeft die beduidend onder het landelijke gemiddelde scoren (van 31 naar 18, zoals gezegd), maar dat er helemaal niet veel meer opleidingen in de top bij komen.

Dit jaar is het percentage opleidingen dat bovengemiddeld scoort iets toegenomen, maar dat komt voor een deel omdat er aan de onderkant opleidingen verdwenen zijn. De drie internationale businessopleidingen van RBS zijn opgegaan in één opleiding, international business. De drie opleidingen apart scoorden jarenlang matig tot slecht en doen dat nu als één gezamenlijke opleiding nog steeds (44 punten). Door deze fusie verdwijnen twee slecht scorende opleidingen van de radar.

Hetzelfde geldt, in iets mindere mate, voor de vier sociale opleidingen die nu ook in de Keuzegids definitief zijn opgegaan in de brede bachelor social work. Deze opleiding scoort 60 punten, waar de vier opleidingen samen eerst 54 punten haalden.

Eén fusie heeft het aantal toppers doen dalen. Financial services management (fsm) en fiscaal recht en economie (fre) scoorden de afgelopen jaren bovengemiddeld. Nu ze zijn opgegaan in finance, tax and advice is er nog maar één financiële opleiding in de toplijst over.

Keuzegids lijst met oordelen over alle HR-opleidingen

 

Tekst: Olmo Linthorst
Illustratie: Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Voor het eerst in vier jaar goed nieuws uit de Keuzegids

  1. Het valt mij op dat de meeste opleidingen die slecht scoren al langere tijd slecht scoren.

  2. tja bij RMI snap ik de lift in de cijfers en ranking als geen ander: management eist van docenten belangrijke zaken in 50% van de tijd te doen (zodat vereist niveau niet echt wordt gehaald en de student blij is dat de ellende bij alleen de basis blijft en ook alleen de basis afgetoest kan worden (niet geheel conform Dublin descriptoren but who cares indien iedereen blij is en de heilige 70% slagingspercentage wordt gehaald die opgelegd is door management bij aanvang schooljaar “dames en heren ik ken maar 3 regels 1 : slagingspercentage > 70% 2) slagingspercentage > 70% 3) slagingspercentage > 70%. en hierbij is het schooljaar geopend”.

  3. Het is toch uiterst zorgwekkend dat in de booming ICT industrie CMI het zo uiterst slecht doet. De vraag is natuurlijk wat het docenten en management gaat doen, zeker gezien het feit dat deze opleiding 5 jaar geleden Focus opleiding was (zie jaarverslag 2013)

    “de hogeschool geeft extra aandacht aan opleidingen die lager dan 50 punten scoren in de Keuzegids. Dit zijn de
    zogenoemde Focusopleidingen. In 2014 waren dat er negen: Scheepsbouwkunde, Maatschappelijk werk en dienstverlening,
    Bedrijfskunde MER, Communication and Multimedia Design, Bedrijfseconomie, Informatica en de Lerarenopleidingen
    Economie en Geschiedenis.”

    Ik hoop dat de IMR en SGMR met het bestuur en verantwoordelijk management een echt verbetertraject gaat inzetten zodat het over 5 jaar een topopleiding is.

    Er zijn genoeg mogelijkheden om tevredenheid op hoger peil te krijgen, splits een grote opleiding in twee kleinere, verplaats INF een TI van CMI naar EAS.

    Zorg voor voldoende Nederlandse docenten, werkplekken voor studenten en goed onderwijs.

    Verder natuurlijk communicatie met stduenten, tijdig cijfers, docenten bereikbaar enz enz…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top