Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer eerstejaars voor hbo-techniek en onderwijs

Gepubliceerd: 10 October 2014 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er zijn dit jaar meer studenten begonnen aan hbo-opleidingen in het onderwijs en de techniek. Toch is het totale aantal eerstejaars gedaald: er kwamen minder buitenlanders naar het hbo.

Het hbo trok dit jaar vier procent minder eerstejaars, meldt de Vereniging Hogescholen en dat ligt vrijwel geheel aan de buitenlandse studenten, die Nederland vaker links lieten liggen. ‘De reden achter de daling is niet bekend’, aldus het persbericht.

Direct studeren
Aan de Nederlandse jongeren ligt het dus niet. Velen van hen zijn meteen gaan studeren na hun eindexamen. Dit is immers het laatste studiejaar dat ze een basisbeurs krijgen. Vanaf volgend jaar wordt studeren duizenden euro’s duurder.

Vorig jaar dachten studiekiezers precies hetzelfde. Toen kwamen er ook veel nieuwe eerstejaars, maar de plannen van het kabinet werden bij gebrek aan politieke steun toch nog uitgesteld.

Nederlands
De nieuwe eerstejaars kozen vooral voor lerarenopleidingen en techniek. Met name de lerarenopleidingen Nederlands en wiskunde trokken veel meer belangstelling dan vorig jaar: de instroom groeide met een kwart. Dat was op de Hogeschool Rotterdam niet het geval. Nederlands steeg met bijna 10 procent (van 192 naar 211 eerstejaars) en wiskunde daalde zelfs met 8 procent (van 62 naar 57).

Biologie & medisch laboratoriumonderzoek
Binnen de techniek sprongen chemie en biologie & medisch laboratoriumonderzoek (bml) in het oog, waar het aantal eerstejaars met twintig procent toenam. De Vereniging Hogescholen heeft inmiddels bekendgemaakt dat ze de instroom willen gaan beperken.

Op de HR groeide bml overigens explosief (met 38,9 procent, van 180 naar 250 eerstejaars) en chemie met 14 procent (van 85 naar 97 eerstejaars).

Verpleegkunde
Verpleegkunde daarentegen zag de toevloed van eerstejaars afnemen, maar dat is niet zo gek: de opleidingen hadden dit jaar een numerus fixus ingevoerd, nadat een vloedgolf van eerstejaars de opleidingen overspoelde. Dus dit jaar startten er ruim 3.750 hbo’ers aan een verpleegkundeopleiding, terwijl het er vorig jaar zo’n duizend meer waren. Ook op de HR nam het aantal flink af, van 466 naar 276. Dat is 40 procent minder. Reden om de numerus fixus het komende collegejaar weer af te schaffen.

Meer deeltijdstudenten
Voor het eerst sinds 2009 nam ook het aantal deeltijdstudenten weer toe, eveneens voornamelijk in de techniek en het onderwijs.

Dit zijn overigens nog niet de definitieve instroomcijfers. Die komen pas in januari 2015. Het gaat om de ‘verzoeken tot inschrijving’ tot 30 september. Er zullen dus nog studenten afvallen die hun inschrijving niet goed geregeld hebben of die bij nader inzien geen toegang hebben tot het hoger onderwijs.

HOP, Bas Belleman & Profielen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top