Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Kavitha voor Humans of HR

‘Ondanks alles wat ik als kind tekort ben gekomen, ben ik mijn moeder dankbaar dat ze mij op de wereld heeft gezet’

Kavitha is derdejaars leisure & events management aan de Willem de Kooning Academie en moeder. ‘Ik heb enorm veel levenservaring en mensenkennis opgedaan. Dat kan ik als peercoach goed gebruiken.’  

‘Ik ben net als peercoach begonnen bij Student aan Zet. Ik ga studerende ouders en studenten met verborgen zorgen begeleiden. Ze hebben me gevraagd omdat ik vorig jaar een heel tof project heb opgezet vanuit de hogeschool rondom het doorbreken van taboes. En ook omdat ik ervaringsdeskundige ben: ik heb een vrij moeilijke jeugd gehad en ben studerende moeder.

‘Mijn eigen moeder was niet altijd een rolmodel voor mij. Ze dronk te veel en was ook een beetje gewelddadig. Op het moment dat ik begon te puberen, ging ik me afzetten. Omdat ik niet bij mijn vader terechtkon, ben ik op mijn twaalfde uit huis geplaatst en heb ik in verschillende instellingen gewoond. Als kind heb je niet echt door hoe ernstig de situatie is, maar nadat ik uit huis geplaatst werd, zag ik dat het niet normaal was.

‘Het waren heftige jaren. Eerst heb ik me verzet, als tiener laat je je leven niet zomaar door anderen bepalen, maar achteraf gezien ben ik dankbaar dat uit huis ben geplaatst. Het was goed voor mijn ontwikkeling want ik had gewoon structuur, regelmaat en bepaalde grenzen nodig om gezond volwassen te worden. Ik rondde een mbo-opleiding af, ging op mezelf wonen en ben gaan werken in de psychiatrie. In die tijd heb ik enorm veel levenservaring en mensenkennis opgedaan die ik nu goed kan gebruiken als peercoach.

‘Omdat ik een dochtertje heb, Olivia, kan ik ook studerende ouders helpen. Ik kreeg haar op mijn 21ste toen ik net aan een studie pedagogiek begonnen was. Het gebeurde na een hectische periode waarin mijn moeder overleed aan longkanker. In mijn eigen leven liep alles goed. Ik woonde samen met mijn vriend – inmiddels ex – en zag het helemaal zitten om moeder te worden. Het was een geplande zwangerschap, maar dat begreep jammer genoeg niet iedereen. Ik merkte dat zowel het decanaat als veel docenten er niet echt achter stonden. Ik had het gevoel dat ze het maar een gek idee vonden dat een zwanger meisje van 21 verder wilde met studeren, terwijl het moederschap mij juist veel energie en extra motivatie gaf om door te gaan.

‘Het moment dat ik moeder werd, was het belangrijkste moment in mijn leven. Tot die tijd liet ik me altijd beïnvloeden door anderen. Bij elke keuze die ik maakte, vroeg ik wat anderen daarvan vonden. Vanaf het moment dat ik Olivia kreeg, heb keuzes gemaakt waar ik zelf gelukkig van werd. Zij gaf mij dat laatste zetje.

‘Ik ben uiteindelijk met pedagogiek gestopt, omdat ik als moeder merkte dat er eigenlijk geen goede richtlijnen bestaan voor opvoeden. Je moet het op gevoel doen. Ik heb toen een test gedaan om te kijken waar mijn kwaliteiten lagen en bij welke opleiding die zouden passen. Leisure  & events management kwam er heel hoog uit. Ergens wist ik ook wel dat het mijn passie is om dingen goed te organiseren. Ik ben creatief en vind het leuk om nieuwe concepten te bedenken.

‘Het was wel spannend om aan een nieuwe studie te beginnen met een kind van één jaar, maar ik ben zo blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Alles viel op zijn plaats. Ik heb in het eerste jaar meteen mijn propedeuse gehaald en zat ineens met allemaal inspirerende mensen om me heen. Als zzp’er in de evenementenwereld heb ik het afgelopen jaar veel opdrachten gehad en tijdens mijn stage heb ik mijn huidige vriendin ontmoet.

‘Ondanks alles wat ik als kind tekort ben gekomen, ben ik mijn moeder dankbaar dat ze mij op de wereld heeft gezet. Dat ze mij de kans heeft gegeven om zelf te vechten voor het leven. Ik heb niet zoals een normaal kind alles van huis uit meegekregen. Daardoor ben ik de kleine dingen in het leven meer gaan waarderen. Ik ben niet boos op mijn moeder, want geloof niet dat ze het allemaal expres heeft gedaan. Ze heeft in haar ogen gedaan wat het beste was, ook al was dat niet altijd zo volgens de maatschappelijke normen. Ze heeft gedaan wat ze kon voor haar kinderen en daar ben ik haar dankbaar voor.’

Tekst & beeld: Wietse Pottjewijd

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Wil je Humans of HR volgen? Dat kan via humansofhr.nl, via Instagram of de Facebookpagina. Meer lezen over Humans of HR?
Gepubliceerd: 15 February 2019 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to ‘Ondanks alles wat ik als kind tekort ben gekomen, ben ik mijn moeder dankbaar dat ze mij op de wereld heeft gezet’

  1. Simone Huijbregts, Studentendecaan en student van de Master Pedagogiek says:

    Wow, Kavitha, wat een hartverwarmende power spreekt er uit jouw verhaal!

    Ik hoop (en verwacht!) dat studenten heel veel gaan hebben aan de gesprekken met jou nu je peercoach bent bij Student aan Zet.

    lieve groet,
    Simone

  2. Dank je wel Simone! Ik hoop ook zeker dat ik studenten kan inspireren en motiveren met behulp van mijn verhaal.

    Vriendelijke groet,

    Kavitha

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top