Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Eerstejaarstip: Zet een hulplijn in

Gepubliceerd: 19 September 2023 • Leestijd: 1 minuten en 51 seconden • Nieuws

Misschien ben je (nog) niet helemaal lekker geland in je nieuwe opleiding, loop je tegen planningsproblemen aan, worstel je met je eigen uitstelgedrag of zit je gewoon niet lekker in je vel. Vrees niet: er is hulp.

Welke problemen je ook ervaart – van somberheid tot gedoe met je stufi – ga er maar vanuit dat je niet de enige bent. Het welzijn van studenten is een punt van aandacht, landelijk, en ook op de Hogeschool Rotterdam. Want allerlei gedoe is niet alleen heel vervelend; problemen knibbelen vaak ook geniepig aan je studiesucces.

Prima natuurlijk als je dingen zelf op kunt lossen, maar modder niet te lang eenzaam door. Er is namelijk een heel team van professionals om je te helpen, allemaal bij de prijs van hoger onderwijs inbegrepen. Binnen je opleiding is je studieloopbaancoach je eerste hulplijntje. Daarbuiten is de afdeling Studentenwelzijn er om je te helpen hindernissen uit de weg te ruimen. Daarvoor heeft Studentenwelzijn een breed aanbod van mensen en middelen.

Mensen die je kunnen helpen …

Om met de mensen te beginnen: de decaan denkt met je mee als je tegen moeilijkheden aanloopt. Op elk instituut zijn er decanen die je kunt raadplegen. Ze kunnen meedenken en vaak samen met jou een oplossing vinden voor je probleem. Het kan al helpen om eens met een decaan te praten. Is dat niet voldoende, dan kunnen ze je ook doorverwijzen, bijvoorbeeld naar de psychologen die (bij wijze van proef) op de HR werken. Ook de studentenwelzijnsadviseurs denken met je mee, bijvoorbeeld over omgaan met een beperking of het verbeteren van je studievaardigheden. Of misschien vind je het prettig om met een medestudent te sparren die de rol heeft van peercoach.

… met een scala aan middelen

De middelen die Studentenwelzijn ter beschikking heeft zijn ook divers, en er is altijd wel een manier die bij je past. Naast de (individuele) gesprekken die je kunt voeren met de bovengenoemde ondersteuners, kun je bijvoorbeeld een keuzevak volgen zoals ‘persoonlijke effectiviteit’ of ‘studeren met dyslexie’ (dat laatste na verwijzing door de decaan). Je kunt ook een laagdrempelige workshop volgen, of heel flexibel online tips en tools raadplegen. Hier vind je een hele verzameling van die ondersteunende activiteiten, van informatievaardigheid tot effectief studeren.

Ook heel laagdrempelig is het om onze berichtgeving te volgen; studentenwelzijn is een belangrijk thema voor Profielen. Lees bijvoorbeeld onze reportage over de Studentenwelzijnsdag. Of lees wat decaan Serge tweewekelijks, in blogvorm, aan tips, inspiratie en eyeopeners deelt over de ups en downs van het studentenbestaan.

Op de hogeschoolsite is ‘Hulp bij Studie‘ hét portaal om het aanbod te vinden van Studentenwelzijn. Je vindt daar ook de link naar de Taalassistent, die heel praktische verbeterhulp biedt op het gebied van taal, ook een struikelblok voor veel studenten.

Tekst: Edith van Gameren
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Eerstejaarstip: Zet een hulplijn in

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top