Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, waarom worden studenten steeds vergeten in de corona-persconferenties?

Lieve Tosca,

Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer ik me genegeerd voel door de overheid. Natuurlijk moeten we allemaal inleveren om uit deze crisis te komen, maar studenten worden harder getroffen dan welke groep dan ook. Iedereen krijgt een bemoedigend woord of steun, maar jongeren moeten maar thuisblijven en online les volgen en niet zo klagen. Terwijl we heel veel hebben verloren het afgelopen jaar: onze bijbaantjes zijn verdampt, het studentenleven is beperkt tot een paar contacten en school gaat via een scherm terwijl onze studieschuld maar oploopt. Waarom worden wij steeds vergeten?

Lfs,
Vergeetmenietje

Lief Vergeetmenietje,

Ik moet een beetje zuchten van je vraag. Enerzijds omdat ik je gevoel begrijp, anderzijds omdat we volwassen mensen zijn die in een pandemie leven en we allemaal een beetje het gevoel hebben vergeten worden.

Laten we beginnen bij het begrip: jongeren hebben veel moeten opgeven en kregen in het najaar de schuld van de tweede golf aan besmettingen. En dat terwijl studenten over het algemeen amper ziek worden van het virus. Ze leveren dus relatief veel in voor the greater good.

Het was mij ook al opgevallen dat er tijdens de persconferenties maar weinig aandacht is voor studenten. Basisschoolleerlingen en middelbare scholieren worden iedere keer apart benoemd en ook ‘jongeren’ – waarmee volgens mij toch vaak middelbare scholieren worden bedoeld – komen regelmatig aan bod.

Overigens werden studenten in de laatste persconferentie van gisteren wel even genoemd (misschien had je je vraag ook aan Rutte gestuurd?) en tijdens de persconferentie gisteravond uitte de minister-president medeleven voor ‘jongeren die hun sociale leven nog langer in de pauzestand moeten zetten. ‘Jong en oud die het contact met familie en vrienden missen en het mentaal zwaar hebben’, zei hij. Hij snapte dat jong en oud onmacht en frustratie voelen.

Maar eerlijk is eerlijk: het hoger onderwijs komt er in de meeste toespraken bekaaid vanaf. Wij moeten als redactie goed opletten om geen aangekondigde maatregelen te missen, want ze worden snel genoemd. En als we dan iets horen, zijn het vaak ook de woorden ‘voor de hbo’s en universiteiten verandert er niets’ of zoals gisteren ‘het praktijkonderwijs kan door blijven gaan’. De enige keer dat we echt expliciet genoemd werden, was aan het begin van de lockdown. Je weet wel, toen alle hogescholen en universiteiten zonder enige voorbereiding en/of overleg per direct online onderwijs moesten gaan aanbieden.

Lief Vergeetmenietje, als student val je onder de volwassenen. Wij zijn de lui die dingen moeten doen en laten en daar niet doorlopend schouderklopjes voor krijgen. Oud genoeg om oorzaak en gevolg te doorzien en te dealen met de consequenties van de pandemie.

Er wordt onderwijs aangeboden, ook al vinden jullie daar geen klap aan online. Docenten doen hun best jullie door de opleiding heen te trekken terwijl ze zelf misschien net zo goed moeten dealen met mantelzorgtaken, kinderen thuis, eenzaamheid of andere dingen waar jij onder gebukt gaat.

Probeer een modus te vinden waarin je aan school kan werken en mensen kan spreken om mooie en minder mooie momenten te delen. En vraag hulp als je hulp nodig hebt. Er is een vangnet op school en er is een vangnet via de huisarts, maak daar gebruik van als je het nodig hebt. Jij en je hoofd zijn het waard. En kijk ook eens wat de afdeling Studentenwelzijn heeft georganiseerd op Blue Monday (komende maandag), misschien zit er een workshop bij waar je wat aan hebt.

