Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 oktober 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, mijn Tindermatch is transgender, maar daar val ik niet op

Lieve Tosca,

Op Tinder matchte ik laatst met een leuk meisje. Ik stuurde haar een berichtje en kreeg zowaar antwoord. We hadden een klik en na een paar dagen appen vroeg ze of ik met haar op date wilde. Dat wilde ik wel. Daarna vertelde ze dat ze transgender is… Ik wist niet wat ik daarop moest zeggen. Ze is vast heel aardig, maar ik val niet op transgenders. Ik heb de date afgezegd en nu is ze woest. Hoe had ik dit moeten aanpakken?

Liefs, Tinderdate

Lieve Tinderdate,

Maak je geen zorgen, je hebt het goed gedaan. Als jij nu al weet dat je niet open-minded genoeg bent om met deze dame te daten, is het goed dat je haar dat direct hebt duidelijk gemaakt. Ze kan wel woest zijn, maar dat is haar ‘probleem’. Jij bent eerlijk geweest over je gevoelens en daar moet zij nu mee dealen.

Mensen knappen om oneindig veel redenen op elkaar af: de een vindt de ander te lang, te kort, te dik, te dun, te oud, te jong, te dom, te slim, te zelfstandig, niet zelfstandig genoeg, te bijdehand, niet bijdehand genoeg, te rijk, te arm, te hip, te belegen, te sociaal, niet sociaal, te kinky, niet kinky genoeg, te religieus of niet religieus genoeg. En in dat rijtje is een transformatie net zo’n legitieme reden als alle andere.

Het enige wat ik me echt afvraag is: waarom heb je niet de moeite genomen om haar te ontmoeten? Jullie hadden een match op Tinder, dus blijkbaar vond je haar voor haar bekentenis wel aantrekkelijk. Daarnaast heb je leuk met haar gechat en dat doe je vast niet met iedereen. Ik zou het persoonlijk de moeite waard hebben gevonden om haar te ontmoeten – al is het maar voor een kop koffie – om te ontdekken of je vooroordelen over tot wie je je wel of niet aangetrokken voelt, waar zijn.

Ik vind het overigens wel moedig van haar dat ze jou al in zo’n vroeg stadium over haar transformatie heeft verteld. Er wordt vast vaker negatief op haar geslachtswissel gereageerd en door deze informatie voor de ontmoeting te delen, wist ze waarschijnlijk dat er een kans was dat de date niet zou doorgaan. En omdat jullie contact zo leuk was, kan ik begrijpen dat ze teleurgesteld is: in jou, in de situatie, in zichzelf.

Als ik je Tinderdate was, had ik misschien met het vertellen gewacht tot na de eerste date. Iemand die je hebt ontmoet en leuk vindt, wijs je nou eenmaal minder snel af dan een vreemde.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 30 January 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Lieve Tosca, mijn Tindermatch is transgender, maar daar val ik niet op

 1. Ik snap wel dat ze boos is. Daten is voor transgenders al moeilijk genoeg, omdat ze vaak niet eens een kans krijgen. Als er dan een klik is, en het transgender zijn is dan de afknapper, geeft dat een pijn die wij cisgenders niet kunnen begrijpen. Ik ben het wel met Tosca eens, het is een legitieme reden en soms weet je al zeker dat het niet gaat werken en moet je geen valse hoop geven, maar je zou het wel kunnen proberen om er achter te komen of het wel echt zo is.

  @het meisje, vind het moedig en goed van je dat je het voor de date al vertelde. Zo is de pijn van een afwijzing minder pijnlijk en weet je gelijk wanneer iemand je tijd en aandacht niet waard is. Er zijn genoeg jongens die het niets uit maakt. Geef de moed niet op ^_^

 2. Waar je niet op valt daar val je niet op. “Hoe had ik dit moeten aanpakken?” – zoals je het hebt aangepakt is het prima. Ik vind niet dat het iets met ‘niet open-minded genoeg’ te maken heeft. Laat haar lekker boos of teleurgesteld zijn. ‘t is beter dat vroeg zo te zeggen dan dat je het een kans geeft terwijl je toch weet dat je het maar niks vindt.

