Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Yoeri zet nieuw Rotterdams domino-record

Gepubliceerd: 5 May 2016 • Leestijd: 2 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In wijkcentrum Hart voor Carnisse werd woensdagmiddag een nieuw domino-record neergezet. Onder leiding van HR-student Yoeri Meulemans (19) vielen er 19.769 stenen. Het was nog spannend of het record gehaald zou worden, een wesp gooide bijna roet in het eten.

Yoeri, tweedejaars student civiele techniek, bouwt al sinds zijn dertiende met dominostenen. Zijn eerste projecten waren maar een paar honderd stenen groot, deze meivakantie heeft hij met vrienden bijna 20.000 stenen neergezet. En dat is volgens de bouwer serieus werk, geen kinderspel: ‘Mensen denken dat weleens omdat de stenen vaak in speelgoedwinkels te vinden zijn, maar dat wat wij als team hebben neergezet gaat verder dan spelen.’

Domino-dier
De belangrijkste regel is dat je de dominolijn maar een keer mag aantikken. Je geeft het eerste steentje een zetje en alle stenen die daarna vallen, tellen mee voor je recordpoging. Als de lijn na 200 stenen stopt, kan je hem opnieuw aantikken. Dan tellen alleen die eerste stenen niet. Yoeri: ‘Dat is te accepteren. Het grootste probleem is in het midden, want dan kan je bijna de helft van de stenen niet meerekenen voor je record en is de poging mislukt.’

Het is precies deze regel die ervoor zorgt dat er woensdagmiddag lichte paniek ontstaat in de gymzaal waar Domino Team Rotterdam 2016 dagenlang heeft zitten werken. Tien minuten voordat de eerste steen omgetikt zal worden, alle veiligheidsonderbrekingen zijn aangevuld en het spel op scherp staat, landt er een wesp op het parcours. En hij vliegt niet weg, hij klautert over de felgekleurde stenen. Als het beest maar niet per ongeluk een steen laat omvallen en de kans op een nieuw record laat verdampen.

Opgesloten
Gespannen lopen de bouwers door de gymzaal. ‘Moet ik anders wapperen zodat ie wegvliegt?’ oppert een van de bouwers behulpzaam. Geen goed idee roept aanvoerder Yoeri, straks wapper je per ongeluk een paar stenen om en zijn we verder van huis. ‘Blazen dan?’ Ook dat plan wordt niet goed ontvangen. Als de wesp op de grond loopt, pakt een bouwer een bakje en wordt het beest opgesloten. Nu kunnen ze snel de allerlaatste stenen neerzetten voordat de recordpoging echt gaat beginnen.

Yoeri legt nog even snel uit dat het parcours in het thema ‘Rotterdam’ is opgebouwd en in welke volgorde grote bouwwerken zoals de Markthal, de Willemsbrug en de watertaxi gaan omvallen. De opbouw van de stenen doet denken aan die van het tv-programma Domino Day waarin jaarlijks een landelijke recordpoging met miljoenen steentjes werd gevolgd. Dat programma bestaat sinds 2009 niet meer, sindsdien doen mensen in kleinere groepjes zelf recordpogingen zoals deze.

3,2,1 GO!
De gymzaal telt af en bij 0 wordt de eerste steen omgeduwd. In nog geen vier minuten is alles voorbij. Maanden voorbereiding en het enige bewijs dat rest zijn de omgevallen steentjes op de grond. Toch zijn de bouwers door het dolle heen. Na een korte telpauze melden ze zich in de kantine waar glaasjes fris en bitterballen worden uitgedeeld. Er zijn slechts 9 stenen blijven staan, dat betekent dat er 19.769 stenen zijn gevallen. Een verbetering van Yoeri’s record van vorig jaar, toen vielen er 13.074.

En volgend jaar? Dan moeten er nog meer stenen worden neergezet in nog moeilijkere opstellingen. Yoeri gaat er alvast over nadenken.

Tosca Sel

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Yoeri zet nieuw Rotterdams domino-record

  1. Dus als ik een kat uit de boom red, schrijven jullie er dan ook een artikel over?

  2. @Llort, als je het van tevoren aankondigt met een persbericht en een record zet (mag persoonlijk zijn, maar ook regionaal of landelijk): sure!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top