En over het collegegeld en je studieschuld: ik zag op Instagram dat er veel studenten zijn die willen dat het collegegeld gehalveerd wordt omdat het onderwijs momenteel matig is. Daar willen we graag over schrijven. Mail ons op profielen@hr.nl jouw ervaringen met online onderwijs. Vertel ons waarom het matig is en wat er beter kan, dan gaan we daarmee aan de slag.

Daarnaast heeft de minister van onderwijs aangekondigd dat studenten die door corona vertraging oplopen gecompenseerd worden. Afgelopen mei heeft het kabinet 200 miljoen euro uitgetrokken om studenten die tussen september 2020 en eind januari 2021 afstuderen. Zij kregen allemaal drie maanden collegegeld terug, dat is 535 euro.

We moeten door, zo goed en zo kwaad als het gaat. Gisteren kondigde premier Rutte aan dat Nederland in ieder geval nog tot 9 februari in lockdown gaat, Duitsland denkt de lockdown aan te houden tot Pasen en België houdt de beperkingen vast tot 1 maart. We zijn hier nog niet uit. Maar volgens de vaccinatiestrategie van de overheid zijn voor de zomer alle kwetsbare groepen gevaccineerd en kunnen we zeer waarschijnlijk wat maatregelen loslaten. In het najaar moet iedereen boven de 18  – die daar behoefte aan heeft – gevaccineerd zijn en zou het leven weer een soort van normaal moeten worden. Dat duurt lang, maar het is niet eindeloos meer.

Hang in there, het wordt vast beter.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 13 January 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Lieve Tosca, waarom worden studenten steeds vergeten in de corona-persconferenties?

  1. “..In het najaar moet iedereen boven de 18 gevaccineerd zijn..” Ik dacht dat het vrijwillig was 😉

  2. ‘Voor de scholen en leraren, die de onwaarschijnlijk lastige taak hebben dat afstandsonderwijs te organiseren. Voor de ouders die hun kinderen thuis moeten begeleiden, terwijl het werk gewoon doorgaat. En voor studenten die alles van achter hun laptopscherm moeten doen.’
    En ook het praktijkonderwijs wordt genoemd: ook dat wordt bij HR gegeven.

  3. Allicht is het niet veel waard van een random medewerker maar aan alle collega’s en studenten inclusief de briefschrijver: trots op de effort die ik zo veel mensen tot nu toe heb zien tonen om onder deze ellendige omstandigheden toch enige vorm van onderwijs te kunnen geven en te volgen, hou vol en hou hoop op die terugkeer naar een beter situatie!

  4. Guttegut. Wéér mensen die zich zielig en buitengesloten voelen. Wat is het toch met deze ruggengraatloze snowflake generatie? Accepteer dingen zoals deze zijn, blijf weg van TV en internet als dit je zo van streek maakt en steek je handen uit de mouwen!

  5. Met andere woorden, dikke pech, bek houden en vogel et voor de rest zelf maar uit.

    Net zoals met de meeste dingen voor jongeren, je bent te oud om speciale aandacht te krijgen, maar je bent te jong om een echte invloed te hebben in de situatie. Gewoon lekker schulden op blijven bouwen, te lang thuis blijven wonen omdat er geen ene reet beschikbaar is op de woningmarkt, en lekker depresief worden door alle sociale media. Succes!

  6. Enig idee hoe het leven voor mensen in derde wereldlanden nu moet zijn? Sowieso al geen onderwijs dat voor leeuwendeel door overheid wordt bekostigd, maar 50.000 Euro per jaar betalen. Geen doorbetaling van loon als je bijv. op een vliegveld of in een restaurant werkt en de boel moet sluiten. Geen toegang tot ziekenhuis met slechts een eigen risico van slechts 350 Euro, dus crepeer maar op straat. Ouders in huis of bij hen blijven wonen en samen in eéń kamer slapen omdat er geen pensioenen zijn. De wereld is groter dan Nederland en het Westen en vooral jongeren beseffen zich niet hoe bevoorrecht ze nog steeds zijn. Inderdaad bek houden en beseffen wat voor een enorme gouden lepel je in deze bek hebt omdat je wieg in Nederland i.p.v. Indonesie of Nigeria stond!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top