Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, wat is een associate degree (Ad) eigenlijk?

Lieve Tosca, 

Laatst zag ik dat de Hogeschool Rotterdam naast hbo-opleidingen ook associate degrees aanbiedt. Wat zijn dat voor opleidingen en wat is het verschil met hbo? Ik heb hier echt nog nooit van gehoord.

Lfs,
BijnaBachelor 

Lieve BijnaBachelor,

De Hogeschool Rotterdam biedt alweer tien jaar associate degree (Ad) opleidingen aan. De Rotterdam Academy, het instituut dat de opleidingen aanbiedt, vierde dit jaar haar verjaardag in de Kuip.

Duender, Nadia en Chris studeerden aan de jarige RAC en werken er nu zelf

Op Rijksoverheid.nl staat als beschrijving van de Ad’s: ‘Een associate degree-opleiding is een 2-jarige studie in het hbo. En soms in het mbo. Het niveau van associate degree ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Deze graad is vooral bedoeld voor mbo-4 studenten en mensen met een aantal jaren werkervaring.’

Het Nederlandse onderwijs is volgens het Europees Kwalificatiekader onderverdeeld in acht onderwijsniveau’s. Mbo 4 is niveau 4, Ad’s zitten op niveau 5, een bachelor op hbo-, of wo-niveau 6, universitaire opleidingen en hbo-masters zitten op niveau 7 en mensen die aan de universiteit promoveren behalen een diploma op niveau 8.

Ad’s zijn veelal praktische opleidingen die zijn ontwikkeld in overleg met het bedrijfsleven. De Hogeschool Rotterdam biedt een hele reeks aan, denk aan ondernemen, software development, arts & crafts en accountancy. In een Ad ligt de nadruk op de praktijk, in een hbo-opleiding ligt de nadruk iets meer op theorie. Als je een Ad hebt afgerond, kan je wel op hbo-functies solliciteren. Of je kunt erna nog een hbo-bachelor doen om je kennis uit te breiden.

Ad’s zijn zo populair dat de Hogeschool Rotterdam samen met een aantal andere Nederlandse opleiders de Dordrecht Academy is gestart. Op deze plek kun je in de toekomst heel veel Ad-opleidingen gaan volgen. Het nieuwe pand wordt komend jaar gebouwd.

Dordrecht Academy en Career Boost: de handtekeningen zijn gezet

Ik hoop dat je zo genoeg weet. Heb je nog vragen? Stel ze in de reacties, dan probeer ik antwoorden voor je te vinden.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 24 November 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Lieve Tosca, wat is een associate degree (Ad) eigenlijk?

  1. Eén AD-opleiding is officieel ook een Hbo-opleiding. Een deel van het onderwijs mag inderdaad plaatsvinden bij een Mbo-instelling, maar zowel een AD- als een Bachelordiploma zijn officieel erkent als Hbo-getuigschriften. De vergelijking AD – Hbo-opleiding is hier dan ook niet helemaal op zijn plaats lijkt mij. De vergelijking AD – Bacheloropleiding lijkt mij passender.

  2. Ik word altijd een beetje kriegelig van uitspraken als “Deze graad is vooral bedoeld voor mbo-4 studenten en mensen met een aantal jaren werkervaring.’” Ja de doorstroom van mbo-4 naar het AD niveau is belangrijk, maar niet iedere havist heeft er oren naar direct een vierjarige vervolgstudie te starten. Ook voor hen is het AD een aantrekkelijke tussenvorm.

    Er zijn tevens zat studenten die na het behalen van hun AD besluiten door te studeren naar een bachelor-diploma. Als je een verwante bachelor kiest als doorstroomoptie mag dit altijd, er zijn schakeltrajecten om deze groep in het bachelor-programma te integreren. Je zal dan wel een jaar studietijd extra hebben maar je hebt ongeacht de uitkomst op het hbo al wel een niveau 5 diploma op zak.

