Kerstdiner: Voor het dessert naar Mexico met maïstaart, appelsalade en buñuellos van Neri
Gepubliceerd: 22 December 2022 • Leestijd: 2 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Vorige week kookten HR-collega’s en -studenten een geweldig kerstdiner. RBS-docent Neri Arjona de Santiago houdt enorm van koken en slaagde er tijdens het kerstdiner in om een compleet Mexicaans grand dessert neer te zetten.
Tegenover collega Carole Westerkamp – die aan dezelfde werkbank bezig is haar eerder deze week beschreven hoofgerecht te bereiden – werkt ze gefocust aan haar drie nagerechten.
De gerechten die ze maakt horen allemaal bij Mexico en bij feest, vertelt ze als ze haar eerste dessert – een maistaart – in de oven schuift. Terwijl die staat te garen werkt ze verder aan een traditionele fruitsalade. Terwijl ze afwisselend in het Spaans en Nederlands bijpraat en overlegt met Carole, snijdt ze de appels voor de traditionele appel-kerstsalade in keurige, kleine vierkante blokjes.
Net als in de maistaart gaat er – naast fruit uit blik en verse stukjes appel – gecondenseerde melk doorheen. De zoete en romige substantie is een geliefd ingredient in de Zuid-Amerikaanse keuken.
Niet naar Mexico
Neri is zelf afkomstig uit Mexico, de liefde bracht haar naar Nederland, 25 jaar geleden. Ze werkt nu zes jaar bij de Hogeschool Rotterdam en geeft Spaans in de reguliere international business-opleiding en als keuzevak. ‘Ons team is echt het beste team’, zegt ze. ‘We doen veel samen en voor elkaar.’ Zo hebben de collega’s bijvoorbeeld Carole’s zestigste verjaardag georganiseerd, maar ze organiseren ook uitjes met elkaar en Carole en Neri waren samen in Engeland omdat Neri beter wilde worden in Engels.
Ze gaat niet naar Mexico voor kerst, sinds haar moeder is overleden is de drive om naar haar geboorteland te reizen wat minder. En twee weken vakantie is ook eigenlijk te kort voor de lange reis, vindt ze. ‘Ik vierde kerst elk jaar bij een Mexicaanse vriendin, maar tijdens corona hebben we dat niet gedaan. Het zou nu weer kunnen, maar die vriendin is naar Spanje geëmigreerd. Ik vier het nu op 26 december met mijn nieuwe relatie en onze kinderen.’ Hoewel ze van koken houdt, hoeft ze niet per se de hele dag in de keuken te staan. ‘Iedereen maakt een gerecht.’
In razende vaart 14 bordjes maken
Ondertussen legt ze uit dat ze een eenvoudige versie van ‘buñuellos’ maakt. Origineel zou ze daarvoor zelf deeg moeten kneden en uitrollen, maar vanwege de tijd is er een snelle en makkelijkere optie: kant en klare tortilla’s gebruiken. Door die in hete olie te bakken en ze als ze warm zijn te bestrooien met suiker en kaneel, is het resultaat even lekker.
Als alle voor- hoofd- en bijgerechten van de andere koks zijn afgeruimd duikt ze samen met Carole snel de keuken weer in om in razende vaart veertien bordjes op te maken met een stuk maistaart, een bakje fruitsalade met pecannotenstrooisel, en een knapperige zoete buñuello. Inderdaad: een heel goed team.
Wil je zelf de nagerechten van Neri maken? Hier vind je de recepten.
Eerder publiceerden we de voor-, hoofd- en bijgerechten:
Tekst: Edith van Gameren
Foto’s: Levien Willemse
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top