Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Gezondheid als lifestyle

Gepubliceerd: 24 August 2012 • Leestijd: 2 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De cijfers liegen er niet om: Op Zuid sterven de mensen vier jaar eerder dan elders in Nederland, in sommige wijken zelfs zeven jaar eerder. De perinatale sterfte is er 11,6 per 1000 waar dat elders in Nederland 10 per 1000 is, 58 procent van de bewoners tussen de 18 en 55 heeft een chronische aandoening. Dé vraag is natuurlijk: hoe keren we het tij?

Hoe wordt Rotterdam-Zuid (met ongeveer 200.000 inwoners) gezonder? ‘Door zorg op een andere manier te organiseren’, meent Boudewijn Grievink, secretaris van de vereniging Zorgboulevard. ‘Er is hier veel multiproblematiek en daarom is het belangrijk dat instellingen samenwerken, er dwarsverbanden ontstaan die er voorheen niet waren en de lijnen kort zijn.’ Naast het Maasstad Ziekenhuis bevinden zich dertig verschillende organisaties aan de Zorgboulevard: een zorg- en geboortehotel, Delta Psychiatrisch Centrum, thuis- en verslavingszorg, de bloedbank, maar ook een opticien, een audicien, een kapper, bloemenzaak en een winkel met orthopedische hulpmiddelen. Hoe die organisaties samenwerken en op een andere manier zorg verlenen dan te doen gebruikelijk was, daarover horen dertig hogeschoolmedewerkers tijdens een bezoek aan de Zorgboulevard Zuid in het kader van de hogeschooldag.

chocolaatjes op het kussen
We bezoeken Aafje Zorghotel, dat de receptie, inkoop en facilitaire voorzieningen deelt met het naastgelegen geboortehotel. Het zorghotel is bedoeld voor mensen die tijdelijke zorg nodig hebben en die thuis niet of onvoldoende kunnen krijgen. Denk aan mensen met een nieuwe heup of knie of patiënten die ernstig verzwakt zijn na een reeks operaties. In het zorghotel worden medische zorg en de luxe van een echt hotel gecombineerd–inclusief de minibar, zakjes zoute pinda’s en het chocolaatje op het hoofdkussen. Er zijn één- en tweepersoonskamers, met en zonder hulpmiddelen. Het zorghotel is letterlijk (door een gang) en figuurlijk (door samenwerking met specialisten en verpleegkundigen) verbonden met het ziekenhuis. Er is een restaurant en een huiskamer, het Sports Café. ‘Hier kunnen onze gasten met hun bezoek koffie of een wijntje drinken en zelfs een bittergarnituurtje bestellen’, legt Helen, chef frontoffice van het zorghotel, uit. ‘Roomservice, telefoon, tv en internet op de kamer is voor eigen rekening, maar de zorg wordt vanuit de AWBZ betaald. Het enige wat je nodig hebt om hier te kunnen verblijven is een indicatie.’ ‘Hier mogen m’n kinderen me zo naartoe brengen’, fluistert een medewerkster van de hogeschool naar haar collega.

van balanscoach tot pruik
De volgende stop is het Leerwerkpunt, een centraal inlooppunt voor vragen over studie-, stage- en arbeidsmarktmogelijkheden, regelmatig bemand door studievoorlichters van de hogeschool. Grievink: ‘Als je als verpleegkundige in de chirurgie hebt gewerkt en je wilt weleens een tijdje in de psychiatrie werken, moet je hier in de toekomst ook terechtkunnen voor een carrièreswitch en binnen de Zorgboulevard van de ene naar de andere organisatie kunnen overstappen.’

Verder naar Sprink, de balanscoach, een organisatie voor leefstijladvies. ‘In de gezondheidszorg gaat het meeste geld naar de risico en probleemgroepen, maar vanuit preventief oogpunt is er meer winst te behalen bij gezonde burgers die net iets te weinig sporten, te veel stressen en niet elke dag voldoende groente en fruit eten’, vertelt een medewerkster. ‘Zij kunnen hier een assertiviteitstraining volgen, cursussen mindfulness en stoppen met roken, en testen hoe vitaal ze zijn.’

Tenslotte bezoeken we het Roparun Centrum, een plek waar mensen met kanker en hun naasten naartoe kunnen voor professionele psychologische hulp of gewoon een praatje, voor het aanschaffen van een pruik of prothese, of hulp bij re-integratie.
Ook de Hogeschool Rotterdam huurt ruimte aan de Zorgboulevard ‘om het contact tussen studenten en werkveld kleiner te maken’. Grievink: ‘De hogeschool heeft bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het vroegtijdig signaleren van gezondheidsproblemen. Een aantal organisaties van de Zorgboulevard heeft de resultaten daarvan naar het eigen vakgebied vertaald. Zo’n onderzoek is een voorbeeld van de kennisdeling die ons voor ogen staat.’
Het nieuwe zorgconcept Zorgboulevard bestaat pas een jaar. Of deze vorm van zorgverlening gaat leiden tot een gezonder Zuid moeten we afwachten. Dat zal de tijd ons leren.

Dorine van Namen

Obesitas
Nog wat cijfers: 12,7 procent van de bevolking op Zuid is obees (landelijk 9,8 procent). In sommige allochtone groepen ligt dit cijfer nog hoger en lijdt 80 procent van alle 55-plussers aan obesitas. Op Zuid wonen 170 nationaliteiten met elkaar samen. Afhankelijk van de wijk is 39 tot 65 procent van allochtone afkomst.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top