Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Totale studieschuld verdubbeld naar 25,7 miljard euro

Gepubliceerd: 15 September 2022 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In zeven jaar tijd is de totale studieschuld in Nederland verdubbeld naar 25,7 miljard euro. Onder jongeren zijn studieschulden van 20 duizend euro inmiddels normaal.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Per september 2015 is de basisbeurs afgeschaft voor nieuwe studenten in het hoger onderwijs. De totale studieschuld was toen nog maar 12,7 miljard euro.

Onder jongeren tussen de 25 en 30 jaar is de gemiddelde studieschuld 20,3 duizend euro. Voor 30-plussers, die meestal al een poosje terugbetalen, ligt dat bedrag iets lager: 18,1 duizend euro.

Mannen lenen iets meer dan vrouwen. Begin 2022 bedroeg de studieschuld van mannen gemiddeld 16,2 duizend euro, terwijl dat voor vrouwen 15,5 duizend euro was. Dat gemiddelde is inclusief de kleine schulden van bijvoorbeeld de eerstejaarsstudenten.

In deze bedragen tellen de mogelijke giften niet mee. Zolang iemand studeert, laat het CBS bijvoorbeeld de aanvullende beurs buiten beschouwing. Pas als die student geen diploma behaalt en de aanvullende beurs moet terugbetalen, is er sprake van een echte schuld – boven op de leningen.

Twee ton

De bedragen die het CBS noemt, stroken met eerdere berichtgeving. Afgelopen voorjaar meldde het HOP dat de allerhoogste studieschuld bijna twee ton bedroeg. Zo’n 1.400 mensen hadden een schulden boven de 100 duizend euro. Daarvoor moet je maximaal gebruik maken van alle leenmogelijkheden, zei een woordvoerder van studiefinancier DUO.

Studieschulden hebben onder meer gevolgen voor oud-studenten op de huizenmarkt, al hebben die volgens Vereniging Eigen Huis meer last van de gestegen huizenprijzen dan van hun schulden.

Per september 2023 komt er overigens weer een basisbeurs. Studenten van het leenstelsel krijgen een kleine tegemoetkoming van 359 euro per jaar, als ze eenmaal hun diploma hebben behaald.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Grafieken: HOP, bron CBS
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Totale studieschuld verdubbeld naar 25,7 miljard euro

  1. Ik zie deze artikelen wel vaker langskomen op Profielen, maar wat is het nut? het gaat niet over studenten, maar over werkenden.

    ‘Onder jongeren zijn studieschulden van 20 duizend euro inmiddels normaal.’

    Maar dit gaat dus niet over jongeren (studenten), maar jongvolwassen (25 tot 30 jarige). De meerderheid van deze 25 tot 30 jarige heeft nog de basisbeurs ontvangen. Ze zaten dus in een heel ander financieringssysteem die heel andere schulden oplevert. Onder jongeren (huidige studenten) zijn studieschulden van veel hoger dan 20 duizend euro inmiddels normaal.

    Jammer dat het CBS onderzoek niet kijkt naar de gemiddelde schuld van afgestudeerde leenstelsel studenten, maar als jullie er een artikel over delen is het nuttig om zelf die schatting te maken over de schuld van de leenstelsel generatie. Dan kun je het met elkaar vergelijken en heb je een interessant artikel 😉

  2. Hi Marijn,

    altijd fijn dat je kritisch meeleest. Ik zal uitleggen waarom we dit nieuwsbericht hebben gedeeld: Het is de taak van Profielen om naast nieuws over de Hogeschool Rotterdam ook nieuws over het (hoger) onderwijs te brengen zodat studenten en medewerkers op de hoogte blijven van ontwikkelingen.
    Dat het CBS nu met deze cijfers komt, is voor ons reden er een berichtje over te posten. De de studieschuld blijft stijgen sinds de basisbeurs in 2015 is afgeschaft, was te verwachten. Dat de schulden zo hoog oplopen is wel goed om een beetje in het snotje te houden. Als student, maar ook als onderwijsprofessional.
    Overigens kan je aan de grafieken in het artikel al best eea aflezen, dat maakte dit voor ons al een interessant artikel.

    Grts Tosca
    Hoofdredacteur Profielen

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top