Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jaaroverzicht 2022: de 10 meestgelezen artikelen van Profielen

Gepubliceerd: 23 December 2022 • Leestijd: 4 minuten en 7 seconden • Nieuws

2022 was het jaar waarin we allemaal op ons eigen tempo terugkeerden naar de Hogeschool Rotterdam, hybride gingen werken en studeren en we ons best deden een beetje normaal terug te vinden terwijl er oorlog uitbrak op het Europese continent. Kijk hier mee terug op de meestgelezen artikelen van afgelopen jaar. 

#10 De cmr wilde gratis OV voor alle medewerkers

 

De centrale medezeggenschapsraad (cmr) kwam in november met een voorstel: de kosten die werknemers maken voor woon-werkverkeer moesten volgens de raad vanaf september 2023 volledig vergoed worden.
HR-medewerkers die meer dan 20 kilometer van hun werkplek wonen, krijgen op dit moment alleen die 20 kilometer vergoed. Het voorstel werd in de openbare overlegvergadering besproken. Het college stemde niet direct in omdat het plan te veel geld gaat kosten. Er wordt verder onderzoek gedaan. 

#9 De slogan ‘Overtref Jezelf’ sneuvelde niet in 2022

Decaan en blogger Serge Feldmann startte dit jaar een campagne voor de afschaffing van de HR-pay-off ‘Overtref Jezelf’. Hij vindt het een gruwel, schrijft hij in z’n blog. ‘Om het dan nog maar niet te hebben over die harde signaalkleur rood die je kunt associëren met gevaar maar ook met prestatie- en concurrentiegedrevenheid. Als er iets is dat studenten al jaren en steeds meer nekt, is het precies waar dit motto toe oproept.’
Feldmann vindt veel medestanders, in de reacties op de site en in Het Panel. In 2023 houdt de hogeschool de slogan verder tegen het licht. 

#8 De laatste coronamaatregelen vervielen

‘Het land gaat weer open’, zei minister Ernst Kuipers midden februari tijdens zijn laatste persconferentie over het coronavirus. Een kleine twee jaar nadat Nederland in lockdown ging en de hogeschool moest sluiten, vervielen de laatste coronamaatregelen. De collegezalen mochten weer vol en de mondkapjesplicht verviel.
Dat de mondkapjesplicht verviel was fijn, want de handhaving was een grote kluif voor de toezichthouders. De gemoederen liepen regelmatig hoog op, soms zelf zo hoog op dat de politie gebeld werd. Profielen ging begin van het jaar mee op surveillance, hoe dat was lees je hier

#7 Liesbeth’s dochter is een pretend student 

Sommige jongeren gaan door het leven als student terwijl ze in werkelijkheid geen enkel studiepunt binnenhalen en soms de hogeschool of universiteit al jaren niet van binnen hebben gezien of zelfs niet eens meer ingeschreven zijn. Uit schaamte liegen ze erover in hun omgeving. Dat deed ook de dochter van HR-medewerker Liesbeth. Haar openhartige verhaal lees je hier terug

#6 ‘Vechten voor de vrijheid om jezelf te zijn’

Ook in 2022 bood de HR rondom roze zaterdag alle ruimte voor de Rotterdam Pride. Op een dinsdagavond debatteerde een bont gezelschap op locatie Museumpark over de vraag hoe het is om queer te zijn, en dan vooral in de dagelijkse praktijk. Het verslag van die avond met de kop ‘Ik heb m’n nagels gelakt en ben naar mijn werkgever, een bank, gegaan’ is een mooie weergave van een open gesprek. Laten we ook in 2023 ons best blijven doen om elkaar te begrijpen, daar wordt de wereld een stuk mooier van. 

#5 Vijf taalfouten die jij nooit meer maakt


De redactie van Profielen is blessed met eindredacteur Edith. Ondanks dat wij een team van professionele schrijvers zijn, haalt zij toch nog dagelijks foutjes en fouten uit onze teksten. Ze clusterde de vijf meest gemaakte (vaakst gemaakte? meestgemaakte?) fouten en legde uit wat er fout aan is en hoe je in de toekomst deze fouten niet meer hoeft te maken. Dank Edith – namens de hele hogeschool – uit de grond van me hart.

#4 Gratis geld, met deze tips van het NIBUD
Ook handig in 2023!


Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) lopen studenten veel geld mis, of ze nu in het mbo of in het hoger onderwijs studeren. Ze gaven tips voor 2022, waar je ook in 2023 nog echt wel wat aan hebt. Zet ze maar op het lijstje van je goede voornemens: check of je recht hebt op zorgtoeslag, doe belastingaangifte en check of je recht hebt op een aanvullende beurs. Als je het niet checkt weet je niet of je er recht op hebt en soms scheelt dat een paar honderd euro per maand. Dus HUP!

#3 – Mochten we terug naar school, gingen we niet

Toen in februari alle coronabeperkingen werden afgeschaft, hadden we een klein beetje verwacht dat de studenten mondkaploos in polonaise door de gangen zouden lopen. Twee jaar lang schreven we op dat online onderwijs k*t was en dat studenten en docenten de hogeschool zo misten, maar toen alles weer kon bleven de studenten thuis. We vroegen docenten waarom zij dachten dat studenten thuisbleven en zij zochten de verklaring gedeeltelijk bij zichzelf: ‘Voor een docent die een powerpoint voorleest komen studenten niet terug.’

#2 Mandy van Seventer is Student van het Jaar 2022!


Ook dit jaar organiseerde Profielen weer de Hogeschool Rotterdam Student van het Jaar-verkiezing. We kregen 28 topnominaties, maar helaas kon er maar een de winnaar zijn. En dat werd masterstudent Mandy die kinderfysiotherapie studeert. De jury roemt haar gedrevenheid en vindingrijkheid. ‘Mooi hoe Mandy van haar eigen beperking haar kracht heeft gemaakt en haar ervaringsdeskundigheid inzet om anderen te helpen’. 

De andere studenten uit de top vijf zijn trouwens ook toppers: vijfde werd student sportmarketing Kim Zoontjens, vierde Jim Maskell (werktuigbouwkunde), derde Salam Al Mumar (bedrijfskunde) en nummer twee is carlota garcia (Willem de Kooning Academie). 

#1 – Lieve Tosca, ik ben bang voor een derde wereldoorlog

 

Hoefden we ons net wat minder zorgen te maken over de coronapandemie, begon Rusland een oorlog met Oekraïne. Toen de dreiging groeide stelde een bezorgde student Lieve Tosca een vraag over de kans op een daadwerkelijke oorlog. Toen leek die dreiging niet reëel, oorlog zou Rusland volgens deskundigen niks brengen. Een klein jaar later hadden de deskundigen gelijk en ongelijk: het werd oorlog en Rusland lijkt vooral te verliezen. 


We wensen je een fijne vakantie en de beste wensen voor het nieuwe jaar. Dat 2023 een nieuwsrijk, maar ook rustig en geweldloos jaar mag worden voor ons allemaal.

We zijn maandag 9 januari weer terug met nieuws, blogs en achtergronden over de Hogeschool Rotterdam. Tot dan. 

Tekst: Tosca Sel
Illustraties: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top