Weer een nieuwe voorzitter voor de cmr
Gepubliceerd: 22 January 2018 • Leestijd: 2 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Sjoerd van Vliet is de nieuwe voorzitter van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) van de HR. Hij was de enige kandidaat en volgt Ed Catijn op die slechts een paar maanden voorzitter was. De nieuwe voorzitter van de sgmr is Ismael El Fassi, de voorzitter van de pgmr wordt Sandra Hekkelman.
Sjoerd van Vliet (foto) is docent bedrijfseconomie en bedrijfsadministratie bij IFM (financieel management). Het afgelopen jaar was hij voorzitter van de pgmr, de personeelsgeleding van de cmr. Enkele jaren terug zat hij al een aantal jaar in de cmr.
Behoefte aan ander type voorzitter
In iets meer dan een jaar tijd is Van Vliet de vierde voorzitter. Fons van Maldeghem, jarenlang de eerste man van de cmr, stelde zich een jaar geleden niet meer verkiesbaar voor de cmr. Hij werd toen opgevolgd door Berry Stam die afgelopen oktober opstapte nadat een meerderheid van de raad aangaf behoefte te hebben aan een ander type voorzitter.
Vervolgens nam Ed Catijn het voorzitterschap als interim over. Hij besloot zich nu niet verkiesbaar te stellen. Catijn: ‘Het werk als voorzitter vind ik inhoudelijk gezien buitengewoon interessant en ook de contacten met allerlei mensen op de hogeschool bevallen me wel. Maar er wordt zeven dagen in de week een beroep op je gedaan en dat is erg hectisch. Het is best zwaar, ook gezien mijn leeftijd; ik ben bijna 63.’ Catijn blijft wel lid van de cmr.
Afgepakt instemmingsrecht
De afscheidnemende voorzitter heeft, maakt hij duidelijk, er samen met de andere cmr’ers voor gezorgd dat er ‘weer rust in de tent’ is gekomen. Rond afgelopen zomer was er veel roering nadat in juli collegevoorzitter Ron Bormans het instemmingsrecht dat de cmr had op de Hogeschoolgids afpakte.
Een advies van een externe jurist over het afgepakte instemmingsrecht, dat was bedoeld voor intern gebruik, werd gelekt naar Profielen en dat leidde intern tot felle discussies. Voor student-lid Marjolein Verbeek was het reden om op te stappen.
Om aan de discussie een eind te maken besloot de cmr in september om de kwestie over het instemmingsrecht aan de raad van toezicht (rvt) van de HR voor te leggen. De rvt kwam in november met een advies aan de cmr, maar zowel de rvt als de cmr wilde daar toen niets over kwijt.
Om de tafel zitten met cvb
Catijn vertelt nu dat de cmr is geadviseerd om over het instemmingsrecht om de tafel te gaan zitten met het collegebestuur (cvb). Daar had de cmr nog wat vragen over waarna de rvt vlak voor de kerstvakantie nogmaals aangaf ruimte te zien ‘voor een gesprek’ tussen cvb en cmr.
‘De cmr wil dat verzoek niet negeren’, vertelt Catijn. ‘De cmr vindt in meerderheid nog steeds dat het instemmingsrecht niet afgepakt had mogen worden.’ Het gesprek tussen de twee partijen gaat waarschijnlijk deze week plaatsvinden. Catijn: ‘Ik ga ervan uit dat we er op een zakelijke manier uit kunnen komen. En lukt dat niet, dan kunnen we altijd nog naar de geschillencommissie stappen.’
Communicatie met achterban moet beter
De ‘instemmingsrechtdiscussie’ zal de laatste klus zijn van Catijn als voorzitter van een raad waar hij deel van blijft uitmaken en waarover hij de nodige ideeën heeft.
Catijn vindt onder andere dat cmr, instituutsraden en opleidingscommissies nauwer met elkaar moeten samenwerken, wil dat het ambtelijk secretariaat van de cmr wordt uitgebreid van 0,8 naar 1,3 fte en vindt dat de communicatie met de achterban beter moet.
Om de cmr slagvaardiger te maken moet de raad ook beter nadenken over zijn prioriteiten. Catijn wil net als het collegebestuur dat de cmr eerder wordt betrokken bij beleidsvoornemens, iets wat bij de afgelopen begrotingsbehandeling al gebeurde.
Jos van Nierop
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top