Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, zijn colleges op de Hogeschool Rotterdam verplicht?

Lieve Tosca,

Dit jaar begin ik aan mijn studie op de Hogeschool Rotterdam. Omdat ik van ver kom en geld van een bijbaantje nodig heb om m’n studie te betalen, ben ik van plan dagen met weinig lessen te skippen om te kunnen werken. Nu ben ik benieuwd of dat zomaar kan. Zijn colleges op de HR verplicht?

Liefs, Skipper

Lieve Skipper, 

Goede vraag! In het eerste jaar van mijn eigen hbo-opleiding (journalistiek in Utrecht) ben ik op kamers gegaan, heb ik zoveel mogelijk uren gewerkt én geprobeerd m’n propedeuse te halen. Dat was voor mij echt veel te veel. Ik liep doorlopend achter de feiten aan en haalde zulke slechte cijfers dat ik bijna een bsa kreeg. Oeps.

Als ik je een tip mag geven: gun jezelf het eerste jaar alle tijd om aan je studie te wennen. Neem de tijd om je op de lessen voor te bereiden en je klasgenoten te leren kennen. En neem ook de tijd om met alle kennis die je het komende jaar opdoet te ontdekken hoe jij de komende jaren studie in wil richten. Bedenk wat je qua keuzevakken en stages nodig hebt om de professional te worden die je zou willen zijn. 

Je studeert nú. Er staat nu een hele organisatie aan professionals klaar om je op te leiden en te begeleiden. En je betaalt daar goed geld voor. Ga naar school nu je kan, haal eruit wat erin zit; je moet waarschijnlijk nog tot je 70ste werken. Werk tijdens de vakanties meer, en minder in schoolweken, en leen een beetje bij als het nodig is. En als je het niet van mij aanneemt, neem het dan van deze studenten en docenten aan

Om antwoord te geven op je vraag: lang niet alle colleges op de HR zijn verplicht. Heel veel colleges met praktische oefeningen wel. Pluis je cursuswijzers en handleidingen uit om te ontdekken hoeveel lessen je mag missen – omdat je bijvoorbeeld een keertje ziek bent – en hoe je kunt herkansen.

Wanneer je voor een vak bent ingeschreven, kan je de cursushandleiding in Brightspace vinden. In OSIRIS kun je in de onderwijscatalogus ook informatie vinden over vakken waar je nog niet voor bent ingeschreven. Als je je in wilt schrijven voor een vak en aanwezigheidsplicht een dingetje voor je is, kan je hier op voorhand checken wat de vereisten zijn. 

Nogmaals: ik hoop dat je jezelf – in ieder geval in het eerste jaar – de ruimte gunt om op je opleiding te focussen. En probeer ook nog wat plezier te hebben!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 6 September 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, zijn colleges op de Hogeschool Rotterdam verplicht?

 1. Goede vraag. Misschien is het ook een idee voor Skipper om te kijken naar bijbaantjes op de Hogeschool. Je kunt bijvoorbeeld peercoach worden, voor Profielen gaan schrijven of werken voor studentenwelzijn. Maar ook in de medezeggenschapsraad krijg je een vergoeding. De Hogeschool faciliteert bijbaantjes voor studenten en betaalt ook een eerlijker loon uit dan de €2,95 per uur die je als vakkenvuller krijgt. Plus dat je vanzelf meer betrokken raakt bij de Hogeschool, wat ook studiesucces met zich mee brengt.

  Denk hier maar eens over na, want er staan nog steeds vacatures open voor studentfuncties. Welke dat zijn weet ik ook niet uit mijn hoofd, maar bespreek het eens met je SLC’er 😉

 2. Een goede vraag. Dit zal voor veel studenten een issue zijn. Echter ben ik het niet eens met het antwoord over de (verplichte) colleges en lessen. Ik denk dat de nadruk moet liggen op 100% aanwezigheid tenzij ziek, rij-examen, mantelzorg, lekkage thuis, 1839 km file etc. etc. En met ziek bedoel ik niet een lichte verkoudheid maar diarree die je broekspijpen uitloopt bijvoorbeeld. En natuurlijk zijn er ook studenten die een bijbaan moeten hebben uit pure noodzaak. Maar we weten allemaal dat er ook een hoop studenten zijn die met deze tropische hitte liever op het terras zitten dan dat ze studeren. Dan komt het mooi uit dat er geen verplichte aanwezigheid is. Het is maar net welke keuzes je op welk moment in je leven maakt. Iets met prioriteiten…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top