 3. Sorry Tosca, maar een transvrouw is biologisch gezien niet hetzelfde als een “cis” vrouw. Wanneer iemand zich exclusief aangetrokken voelt tot vrouwen, is het volkomen logisch en natuurlijk dat deze persoon niet met een transvrouw wil daten. Dat is niet “close minded”, dat is seksuele orientatie en die kun je niet kiezen. Ik heb er totaal geen moeite mee wanneer een man liever als vrouw wil leven of andersom, maar ik word bijzonder kriegelig wanneer het ineens verboden is om de dingen bij de naam te noemen. Ik begrijp volkomen dat dat voor de transvrouw in kwestie pijnlijk is om geconfronteerd te worden met het feit dat ze geen vrouwelijke geslachtskenmerken heeft, maar dat is niet de schuld of het probleem van de vraagsteller. Denken dat je als het verkeerde geslacht bent geboren is niet voor niets deel van de DSM. Deze mensen verdienen hulp en het recht om te leven zoals ze willen, maar je kunt andere mensen jouw “realiteit” niet opdringen. Dat is censuur en gevaarlijk.

 4. @Jade – Ik begrijp natuurlijk dat de geslachtskenmerken van een transvrouw anders zijn dan die van een cisvrouw. Toch vind ik het ingewikkeld dat deze jongen haar in de eerste instantie aantrekkelijk en leuk vond en later – zonder haar te hebben ontmoet – niet meer. Ik vind dat wél een gebrek aan openmindedheid, want liefde gaat echt niet alleen om geslachtskenmerken, maar ook om de klik. En dat iemand biologisch misschien anders in elkaar steekt, hoeft daar niets aan af te doen. Maar wat ik al schreef: er zijn een miljoen redenen om niet met iemand op date te gaan, dus dit kan er net zo goed één zijn als alle anderen.

 5. @ Tosca Sel

  Zonder haar te hebben ontmoet? Het draait dus meer om seksuele voorkeur dan (fysiek) dan persoonlijkheid. Anders zouden cis-heteromannen (wat een buzzwords) geen onderscheid maken tussen een ‘she’ en een ‘she-male’. Waarom niet gewoon eenieder close minded noemen die keuzes maakt op basis van de fysieke aantrekkingskracht?

  Als de persoonlijkheid zoveel had uitgemaakt en verder ging dan seksuele voorkeur, tja dan zou niemand meer een beste vriend/ vriendin hebben… aangezien een hetero-cis man/vrouw dan ook met zijn/haar beste vriend(in) (van hetzelfde geslacht) naar bed zou kunnen gaan.

 6. Seksuele orientatie is niet “close minded.” Als de vraagsteller deze persoon aantrekkelijk vond was dat op basis van een foto, en op een foto is het makkelijker om op het andere geslacht te lijken dan in het echt. Als ik op internet contact zou krijgen met iemand van wie ik dacht dat het een man was, maar er later achter zou komen dat het eigenlijk een vrouw betrof, zou ik ook niet met die persoon willen daten. Ik val namelijk op mannen. Seksuele gevoelens zijn nu eenmaal fysiek. Er zijn meer dan genoeg mensen op de wereld die zeggen persoonlijkheid belangrijker te vinden dan geslachtskenmerken, maar die mensen zijn, jawel, BISEKSUEEL. De vraagsteller duidelijk niet.

 7. Sorry hoor maar wat een onzin. Je gaat van een lesbische vrouw toch ook niet zeggen dat ze close minded is omdat ze wel een dildo gebruikt (wat erg op een penis like nep) maar niet met een man? Close minded is onzin. Tenzij je het anders stelt, iedereen is close minded. Want elke man of vrouw heeft zo zijn of haar voorkeur. Je gaat toch ook niet met een catfish daten als diegene zich op een bepaalde manier presteert en jij achter komt dat diegene heel anders in elkaar steekt?

  Wat ik pas ”close minded” vind als we die termen gaan gebruiken is dat transeksuelen vaak alleen hetero mannen willen. Wanneer een bi-seksuele of zelfs een homoseksuele man hen aantrekkelijk vinden weigeren zij die puur omdat ze denken dat ze geen vrouw zijn (wat zij technisch gezien ook niet zijn). Wat mij betreft hoef je geen transgenders te beledigen of pijn te doen, maar laat hetero mannen a.u.b met rust. Net zoals lesbiennes niet lastig gevallen willen worden door mannen willen wij dat ook niet door transgenders en zeker niet als diegene een piemel heeft. Dus die hetero man shame tactieken gaan niet werken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top