Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoe leer je de stad snel kennen? Deze studenten hebben tips voor je

Gepubliceerd: 12 September 2022 • Leestijd: 4 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het kan nogal overweldigend zijn: een nieuwe stad, een nieuwe studie, een nieuwe omgeving. En dan zijn er ook nog zoveel dingen die je moet regelen. Profielen gidst je deze week door je nieuwe studiestad Rotterdam: wat is dat voor een stad? Waar ga je heen voor vertier of rust? Waar kom je veel studenten tegen?

De markthal, bibliotheek en 'het potlood'
Shutterstock

‘Je haat Rotterdam of je houdt ervan’, zo vat tweedejaarsstudent accountancy Bas het samen. Zelf komt hij uit Delft; hij is direct hier op kamers gegaan toen hij ging studeren. ‘Niets moet en alles mag’, vindt hij over de stad Rotterdam. ‘Je kunt als je wil in je blote gat over straat lopen, en niemand zal er iets van zeggen.’

Het grote en weidse Rotterdam is nogal een verschil met Delft, en het duurde even voordat hij zich thuis voelde. Toch past het ‘stadse’ van Rotterdam meer bij Bas dan het ‘dorpse’ van Delft: ‘Als je daar uitgaat, kom je iedereen tegen. In Rotterdam is niets te gek en is er voor ieder wat wils’, zegt hij.

Het Park: goede plek om studenten te leren kennen

Zelf woont hij ‘op koprolafstand’ van het Museumpark en is hij regelmatig in Het Park te vinden – aan de voet van de Euromast. Deels om te chillen, deels uit noodzaak: ‘Mijn kamer verandert in een sauna in de zomer’, lacht hij. Maar Het Park is een goede plek om nieuwe studenten te leren kennen, zegt Bas.

‘Er zitten veel studentenhuisvestingsgebouwen rondom het Park’, legt hij uit. ‘Die trekken ‘s avonds allemaal naar buiten.’ Vaak gaat hij met een of meerdere huisgenoten – ‘wie er ook maar thuis is en zin heeft in verkoeling en een biertje’ – na een werk- of studiedag naar Het Park om af te koelen. ‘Je komt er veel mensen tegen, en iemand kent altijd wel weer iemand anders.’

De Euromast en het park
Shutterstock

‘Kralingen is soms iets té studentikoos’

Het antwoord op de vraag wat de échte studentenwijk van de stad is, lijkt duidelijk. ‘Kralingen’, zeggen alle voorbijgangers. ‘Maar je moet er wel van houden’, zegt hrm-studente Maxime. ‘Het is een beetje studentikoos, soms iets té’, vindt Maxime, die er zelf een tijdje woonde tot ze ging samenwonen met vriendinnen. ‘Ik vind het corporale wel iets hebben’, zegt ze, ‘maar Kralingen is meer het domein van de Erasmus Universiteit.’

Accountancystudent Bas moet er niks van hebben: ‘véél te corporaal’, lacht hij. ‘Als je daar in de supermarkt staat, zie je alleen maar jongens met dikke matjes in hun nek en meisjes met haarclips in hun haar’, lacht hij. Bovendien, vindt hij, is er in Kralingen weinig te doen als je geen lid bent van een van de twee studentenverenigingen die er gevestigd zijn – het RSC/RVSV (het Rotterdams Studentencorps en de vrouwelijke variant ervan, red.) en Laurentius.

‘Blijf op zaterdag niet in je bed liggen’

Maxime woont sinds kort in Blijdorp en is veel te vinden in het Vroesenpark. ‘Heerlijk’, vindt ze die plek. ‘Er komen veel verschillende soorten mensen: studenten, jonge gezinnen, oudjes, tieners, er is altijd wel muziek en een goede sfeer.’ Toen ze net in Rotterdam kwam wonen, nam ze vaak de Watertaxi: ‘Het is een goedkope én snelle manier om je te verplaatsen, en je ziet heel erg veel van de stad.’

Haar tip voor kersverse Rotterdammers: ‘Blijf op zaterdag niet in je bed liggen, maar stap op je fiets! Gewoon zonder navigatie gaan fietsen. Dan leer je de stad heel goed en snel kennen’, zegt ze.

Ontspannen bij de Rotte, de Maas of de Plas

Rotterdam kan erg overweldigend zijn als je uit een betrekkelijk kleine stad komt, zoals communicatiestudent Jamie die uit Deventer komt. ‘Al die mensen, de metro, de drukte, verkeersregels die niet gelden voor fietsers’, lacht ze. ‘Laat het rustig op je inwerken en laat je door mensen op sleeptouw nemen als je de stad niet goed kent, dat schept een band.’

Twee jongeren met hun fiets op een veerboot in Rotterdam
Shutterstock

Als de drukte en de mensenmassa je te veel wordt, kun je altijd even ontsnappen: ‘Een rondje fietsen langs de Rotte of een rondje Kralingse Plas doet wonderen.’ Sowieso zit ze ’s zomers graag aan de Nieuwe Maas: ‘Het liefste aan de Willems- of Westerkade. De Maasboulevard is ook erg mooi, maar dan zit je wel in de uitlaatgassen van de voorbij racende auto’s.’  

Alternatieve en lhbti-scene

Het eerdergenoemde ‘rauwe randje’ van de stad is iets dat veel mensen uit het binnen- en buitenland aantrekt. Ook WdkA-studente Lotte, die oorspronkelijk uit Zeeland komt. ‘Ik houd erg van de alternatieve scene, die is er simpelweg niet in Zeeland’, lacht ze.

Ze krijgt bijval van medestudent Tom, die uit Lage Zwaluwe – nét aan de andere kant van het Hollands Diep – komt. ‘Ik kwam er in 4 havo achter dat ik gay ben’, vertelt hij. ‘Mijn ouders en vrienden hadden daar geen probleem mee. Maar vind maar eens een gelijkgestemde’, zegt Tom. ‘Ze zijn er niet. Op wat vieze oude mannetjes na.’

‘Loop gewoon eens ergens binnen’

En ja, nu geniet hij van de ‘vrijheid van de stad’. Waar moet je volgens hem zijn? ‘De Ferry!’ roept hij direct – refererend aan de lbhti-club aan de Westblaak waar je kan dansen en waar dragqueenshows zijn en deelnemers 100 euro en champagne kunnen winnen als ze winnen in de twerk-wedstrijd.

Wat zijn de favoriete ‘alternatieve’ plekken van Lotte? ‘Poing aan de Schiekade, Weelde in de M4H-havens, de Containerbar in Noord.’ Volgens haar groeit en bloeit de alternatieve scene in Rotterdam in de laatste maanden in het algemeen. Beide studenten tippen: loop gewoon eens ergens binnen, drink een drankje, kijk om je heen.

Vraag een Rotterdampas aan

Het loont voor (nieuwe) studerende Rotterdammers om een Rotterdampas aan te vragen. Als student betaal je slechts zes euro per jaar, en de pas biedt toegang tot een hele zwik aan musea, culturele instellingen maar geeft ook (eenmalig) korting op menu’s van McDonald’s of sportactiviteiten. Van toegang tot het dak van Het Witte Huis tot gratis lasergamen: het kan niet op. De naam ‘Rotterdampas’ is een beetje misleidend: er zijn ook tal van activiteiten buiten Rotterdam gratis of met een hoge korting te bezoeken.

Tekst: Rutger de Quay
Foto’s: Shutterstock
Illustratie: Demian Janssen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top