Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 maart 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe laat ik m’n klasgenoot merken dat ik hem leuk vind?

Lieve Tosca,

Volgende week is het Valentijnsdag, een mooie aanleiding om m’n klasgenoot duidelijk te maken dat ik hem leuk vind. Ik wil dat hij het weet, maar ik wil hem niet mee uit vragen. Dat vind ik veel te spannend, als het niet wederzijds is duurt de rest van het collegejaar eindeloos lang. Hoe vertel ik hem dat ik hem leuk vind zonder het daadwerkelijk te zeggen?

Lfs,
LieverAnoniem

Lieve LieverAnoniem, 

Wat leuk dat je een crush hebt op je klasgenoot! Ik legde je vraag maandag voor aan onze volgers op Instagram en eentje reageerde met: ‘Ik heb het verteld en 20 jaar later zijn we nog steeds samen’. Als dat geen aanmoediging is om actie te ondernemen, weet ik het ook niet meer.

Om te beginnen, je bent niet de enige die in deze situatie zit. Via een polletje op onze Instagram liet twee derde van de mensen die stemden weten weleens eens een crush op een klasgenoot te hebben gehad. Minder dan de helft van hen heeft toen een move gemaakt. Je bent dus niet de enige die het spannend vindt.

En dat is jammer, want als niemand het initiatief neemt gebeurt er ook helemaal niks. Als Lieve Tosca heb ik soortgelijke vragen in verschillende vormen beantwoord en eigenlijk was het steeds een soort handleiding: hoe maak je een eerste move zonder direct je liefde te verklaren. 

Lees hier bijvoorbeeld over de kracht van oogcontact:

‘Probeer de volgende keer dat je ziet dat hij naar je kijkt eens naar hem te glimlachen. Als-ie teruglacht, weet je in ieder geval dat hij je interessant vindt. Echte flirts kijken na het glimlachen even weg en daarna snel weer terug. Als hij zelfs na het wegkijken nog naar je glimlacht, vindt hij je blijkbaar zeer interessant om naar te kijken.
Wanneer je hebt vastgesteld dat jullie elkaar leuk vinden, is het tijd om contact te leggen en dat is eigenlijk heel makkelijk, omdat jullie al best wat van elkaar weten. Jullie zijn namelijk klasgenoten en volgen dezelfde lessen. Vraag hem na de les eens wat. Dat kan makkelijk in real life, maar als je het spannend vindt, kan het ook via Teams chat of WhatsApp.’

Of lees hier hoe smooth operator Tom Gorny van Masterflirt het aan zou pakken:

‘Als je haar weer eens ziet, knoop je een gesprekje aan: vraag hoe haar tentamen ging of hoe ze ervoor staat op school. Als het een leuk gesprekje was, geef je aan dat je het leuk vond haar te spreken en vraag je haar nummer om verder te praten. Als ze dat doet, staat het je vrij om na schooltijd eens een gesprekje aan te knopen. En als ze buiten schooltijd met je wil praten, wil ze dat misschien ook wel in de stad met een kop thee of een biertje.
Als ze je een leuke gast vindt, zegt ze heus geen nee. Het hele idee van zo’n eerste date is ontdekken of jullie elkaar leuk genoeg vinden voor een tweede date. Maak het niet groter dan het is. Misschien vind jij haar wel niet leuk genoeg voor een tweede date. Weet je dat ook weer.’

Overigens zou ik er altijd huiverig voor zijn iemand die je helemaal niet goed kent zomaar uit het niets te vertellen dat je hem/haar/hen leuk vindt. Probeer elkaar eerst eens wat beter te leren kennen zodat je weet wát je precies leuk vindt. Misschien heeft de ander wel een leuke snoet, maar ook heel vieze gewoontes. Of viel je voor z’n gevoel voor humor, maar blijkt hij een hork tegen horecapersoneel. Je weet het niet.

Veel succes en plezier met het flirten, het aftasten en de vlinders. Ik hoop dat je succes gaat hebben.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 8 February 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top