Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, vinden andere mensen de feestdagen wél leuk?


Lieve Tosca,

Ik heb echt geen hekel aan de feestdagen, maar wel aan alle sociale verplichtingen die erbij komen. Ik zie er als een berg tegenop. Het liefst zou ik pas op de dag zelf beslissen wat ik ga doen, maar ik vrees dat er dan familieleden of vrienden alleen zitten. Vinden andere mensen de feestdagen wél leuk?

Lfs, Scrooge

Lieve Scrooge, 

Er zijn zeker andere mensen die de feestdagen wél leuk vinden. Ik stelde deze vraag op Instagram aan onze volgers en zestig procent van hen antwoordde bevestigend: de meeste mensen kijken dus uit naar komend weekend.

Waarom zij er minder tegenop zien dan jij, weet ik natuurlijk niet. Ik vermoed dat hun feestdagen wat meer over hun behoeften gaan en wat minder over anderen. Ik vind het nobel dat jij het welzijn van vrienden en familie boven jouw eigen grenzen en wensen stelt, maar is dat echt nodig? 

Misschien kan je dit jaar, maar in ieder geval de komende jaren, wat meer ruimte maken voor jezelf. Wanneer je in deze periode dingen speciaal voor jezelf doet, voel je je waarschijnlijk ook minder geleefd. Ik vroeg onze Instagramvolgers hoe zij dat doen en hun tips waren heel nuttig: ga op de dag lekker je eigen gang en ga pas net voor de maaltijd op bezoek, dat is lang genoeg. Ga een blokje om als het je te veel wordt.

Daarnaast hebben ze ook nog tips die de feestdagen voor hen behapbaar maken. Iemand reageert dat-ie kerstavond bij de ene familie viert en eerste kerstdag bij de andere zodat tweede kerstdag vrij is. Een ander tipt: sinds we oud en nieuw met een bevriend stel in een huisje vieren, is mijn feestdagenstress geslonken. 

Je schrijft dat je het liefst op de dag zelf zou beslissen waar je heen zou gaan. Dat lijkt me – met een beetje planning vooraf – eigenlijk prima te doen. Als je een afspraak maakt met je eenzame tante die speciaal voor jou je lievelingsgerecht kookt, dan is het een naaistreek om op het laatste moment af te zeggen. 

Als je vrienden of familieleden hebt die meer mensen uitnodigen voor een ongedwongen kerstbijeenkomst, dan maakt het wat minder uit als je afzegt of slechts kort gaat. Misschien kan je volgend jaar zelfs zélf zo iemand zijn.

Neem een voorbeeld aan het Profielen kerstdiner: maak zoals Hannah een tafel vol kleine gerechtjes of vraag mensen bij jou te koken en/of iets mee te nemen. Zo heb je de gezelligheid van mensen om je heen, zit je niet de hele tijd tegen elkaar aan te kijken – want er moet immers ook nog gekookt worden – en ben je flexibel in je aantal gasten. 

Probeer de komende feestdagen ruimte voor jezelf te maken en denk volgend jaar eens na over wat jij van de feestdagen wil. Misschien kan je wel een nieuwe traditie starten met een kerstborrel of aanschuifdiner bij jou thuis waar je iedereen uitnodigt die je wil zien. Heb je de andere dagen om zelf te bepalen of je nog spontaan ergens heen gaat of horizontaal Netflix uitkijkt.

Ook jouw feestdagen!
Geniet ervan.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 21 December 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, vinden andere mensen de feestdagen wél leuk?

 1. Namens alle singles, fijn dat je eraan denkt dat mensen misschien eenzaam zijn.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top