Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Welke vraag heb jij voor Aboutaleb?

Gepubliceerd: 21 February 2022 • Leestijd: 3 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan onder andere Hogeschool Rotterdam-studenten op 10 maart in het Keilepand in gesprek met lijsttrekkers en ook met burgemeester Ahmed Aboutaleb. Ter voorbereiding kregen de studenten afgelopen donderdag een ‘masterclass dialoog’, over het stellen van de juiste vraag.

Marouane, Tim en Semiha in gesprek over hun vraag

Marouane, Tim en Semiha moeten een vraag verzinnen voor Aboutaleb. De drie studenten (finance & control, informatica en mbo juridische dienstverlening) hebben elk hun eigen idee maar samen komen ze er al pratend prima uit.

De middag gaat niet voor niets over dialoog en over onderwerpen die spelen in Rotterdam. Van de 24 aangemelde studenten van de HR, de Erasmusuniversiteit en het Albeda zijn er 15 aanwezig (‘quarantaine, ziek’, meldt organisator Egbert Fransen).

‘Specificeer je vraag’

Gespreksleider Jasmin Sharif geeft in het plenaire deel tips over het stellen van goede vragen en over dialoog voeren in plaats van in debat gaan. ‘Bij een dialoog zoek je naar begrip en luister je naar wat iedereen te zeggen heeft, bij een debat weet je vooraf al wat je wilt bereiken. Bedenk wat het doel van je vraag is, specificeer je vraag, vraag door en wees kritisch als iemand je vraag ontwijkt. Politici zijn erin getraind om soms niet te antwoorden.’

Marouane, die in het plenaire gedeelte al duidelijk maakt graag met Aboutaleb in gesprek te willen  en het over de woningnood te willen hebben, heeft al een vraag bedacht: ‘Hoe zorgt u ervoor dat we minder lang hoeven wachten op een betaalbare woning?’

‘Hoe zorgt u ervoor dat we minder lang hoeven wachten op een betaalbare woning?’

Tim vindt het vooral belangrijk dat in Rotterdam verschillende culturen en wijken meer bij elkaar worden gebracht maar met de vraag van Marouane kan hij ook uit de voeten. ‘Misschien moet er subsidie komen voor mensen die een kamer ter beschikking stellen?’

‘Dan heb je meteen een stukje verbinding tussen huurder en verhuurder’, reageert Marouane gevat. Semiha kijkt kritisch naar de vraag van Marouane en legt ‘m tegen de adviezen van Jasmin Sharif aan. ‘Het moet specifieker!’

‘Woningen? Het mogen ook kamers zijn’

Marouane dubt. Hij wil betaalbare woningen voor studenten maar ook voor ‘mensen van de voedselbank’. Tim doet een poging de vraag toch wat specifieker te maken: ‘Wat gaat u eraan doen om binnen twee jaar 5.000 meer betaalbare woningen te realiseren voor studenten en starters?’ Even later wordt het woord ‘woningen’ vervangen door ‘leefruimten’. Tim: ‘Want het mogen ook kamers zijn.’

De vraag wordt nog op een punt gewijzigd. Marouane: ‘Misschien moeten hoe “we” er iets aan kunnen doen in plaats van “u”.’

Terug in de plenaire bijeenkomst worden de bedachte vragen van de vijf groepjes besproken. Als achtergrondinformatie hadden de studenten vooraf enkele interviews met Aboutaleb toegestuurd gekregen. In een van die interviews vertelt de burgemeester dat zijn vader geconfronteerd werd met een verzekeraar die geen contract meer had met het ziekenhuis waar hij werd behandeld.

Zicht op de zaal met gespreksleider Jasmin Sharif


Een van de studentengroepjes verpakte dit onderwerp in een wat persoonlijke vraag over de zorg. Moet je dat wel doen?, was de vraag. Jasmin Sharif vindt het niet zo’n probleem, net als Tim. ‘Hij heeft het wel zelf bekendgemaakt.’ De vraag van Tim, Semiha en Marouane wordt ook goed ontvangen.

Criminaliteit in Rotterdam Zuid

De onderwerpen die de studenten aan het begin van de bijeenkomst met de zaal en elkaar delen, laten zien dat in elk geval deze vijftien studenten bezig zijn met maatschappelijke onderwerpen, die ze graag ook met Aboutaleb willen delen. Het gaat over woningnood, het weghalen van autoverkeer uit de binnenstad, criminaliteit in Rotterdam-Zuid en het tegengaan van discriminatie op de arbeidsmarkt.

‘Het gaat vaak om een mix van vraagstukken waar we integraal naar moeten kijken’, vindt Egbert Fransen, organisator van deze middag en directeur van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Het is een locatie waar de laatste jaren heel veel Amsterdammers over allerhande maatschappelijke onderwerpen in gesprek gaan.

Nieuw Rotterdam is de naam

Zoiets moet ook in Rotterdam kunnen, vinden Fransen en vindt ook de Hogeschool Rotterdam. Nieuw Rotterdam wordt de naam van het dialoogpodium voor studenten, en het pakt op 10 maart voor het eerst groot uit met een evenement in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Het podium is een door het collegebestuur van de HR omarmd idee van bedrijfskundestudent Rabia Ahmad.

Op het podium gaan studenten met anderen, juist ook vertegenwoordigers van organisaties buiten de HR, in gesprek over maatschappelijke vraagstukken zoals duurzaamheid, inclusie en gelijke kansen. Het collegebestuur hoopt dat Nieuw Rotterdam een breder podium wordt dan alleen van het onderwijs.

Zowel mbo-, hbo- als wo-studenten

‘Het is nadrukkelijk de bedoeling dat het een initiatief wordt dat door vele Rotterdamse partijen (organisaties, instellingen, bedrijven etc.) ondersteund wordt’, vertelt woordvoerder Desiré de Jong. ‘We staan daar nu aan de vooravond van. Daarnaast is het ook een nadrukkelijke wens om studenten van zowel mbo, hbo als wo te laten participeren. Het Albeda College is in ieder geval één van partners die het actief gaat ondersteunen.’

Op 10 maart vindt het eerste grote evenement van Nieuw Rotterdam plaats, in het Keilepand gaan studenten in gesprek met Aboutaleb, wethouders en met lijsttrekkers van partijen die in Rotterdam aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen.

Een programma met evenementen is er vanaf september, en mogelijk al eerder. Bij het opstarten van het dialoogpodium wordt samengewerkt met de mensen achter Pakhuis de Zwijger.

Egbert Fransen van Pakhuis de Zwijger ziet graag zoveel mogelijk studenten meedoen aan de gesprekken. Tegen het vijftiental dat er vorige week was:  ‘Neem vooral vrienden, studenten uit je minor enzo mee.’

Tekst en foto’s: Jos van Nierop

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top