    Dat kan een enorme geruststelling zijn voor degenen die opkijken tegen de uitdaging van een vierjarige studie halen of zonder diploma het hoger onderwijs verlaten. Ik vraag me wel eens af wat de consequentie zou zijn voor onderwijssucces en waardering van vaardigheden in het werkveld wanneer we meer tussenvormen zouden hebben die erkend zijn in plaats van alles op het einddiploma te gooien.

    Als je voor ieder afgerond jaar een certificaat kreeg, wat zou dat doen voor je motivatie? Hoeveel mensen zouden de moed hebben zich dan verder te willen ontwikkelen?

  3. Graag sluit ik mij aan bij de voorgaande reacties. De uitleg van Profielen klopt ook gewoon niet.

    Profielen schrijft: “Mbo 4 is niveau 4, AD’s zitten op niveau 5, hbo is niveau 6, universitaire opleidingen zitten op niveau 7 en mensen die aan de universiteit promoveren behalen een diploma op niveau 8.”

    Dit moet als volgt worden geformuleerd: “Mbo4 is niveau 4, Ad is niveau 5, de bachelor is niveau 6, de master is niveau 7 en de PhD is niveau 8.”

    Ad is hbo. Net als de hbo-bachelor. Na het behalen van de Associate degree kun je in twee jaar je hbo-bachelor behalen. Alle bachelors zijn niveau 6 en alle masters zijn niveau 7. Er wordt daarbij geen verschil gemaakt tussen hbo en universiteit.

    Laatste puntje. Associate degree wordt als volgt afgekort: Ad. Hoofdletter A en kleine letter d.

  4. Hi Chantal,

    We hadden twee dingen inderdaad niet scherp, dank voor het signaleren.

    We hebben de spelling van AD’s aangepast naar Ad’s.
    En ik heb niveau 6 en 7 aangepast, daar zijn hbo- en wo-opties die ik niet scherp had.

    Grts Tosca

  5. Ha Tosca,

    Helemaal top! Dank.

    Groeten, Chantal

  6. Geen verwijt, maar een constatering: Als een HR student én een aan de HR verbonden organisatie als Profielen het al niet (goed) weten, is het dan niet zaak om nog meer de publiciteit te zoeken met deze mooie onderwijsvorm? Door deze onwetendheid wordt mijn zorg groter dat er veel mensen zijn die tussen wal en schip vallen, omdat ze geen idee hebben wat Ad onderwijs is of dat het uberhaupt bestaat!

  7. Ik dacht gisteravond precies hetzelfde Tom. Eén van de redenen dat ik na het behalen van mijn (deeltijd) Ad heb besloten om door te studeren bij de HR aan een bacheloropleiding is de onbekendheid van het Ad binnen de maatschappij en mijn werkveld. Het zou de HR, én het Ad niveau goed doen als er meer aandacht aan zou worden geschonken, en het meer zou worden gepromoot. De student die Tosca deze vraag heeft gesteld had misschien wel eerst een Ad-diploma willen behalen alvorens ‘BijnaBachelor’ een bachelorstudie zou starten. Hij (m/v/x/nvt) wist blijkbaar niet dat deze bestonden, en is dus ‘automatisch’ ingestroomd in een bachelorstudie.

    Wat ook jammer is, is dat er binnen de HR (buiten de HR ben ik nog niet tegengekomen, misschien juist door de onbekendheid van het Ad) vaak minachtend gesproken wordt over het Ad. Ik merk dit bij mijn huidige bacheloropleiding, en hetzelfde gevoel kreeg ik door de eerste manier waarop dit artikel was geschreven (met name de vergelijking Ad – Hbo-opleiding wat ik hierboven aangaf).
    Het Ad is echt een waardevol niveau, maar het zou goed zijn als het beter wordt gepromoot. De Rotterdam Academy bestaat inmiddels 10 jaar, en dan had ik wel verwacht dat het beter bekend zou zijn binnen de maatschappij.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top