Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

As sweet as Sweet ‘n Low

Gepubliceerd: 19 April 2010 • Leestijd: 3 minuten en 15 seconden • Onze man in Texas Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Erik Kleyweg (derdejaars commerciële economie aan de Hogeschool Rotterdam) doet zijn minor aan de Angelo State University in Texas, USA. Op deze site bericht hij regelmatig over wat hij er meemaakt.

Het is vandaag 16 April, vorig jaar rond deze tijd was ik druk bezig met mijn junioronderneming en had ik net de sollicitatieronden achter de rug voor mijn studie in Amerika. Na het gesprek wist ik eigenlijk al dat ik ‘binnen was’, ik zou voor 6 maanden naar Amerika gaan!

‘Ik wil er zijn’
Wat is er dan zo bijzonder aan het land waar alles mogelijk is, of waar iedereen zijn of haar droom waar kan maken? In 2002 ben ik al eens in New York geweest en de hele stad is onbeschrijfelijk. Alles wat je er over wilt vertellen valt in het niet als je er eenmaal zelf bent geweest. Ik vind de stad fantastisch, ik hou van die stad, ik wil er wonen, ik wil er werken, ik wil er zijn!

Arrogante Nederlander
Natuurlijk weet ik dat het niet kan en dat het onbetaalbaar is als je in Manhattan wil wonen, maar toch. Amerika is gewoon geweldig! ‘Wij’ Nederlanders zien de meeste Amerikanen als die arrogante mensen die denken dat ze beter, slimmer en alles zijn. Het doet ons denken aan die ene arrogante Nederlander met zijn dure auto, die een beetje met z’n geld loopt te patsen, de John Wolbers van 2009.

’Hi, how are you?’
Niks hiervan is waar, ook al gaat alles in de miljoenenstad zo snel en misschien wel automatisch, iedereen is vriendelijk, open en welwillend om je te helpen of om een vraag voor je te beantwoorden. De vriendelijkheid is een soort bacterie die zich over de hele stad verspreidt. Voor ik het wist, zei ik ook ‘excuse me’ wanneer ik iemand passeerde in de winkel of op de straat; in elke winkel die je binnenkomt zeg je ’Hi, how are you?’ Natuurlijk weet ik dat het een gewoonte is en dat de winkelbediende niet echt zit te wachten op een vruchtbaar antwoord. Maar stel je voor, dat iedereen in Nederland dat zou doen. Dan wordt er toch wel raar naar je gekeken!

Elke keer een knuffel
In Texas is het niks anders, ze zijn zelfs nog vriendelijker. Mijn hostmoms zijn de liefste mensen die ik ken. Om eerlijk te zijn had ik er in het begin best moeite mee: zo vriendelijk, zo lief, zo behulpzaam, pff….. moet dat nou? Elke keer een knuffel geven als ze je zien en zeggen hoe ‘blessed’ ze zijn met ‘their precious kid’.

Beschermers van Amerika
Wat mij het meest opvalt of verbaast is de liefde voor hun eigen land. De mensen hier houden echt van Amerika en zijn er ongelofelijk trots op om Amerikaan te zijn. Ze hebben een groot respect voor het politiekorps en ook de militairen zijn allemaal helden. Stuk voor stuk, geen enkele uitzondering. De militairen worden echt gezien als de beschermers van Amerika. Nogmaals, je moet het zelf ervaren om te begrijpen wat ik bedoel, maar het is magisch, die intense liefde en het trotse gevoel, fantastisch!

Schoolgebeuren
Nog 4 weken en dan zit het schoolgebeuren er weer op voor me. De maanden zijn voorbij gevlogen en elke keer denk ik weer ‘kon ik dit leventje maar langer hebben…..’ Het is niet helemaal zoals ik het me had voorgesteld maar het komt er toch wel dicht bij in de buurt. Het naar school gaan, op campus wonen, de internationale studenten, het hele leventje, heerlijk!

Voor je het weet is de les voorbij
Het enige wat ik anders had verwacht zijn de lessen. Ik volg momenteel 4 senior classes en persoonlijk had ik verwacht dat het veel moeilijker zou zijn. De lessen zijn niet in een grote collegezaal maar gewoon in een normaal lokaal zoals we ook in ‘Roffa’ hebben. Je gaat naar de les, je luistert en discussieert wat met de leraar en voor je het weet is de les voorbij. Ik wil graag uitleggen hoe het voelt om hier les te hebben, maar ik zou niet weten waar te beginnen!

Ik wil alles zien
Na de studie ga ik samen met Dionne nog 40 dagen reizen en proberen we zoveel mogelijk te doen en te zien. Het is een aanslag op je bankrekening, maar het is het waard! Door mijn studie hier in Amerika ben ik over een aantal dingen toch wel anders gaan nadenken. Ik wil alles van Amerika zien en wil hier vaker gaan rondtoeren! Ik denk dat Amerika typisch een geval is van dat je er juist wel of juist helemaal niet verliefd op wordt. Of je bent er weg van of je vindt het leuk en meer niet.

Beetje dom
Maar voordat ik hier wegga moet ik sommige mensen toch echt nog even het verschil, of beter gezegd de overeenkomsten tussen ‘The Netherlands’ en ‘Holland’ uit leggen, pfff…….. Sommige zijn wel een beetje dom hoor. I’m in love with the U.S.!

Erik Kleyweg

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top