Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, wat gebeurt er als ik mijn studieschuld niet aflos uit protest tegen de schamele compensatie?

Lieve Tosca, 

Op 11 juni is er weer een StuFi-protest. Pechstudenten die de afgelopen jaren hebben moeten lenen komen in actie omdat ze de compensatie van 1436 euro ‘een schamele fooi’ vinden. Mijn studieschuld is hoog, de compensatie komt totaal niet in de buurt. Nu opperde iemand om uit protest je schuld niet meer terug te betalen en ik vroeg me af: wat zou er gebeuren als ik dat doe?

Schuldige groetjes, Pechstudent

Lieve Pechstudent, 

Ik snap dat je gefrustreerd bent over je studieschuld. Het is superzuur dat de generatie studenten die in 2023 aan hun studie begint weer geld van de overheid krijgt terwijl jij onder het leenstelsel valt en (naast je studentenreisproduct) niks cadeau kreeg. 

Studenten die in collegejaar 2023-2024 aan hun opleiding beginnen krijgen 255 euro per maand als ze uitwonend zijn en 91 euro per maand als ze thuis wonen.

De overheid heeft besloten pechstudenten te compenseren en stelt 359 euro per ‘pechjaar’ beschikbaar. Dat is maximaal 1436 euro voor een vierjarige studie. Als je nu in je tweede jaar zit, heb je recht op drie jaar compensatie en een jaar nieuwe basisbeurs. Let op: als je niet afstudeert, moet je ook je basisbeurs terugbetalen. 

Maar goed, jij valt onder het leenstelsel en hebt voor je studie geleend. Als je straks bent afgestudeerd, heb je 35 jaar om je lening terug te betalen aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Deze dienst int het bedrag voor het Ministerie van Onderwijs. Alleen mensen met weinig inkomen komen onder betaling uit. Anderen zullen – zoals het er nu uitziet – moeten gaan terugbetalen.

Een woordvoerder van DUO legt me uit hoe het aflossen met weinig inkomen in z’n werk gaat: ‘Je kunt naar draagkracht aflossen. Dat betekent kortgezegd dat je weinig tot niets hoeft af te lossen als je geen of weinig inkomen hebt. Oud-studenten die wel willen, maar niet kunnen terugbetalen willen we graag helpen om tot een maatwerkoplossing te komen. Als het even niet lukt om je lening terug te betalen, kun je een aflosvrije periode aanvragen bij DUO. Dit kan in totaal voor zestig maanden. Maar als je wel kunt, maar na meerdere aanmaningen niet wil terugbetalen, zijn we streng. Dan schakelen we een deurwaarder in om het geld dat je hebt geleend terug te krijgen.’ 

Niet terugbetalen terwijl je wel kán terugbetalen brengt je dus vrij zeker in de problemen.

Wat je wel kan doen? Als ik jou was zou ik komende 11 juni protesteren om het Ministerie van Onderwijs duidelijk te maken wat je van de huidige compensatieregeling vindt. Ik schreef daar de afgelopen maanden twee artikelen over die je misschien ook wel wil lezen. Eentje is een achtergrondverhaal over het nut van demonstreren/protesteren met de titel ‘Verbeter je wereld, doe iets’ waarin deskundigen uitleggen waarom in actie komen wel helpt en de andere is deze Lieve Tosca vraag:

Als je niet alleen wilt gaan, kun je aanhaken bij studentenvakbond STUUR. Je kan met hen mee naar Amsterdam reizen en samen protesteren.

Succes!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 25 May 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, wat gebeurt er als ik mijn studieschuld niet aflos uit protest tegen de schamele compensatie?

 1. Was het lenen echt nodig? Als in, waarom is je studieschuld zo hoog? Ik zie nu veel studenten met torenhoge studieschulden terwijl die in eerdere jaren ECHT niet zo hoog waren als nu. Oftewel, waarom lenen studenten zo veel op dit moment? De hogere huren verklaren echt niet dit enorme verschil.

 2. Klopt het dat iedere pechstudent, ongeacht of je wel of niet hebt geleend, gecompenseerd gaat worden?

 3. Dat durf ik eigenlijk niet te zeggen.
  Ik heb nog geen concrete plannen van de overheid over de compensatieregeling gevonden.

  Grts Tosca

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top