Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studieschulden flink gestegen: 40 duizend euro geen uitzondering

Gepubliceerd: 23 June 2021 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Sinds de invoering van het leenstelsel zijn de studieschulden flink gestegen, zowel onder hbo- als wo-studenten. Een aanzienlijk deel van hen heeft meer dan veertigduizend euro studieschuld.

Euromunten in de vorm van een portefeuille

Dat blijkt uit de nieuwe Monitor Beleidsmaatregelen, een jaarlijks rapport over de effecten van het hogeronderwijsbeleid, dat demissionair minister Van Engelshoven naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In 2015 is de basisbeurs afgeschaft. Die omstreden maatregel is een van de aanleidingen om voortaan deze monitor te maken. De lichting van 2015 bouwt aanzienlijke hogere schulden op dan voorheen.

Eén op vier

Een op de vier universitaire studenten van die lichting heeft meer dan 40 duizend euro schuld. Hetzelfde geldt voor één op de negen hbo-studenten. In eerdere jaren was dat beduidend minder (rond de 16 procent in het wo en 7 procent in het hbo)

Er zijn ook studenten zonder schulden. Onder academische studenten is die groep even groot gebleven (ongeveer een op vijf), maar in het hbo is dat anders. Voorheen wilde 40 procent niet lenen, maar in de lichting van 2015 is die groep gekrompen tot 30 procent.

In een reactie noemt het Interstedelijk Studenten Overleg het leenstelsel oneerlijk. ‘Ouders met een kleinere portefeuille kunnen aanzienlijk minder bijdragen aan de studiekosten van hun kinderen’, staat in een persbericht. ‘Zij maken daardoor hogere schulden.’

Conform verwachtingen

Volgens de minister zijn de schulden ‘conform de verwachtingen bij invoering van het studievoorschot’, zoals het nieuwe leenstelsel officieel heet. De behoedzame voorspelling was destijds dat de gemiddelde studieschuld zou stijgen naar 21 duizend euro, en dat is 17.500 euro geworden (of 24 duizend euro, als je de niet-leners buiten beschouwing laat).

Bovendien daalt het percentage studenten met een lening, schrijft Van Engelshoven, vooral onder eerstejaars. ‘Eén van de verklaringen kan zijn dat studenten bewuster omgaan met de leenmogelijkheden’.

In de politiek hebben zo ongeveer alle partijen zich van het leenstelsel afgekeerd, behalve de VVD. Het is alleen de vraag wat ervoor in de plaats moet komen. Sommige partijen willen weer een basisbeurs, andere denken aan een tegemoetkoming via de belastingen.

Geen gebruik

Overigens maakt niet iedereen gebruik van de studiefinanciering, om welke reden dan ook. Van de hbo-studenten met recht op studiefinanciering laat 3,8 procent hem liggen, net als 4,5 procent in het wo. Dat is iets meer dan vóór het afschaffen van de basisbeurs.

Opvallend genoeg ervoeren studenten in studiejaar 2019-2020, waarin de coronacrisis uitbrak, minder vaak financiële problemen dan het jaar ervoor (15 tegen 17 procent). Wie leent en geen bijbaan heeft, ervaart vaker financiële problemen – zeker als de ouders laag- of middelbaar opgeleid zijn.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top