Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca houdt notitieboekje

Lieve Tosca, hoe moet je netwerken?

Lieve Tosca,

Mensen zeggen altijd dat netwerken heel belangrijk is. Als klasgenoten een mooie kamer, een leuk bijbaantje of een gave stageplek hebben, zijn ze daar bijna altijd via hun netwerk aan gekomen. Dat wil ik natuurlijk ook, maar hoe pak ik dat aan? Ik kan toch moeilijk iedereen aanspreken en mijn visitekaartje geven?

Lfs, Visitekaartje

Lief Visitekaartje,

Een goed netwerk is goud waard. Via je netwerk kom je vaak aan de mooiste dingen. Het goede nieuws is: waarschijnlijk heb jij al een superfijn netwerk, maar gebruik je het nog niet optimaal. Je ouders, je familie, maar buiten je familie ook je klasgenoten, je docenten, de mensen uit de clubjes waar je bij zit – alle mensen die kent, vormen samen je netwerk.

En omdat je deze mensen kent, kan je ze inzetten. Als je eens iets nodig hebt, kan je ze vragen of ze nog mensen kennen die een kamer te huur hebben of een medewerker/stagiair nodig hebben. Een brutaal mens heeft de halve wereld. Dus plaats eens een oproep op je Instagram of bel die ene oom (of de oom van een kennis) die bij een bedrijf werkt waar jij wilt werken. Nee heb je, ja kan je krijgen.

Om het maximale uit je netwerk te halen, is het handig om te onthouden wat mensen doen. Verjaardagen en borrels zijn uitgelezen plekken om mensen die je anders niet vaak spreekt te ontmoeten en te ondervragen. Als mensen iets heel gaafs doen, is het echt niet gek om te vragen of je daar later eens meer over mag weten en bijvoorbeeld mailadressen of telefoonnummers uit te wisselen.

Als je je zakelijke netwerk wilt uitbreiden, kunnen netwerkborrels interessant zijn. Voor mensen die willen gaan ondernemen, organiseert de Kamer van Koophandel regelmatig bijeenkomsten waar je andere beginnende en ervaren ondernemers kunt ontmoeten. En zo zullen er nog veel meer bijeenkomsten zijn. Als stage- en baanzoekende student kan je prima naar een netwerkborrel om kennis te maken en contactgegevens te verzamelen.

Je kan je contacten (zowel zakelijke als privé) trouwens makkelijk verzamelen op LinkedIn. Met een account op deze pagina kan je je eigen netwerk in de gaten houden én mensen die in het netwerk van je connecties zitten berichten sturen. Als je een ingang bij een bepaald bedrijf wilt, kan je zoeken op bedrijfsnaam en kijken of jij (of iemand in je netwerk) mensen kent die daar werken. Als dat zo is, kan je altijd even een mailtje sturen met vragen of een verzoek om een kopje koffie of thee te drinken samen.

Voel je niet bezwaard om mensen te benaderen. Over het algemeen vindt iedereen het leuk om over zichzelf en zijn of haar passie te praten, dus je doet daar echt niet alleen jezelf een plezier mee.

Carrière-expert Ginny Ramkisoen raadt iedereen om aan zijn netwerk niet alleen voor zichzelf te gebruiken: ‘Een netwerk is juist fijn om in te zetten als je anderen wilt linken en helpen. Het is een wisselwerking.’ Dus als jij iemand kan helpen met jouw netwerk, kan de ander jou misschien weer helpen met dat van hem.

Meer carrièretips van Ginny vind je hier. 

Bedenk dus goed wie je al kent en durf te vragen wat je wilt weten of nodig hebt. Dan kom je waarschijnlijk heel ver.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 20 February 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top