Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

WdKA: Komen maar vooral gaan van medewerkers, zorgen over werkdruk

Gepubliceerd: 28 September 2023 • Leestijd: 3 minuten en 10 seconden • Nieuws

Juist op het moment dat de Willem de Kooning Academie (WdKA) dringend haar te dure onderwijs moet vernieuwen, verdwijnen veel mensen van de kunstacademie. Door bezuinigingen vertrekken docenten, maar ook in het management is veel beweging.

Una Henry, de nieuwe WdKA-directeur tijdens de jaaropening van de WdKA
Jos van Nierop Úna Henry, die zich tijdens de jaaropening van de WdKA voorstelde, begint op 1 november

De WdKA zag deze zomer door een opgelegde bezuinigingsopdracht zestig parttime-docenten met een tijdelijke aanstelling (12 fte) noodgedwongen vertrekken. Daarnaast zijn er onderwijsmanagers ziek en vertrekken er een paar; directeur Jeroen Chabot zwaaide af en wordt ‘pas’ op 1 november door Úna Henry vervangen.

Minder docenten doen meer werk, ziet de imr

De werkdruk op de WdKA gaat de komende tijd dan ook omhoog, denkt de eigen instituutsmedezeggenschapsraad (imr). Het studentenaantal is niet afgenomen en de academie staat juist voor een paar flinke uitdagingen. Er moet een nieuw curriculum komen, dat veel minder arbeidsintensief is. Alleen dan kan namelijk ook de werkdruk structureel omlaag. Maar op dit moment doen juist minder docenten meer werk, ziet de imr.

‘De WdKA heeft jarenlang veel te veel geld uitgegeven. Daar hebben we als imr, ook mijn voorgangers, vragen over gesteld en aandacht voor gevraagd’, zegt Karin Arink, een van de voorzitters van de imr. ‘Maar tot op het hoogste niveau werd steeds gezegd dat de overschrijdingen geen probleem waren. En nu moeten we ineens in een half jaar tijd fors bezuinigen. Dit is te snel en te heftig, vinden wij.’

8 fte extra voor onderwijsontwikkeling

Arink is blij dat er hulp is gekomen vanuit het college van bestuur, om ervoor te zorgen dat het ontwikkelen van nieuw onderwijs niet ook nog op de schouders van de overgebleven docenten komt te liggen. Elize Nagtegaal, HRM business partner van de WdKA, vertelt dat  het college tijdelijk 8 fte heeft vrijgemaakt voor onderwijsontwikkeling op de WdKA.

Hoe gaat de WdKA de personele perikelen de komende tijd opvangen? De directeurstaken worden van 1 september tot 1 november waargenomen door met name de verschillende onderwijsmanagers, vertelt Nagtegaal. Een complicerende factor is dat twee van de vijf onderwijsmanagers ziek zijn en Miriam Bestebreurtje per 1 november vertrekt – ze wordt directeur van de bacheloropleiding van de Gerrit Rietveld Academie – en René Verouden de WdKA verlaat per 1 januari.

Komende tijd wordt het management bijgestaan door Tina van de Vooren. Zij komt van het onderwijsinstituut RMI en gaat onder andere helpen met de interne audit van de opleiding vormgeving en beeldende kunst. Nagtegaal: ‘En er staat een vacature uit voor de vervanging van Miriam Bestebreurtje. Een belangrijke competentie voor de onderwijsmanager die we zoeken is het organiseren van het onderwijs en de processen, omdat daar belangrijke verbeterpunten liggen.’

Werkdruk en keuzes maken

Door van zestig docenten het tijdelijk contract niet te verlengen heeft de WdKA voor dit collegejaar in ieder geval voldaan aan de opgelegde bezuinigingsopdracht. Nagtegaal: ‘De courseleaders hebben de gesprekken over het niet verlengen van contracten met veel zorg en aandacht omgeven. Daar hebben we met elkaar echt ons best voor gedaan. Juist ook slecht nieuws voor vertrekkende collega’s dient zorgvuldig benaderd te worden.’

De bezuiniging heeft tot gevolg dat er met kleinere opleidingsteams moet worden gewerkt. Nagtegaal: ‘Dat maakt dat er keuzes gemaakt moeten worden in de dingen die we doen. Of dat tot werkdruk leidt? Wanneer collega’s een te hoge werkdruk ervaren kunnen ze hierbij hulp vragen van hun courseleader en ze kunnen gebruikmaken van de instrumenten die de hogeschool hiervoor aanbiedt.’ 

‘Met de structurele bezuinigingen van nu maken wij ons als imr zorgen over de werkdruk.’

Karin Arink van de imr vindt het verwijzen naar een Hintpagina over werkdruk ‘wel heel kort door de bocht’. ‘Wat in het verhaal van Elize Nagtegaal ontbreekt is het feit dat, als de contacturen hetzelfde blijven maar de totale uren per onderwijsproject dalen, er dus veel minder tijd is voor voorbereiden en beoordelen. Met de structurele bezuinigingen van nu maken wij ons als imr zorgen over de werkdruk.’

Kennisachterstand over personeelsbeleid

Afgelopen voorjaar constateerde onder andere Nagtegaal bij de docenten wantrouwen richting het management, en een kennisachterstand over personeelszaken zoals wanneer iemand in aanmerking komt voor salarisschaal 11. Is de situatie inmiddels verbeterd? Nagtegaal vertelt dat het tijd kost om het vertrouwen weer op te bouwen: ‘We zijn bezig met de uitvoering van het actieplan (die de sociale veiligheid op de WdKA moet verbeteren, red.) en de strategisch projectleider verandering is al voor de vakantie gestart om ons te helpen bij het verbeteren van processen en het herstellen van het vertrouwen. De start van een nieuwe directeur, die unaniem door een brede selectiecommissie is gekozen, zal ons hierbij helpen.

Tekst: Olmo Linthorst en Jos van Nierop
Foto: Jos van Nierop

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top