Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Allochtone hbo’ers komen moeilijk aan de bak

Gepubliceerd: 13 July 2015 • Leestijd: 1 minuten en 11 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Allochtone afgestudeerden zijn twee tot drie keer zo vaak werkloos als hun jaargenoten van westerse afkomst. Vooral allochtone vrouwen vinden minder makkelijk een baan.

In tijden van crisis hebben afgestudeerden van niet-westerse afkomst het zwaarder dan andere afgestudeerden. Rond de eeuwwisseling scheelde het niet zoveel, maar sindsdien hebben allochtonen het tij tegen op de arbeidsmarkt.

Twee tot drie keer hogere werkloosheid
Sinds de economische crisis in 2009 heeft ongeveer vijftien procent van de allochtone hbo-gediplomeerden zelfs na anderhalf jaar geen werk. De werkloosheid is twee tot drie keer zo hoog als onder autochtonen.

Voor afgestudeerde hbo’ers leek in april het ergste achter rug. Anderhalf jaar na afstuderen zat slechts zeven procent van hen werkloos thuis, aldus de Vereniging Hogescholen, die zich baseerde op cijfers van onderzoekscentrum ROA. De werkloosheid daalde dus een klein beetje.

14 % werkloosheid allochtonen
Maar onder allochtonen nam de werkloosheid vorig jaar juist licht toe, blijkt nu uit het rapport van het ROA zelf. Die verslechtering volgde op een kleine opleving in 2013. Al enkele jaren steekt de werkloosheid van allochtonen boven de veertien procent uit.

Allochtone vrouwen in het nadeel
Onder allochtone vrouwen is het nog erger. Dat is opvallend, want tot 2011 waren de rollen omgekeerd en konden juist allochtone mannen minder makkelijk een baan vinden. Tussen de zestien en twintig procent van de allochtone vrouwen met een hbo-diploma kan geen baan vinden, aldus het ROA. Onder allochtone mannen is dat dertien à vijftien procent.

Het verschil tussen mannen en vrouwen is door de jaren heen kleiner onder autochtone afgestudeerden. Soms is de ene groep iets vaker werkloos, soms de andere. In 2014 vonden de mannen iets vaker een baan dan vrouwen, maar de jaren ervoor niet.

Het ROA heeft voor het ‘schoolverlatersonderzoek’ meer dan zeventienduizend voormalige hbo’ers geënquêteerd over hun studie en werk. Daaruit bleek onder meer dat minder dan de helft van alle afgestudeerde hbo’ers zich goed voorbereid voelt op de arbeidsmarkt.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Allochtone hbo’ers komen moeilijk aan de bak

  1. Alhoewel het rapport van het ROA goed inzicht geeft in de positie van de “(niet-) Westerse allochtone man en vrouw” wil ik opmerken dat het de NL arbeidsmarkt betreft. Ook al is de definitie van de NL arbeidsmarkt weliswaar aangepast en in overeenstemming met de ILO definitie zegt dit rapport niets over de kansen van op de INTERnationale arbeidsmarkt gerichte opleidingen. Er is bijvoorbeeld een wezenlijk verschil te maken tussen de talentvolle “(niet-) Westerse allochtoon” en uit het buitenland komende student die in NL gaat studeren en vervolgens de internationale arbeidsmarkt betreedt en de talentvolle “(niet-)Westerse allochtoon” uit Nederland zelf. Wederom merkt ik op dat meer aandacht door ROA zou moeten worden gegeven aan de kleine 60.000 “Westerse en niet-Westerse Allochtonen” die jaarlijks in NL komen studeren en waarvan het merendeel na behalen studie weer vertrekt om een mooie internationale carrière inhoud te geven.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top