Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 mei 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ervaren werkdruk op de HR gedaald, tevredenheid gestegen

Gepubliceerd: 11 April 2022 • Leestijd: 2 minuten en 12 seconden • Nieuws

De ervaren werkdruk op de Hogeschool Rotterdam is lager dan vorig jaar, blijkt uit het werkbelevingsonderzoek (WBO). Van de medewerkers, inclusief docenten, die begin dit jaar de enquête invulden, vindt 31 procent de ervaren werkdruk te hoog of veel te hoog. Een jaar geleden was dat 40 procent.

Vóór 2021 lag het percentage medewerkers dat de werkdruk (veel) te hoog vond ook steeds rond de 40 procent. Specifiek bij docenten is dit jaar het percentage nog sterker gedaald, van 52 in 2021 naar 38 procent nu.

Positief is ook het cijfer voor de tevredenheid over het werken bij de Hogeschool Rotterdam: 83 procent van de medewerkers is (zeer) tevreden, vorig jaar was dit 80 procent. Ook het rapportcijfer voor werkplezier – een belangrijk onderdeel van tevredenheid – steeg het afgelopen jaar, van 6,8 naar 7,3.

Aan het WBO deden 2636 medewerkers mee, een respons van 62 procent.

Verbeterde corona-omstandigheden

Tevredenheid en werkplezier profiteren ‘ontegenzeggelijk van de verbeterde omstandigheden ten aanzien van corona’, stelt de HR. In de periode dat het WBO werd afgenomen werden de coronamaatregelen afgebouwd, de eerste fysieke lessen weer gegeven en gingen winkels en horeca weer open.

Wijnand van den Brink reageert namens het college van bestuur ‘verheugd’ op de resultaten over onder andere de ervaren werkdruk: ‘Maar er blijft natuurlijk werk aan de winkel.’

Pgmr: voortdurend aandacht gevraagd voor werkdruk

Dat laatste benadrukt ook Ans Pellikaan, voorzitter van de pgmr (personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad). ‘Ik ben blij met deze ontwikkeling. Als pgmr hebben we voor dit onderwerp voortdurend aandacht gevraagd en we hebben ook meegedacht, onder andere in een driemaandelijks overleg met Wijnand van den Brink en beleidsmedewerkers.’  

‘Veel mensen kunnen makkelijker zelf hun tijd indelen.’

Net als Van den Brink benadrukt Pellikaan dat het belangrijk is dat mensen binnen teams in gesprek gaan over de uitkomsten van het WBO. De pgmr heeft daarvoor een checklist samengesteld. ‘Met daarin vragen over wat de oorzaken zijn van werkdruk en wat er aangepakt kan worden’, zegt de pgmr-voorzitter. Zij vermoedt dat ook het thuiswerken een positieve bijdrage heeft geleverd aan de gunstigere werkdrukcijfers.

‘Veel mensen kunnen makkelijker zelf hun tijd indelen. Een mogelijk positief effect zou kunnen zijn dat de scholen weer open zijn en mensen elkaar weer kunnen ontmoeten.’  

Instituut ISO negatieve uitschieter

Een negatieve uitschieter in het WBO is ISO, het instituut voor sociale opleidingen, waar het percentage ‘te hoge ervaren werkdruk’ wel daalde maar nog steeds op 56 procent ligt. Bij de andere onderwijsinstituten ervaren tussen de 22 en 43 procent van de medewerkers een (veel) te hoge werkdruk.  

Bij ISO is slechts 28 procent van de medewerkers (zeer) tevreden over de kwaliteit van het onderwijsprogramma, dat percentage verschilt overigens niet zoveel van de WBO’s van 2020 en 2021. Andere instituten scoren dit jaar 58 procent of hoger.  

Voldoende voor nieuwe directeur

ISO lijkt wel uit een dip te komen, laat onder andere het percentage over ‘algemene tevredenheid’ zien. Dat is afgelopen jaar van 52 naar 70 procent gegaan. Belangrijke bijdrage daaraan lijkt hier de wisseling van directeur te leveren: begin 2021 kreeg de toenmalige directeur Emile van Velsen het rapportcijfer 4,4; de afgelopen zomer aangetreden directeur Ostara de Jager-Bes krijgt met een 7,3 een ruime voldoende.  

De uitkomsten van het WBO zijn te vinden op Hint (intranet van de HR).

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Levien Willemse

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top