Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo’ers vinden opleiding iets minder licht

Gepubliceerd: 28 September 2010 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Volgens critici wordt het hbo-diploma steeds minder waard, maar studenten kijken daar anders tegenaan. Zij beginnen de opleidingen weer wat vaker uitdagend of zelfs te moeilijk te noemen. Ze besteden er ook meer tijd aan.

Al jaren staat de ‘ondraaglijke lichtheid van het hbo’ ter discussie, ook onder hogescholen zelf. Ze hebben met elkaar en het ministerie van OCW afgesproken om onder meer het aantal lesuren te vergroten en het niveau van docenten te verhogen.

Motivatie
De nieuwe Studentenmonitor lijkt een steuntje in de rug. Het rapport komt in het najaar uit, maar de resultaten van de enquête zijn al bekend. Onderzoekers van ResearchNed hebben studenten gevraagd of hun motivatie is afgenomen sinds het begin van de opleiding, en zo ja: waar dat door komt.
Iets minder dan de helft van de hbo’ers (47 procent) zegt dat hun motivatie gedurende hun opleiding is afgenomen. Dat is ietsje meer dan vorig jaar, maar een stuk minder dan in 2003: toen kampte 52 procent met afkalvende motivatie.

Gedoe met roosters
Grootste boosdoener is nog altijd de gebrekkige organisatie van opleidingen: gedoe met roosters, studiepunten, stages enzovoorts. Twee op de vijf klagers noemt dat als reden voor het verlies van motivatie.
Maar teleurgestelde studenten beweren de laatste jaren minder vaak dat de opleiding “niet uitdagend genoeg” is: van één op de drie in 2007 naar één op de vier in 2009. Tegelijkertijd antwoorden juist steeds iets meer studenten dat de opleiding te zwaar is: van 4,7 procent in 2005 naar 7,2 procent in 2009. De precieze uitkomsten verschillen voor mbo’ers, havisten en vwo’ers, maar de trend is voor deze drie groepen dezelfde.

Relevante bijbaan
Daarnaast hebben ze naar eigen zeggen meer dan veertien contacturen per week. Sinds de eeuwwisseling hebben ze dat aantal niet zo hoog ingeschat; het schommelde telkens tussen de 11,5 en 13,8 uur per week. Ook doen ze in de loop der tijd meer aan zelfstudie: van elf uur in 2001 naar dertien uur nu.
Ze hebben ook minder vaak een bijbaan en besteden er bovendien minder tijd aan. De bijbaan is ook vaker relevant voor de opleiding.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top