Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
15 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zwaar weer en verhuizingen op komst

Gepubliceerd: 25 January 2011 • Leestijd: 2 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De hogeschool maakt zich op voor financieel zwaar weer. In de begroting voor 2011 zit nog wel wat ruimte, maar voor 2012 ‘tekenen de donkere wolken zich af’, zo staat in de begroting.

Het is vooral politieke onzekerheid: bij het vaststellen van de begroting, eind 2010, was nog steeds niet duidelijk hoe de minister van Onderwijs precies gaat bezuinigen. ‘We weten dat er een bezuiniging van 370 miljoen aankomt’, zegt directeur financiën & studentregistratie Alexander van den Assum, ‘maar de minister wil ook nog ergens 300 miljoen investeren’.

Boete van 16,2 miljoen
Bij het ter perse gaan van deze Profielen was de minister, ondanks felle protesten, van plan om hogescholen en universiteiten een boete van zesduizend euro te laten betalen voor iedere langstudeerder. Het ministerie heeft uitgerekend dat van de 29.500 studenten die op de HR rondlopen, 2.700 langstudeerder zijn. Dat levert een boete van 16,2 miljoen euro op, ten bate van het ministerie van Onderwijs. In principe betalen studenten zelf drieduizend euro van die ‘langstudeerboete’ aan de hogeschool. Maar wat als die studenten er gewoon allemaal mee stoppen?

De hogeschool heeft altijd een buffer opgebouwd voor dergelijke noodgevallen. Aan de ene kant door flink te sparen, maar ook door een grote hoeveelheid personeel flexibel in te zetten. Gemiddeld één op de drie personeelsleden van de HR is niet in vaste dienst. Daarmee voorkomt de hogeschool gedwongen ontslagen, aldus Van den Assum.

Redelijke buffer
De financiële buffer van de hogeschool loopt dit jaar op tot ruim 56 miljoen euro. Daarmee kan de hogeschool in geval van acute nood aan 34 procent van haar verplichtingen voldoen. Dat is precies op de norm en ongeveer even hoog als het gemiddelde van alle Nederlandse hogescholen, blijkt uit cijfers van de HBO-raad.

De hogeschool heeft dus een redelijke buffer, veel flexibel personeel en een gestaag groeiend aan¬tal studenten. Toch zijn er instituten die nu al de broekriem moeten aanhalen. De instroom bij technische opleidingen daalt bijvoorbeeld al jaren, zegt Van den Assum. ‘Het Instituut voor Engineering en Applied Science (EAS) heeft daarom nooit de luxe gehad om een financiële reserve op te bouwen.’ EAS heeft in 2011 een tekort en zal daarom zijn opleidingen en personeelsbestand ‘moeten bezien’, zo staat in de begroting. Van den Assum kan één geruststelling geven: er wordt nog niet gedacht aan grootschalige reorganisaties.

Ook IMO, het Instituut voor Managementopleidingen, kent een tekort – bijna een half miljoen euro – maar dat stamt nog uit het verleden. In 2008 gaf de interim-directie ineens fors meer uit dan begroot, vooral aan adviesbureaus, waardoor er een tekort ontstond van bijna één miljoen. De nieuwe directie werkt dat tekort in een aantal jaar weg door streng financieel beleid.

Verhuizen
De afgelopen maanden hebben de diensten en opleidingen op locatie Museumpark al een voorproefje gehad van een thema dat in 2011 nog belangrijker wordt: huisvesting. Voor en na de kerst werd intern druk verhuisd, de komende jaren wordt dat nog veel meer. De hogeschool heeft namelijk een huurcontract van minimaal tien jaar afgesloten voor het Eneco-gebouw aan de Rochussenstraat.

Dat betekent twintigduizend vierkante meter extra voor onder andere het Instituut voor Gezondheidszorg, waardoor in de laagbouw van Museumpark zowel de pabo als de lerarenopleidingen bij elkaar kunnen zitten. Tussen het vertrek van gezondheidszorg en de komst van de lerarenopleiding in, zal de laagbouw van Museumpark voor miljoenen verbouwd en gerenoveerd worden.

Op de langere termijn wil het college van bestuur ook van locatie Kralingse Zoom af. De economische opleidingen zouden dan naar een nog te bouwen locatie aan de Coolhaven kunnen komen. Voorlopig dus nog geen rust voor de facilitaire dienst.

Olmo Linthorst

Begroting 2011 (in miljoenen euro’s)

Inkomsten: 246.2
Waarvan
• Rijksbijdrage: 177.9
• College- en examengelden: 46.2
• Opbrengsten private activiteiten: 15.1
• Overig: 7.0
Totaal: 246.2

Uitgaven: 243.2
Waarvan
• Personeel: 180.0|
• Huisvesting: 13.8
• Beheerslasten: 27.9
• Afschrijvingen: 15.8
• Overig: 5.7
Totaal: 243.2

Van de drie miljoen euro die overblijft, gaan alleen de financiële lasten af (0,6 miljoen). De rest gaat naar de algemene reserve.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top