Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

RBS houdt op te bestaan

Gepubliceerd: 4 October 2012 • Leestijd: 2 minuten en 30 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Rotterdam Business School (RBS ) houdt per september 2013 als instituut op te bestaan. De opleidingen worden verdeeld over de twee andere economische instituten op de locatie Kralingse Zoom.

De opleidingen trade management gericht op Azië (tma) en international business and languages (ibl) verhuizen over een klein jaar naar het Instituut voor Commercieel Management (COM). De opleiding international business and managementstudies (ibms) gaat naar het Instituut voor Financieel Management (IFM). Wel blijven de opleidingen fysiek op de plek waar ze nu zitten. Uitgangspunt is dat de naam RBS blijft bestaan, vooral als merknaam in het buitenland. Het college van bestuur (cvb) gebruikt dit studiejaar om deze herschikking, met hulp van een stuurgroep en enkele projectgroepen, goed voor te bereiden. Zo moeten de directies van de twee ‘verzwaarde’ instituten worden benoemd – er zitten nu tijdelijke directies – , moeten de economische masteropleidingen een goede plek krijgen, de invulling van de bedrijfsbureaus worden gerealiseerd en gaat het college bekijken welke opleidingen er nog meer internationaal kunnen worden aangeboden.

De hoofdreden voor het cvb om tot de opdeling over te gaan, is dat in de huidige situatie de internationalisering hogeschoolbreed nog niet genoeg toegepast wordt. ‘Internationalisering kan niet de zaak zijn van één instituut’, stelde collegebestuurder Gerard van Drielen vlak voor de zomer over RBS. ‘Internationaal’ aan het instituut zijn bijvoorbeeld de Engelstalige colleges, maar ook het international office. Met de herschikking moet vooral ook het international office op de hogeschool worden versterkt, motiveert het collegebestuur.

Kostbaar taalonderwijs
Zonder slag of stoot verliep de besluitvorming over de herschikking niet. Veel docenten en ook de directie van RBS verzetten zich tegen het opheffen van ‘hun’ instituut. ‘Als de relatief kleine opleidingen tma en ibl aan COM worden toegevoegd, is het gevaar dat het internationale karakter verdwijnt’, waarschuwde RBS-directeur Michel Molier. Hij vreest dat bij COM zal worden bezuinigd op het kostbare taalonderwijs. En volgens de directie komen zowel buitenlandse als Nederlandse studenten juist af op die internationale sfeer van RBS. Molier: ‘Dat is het unieke aan ons instituut. Ga je dat dan overboord gooien?’

Aanvankelijk was ook de centrale medezeggenschapsraad (cmr) tegen het besluit. In haar tegenvoorstel vroeg de cmr het college vlak voor de zomer om een langetermijnvisie op internationalisering. En alle opleidingen van de RBS zouden, stelde de cmr, moeten verhuizen naar één instituut: COM. Cmr-lid Yentl van Heest: ‘Inhoudelijk klopt dat veel beter.’ Pas dan zou de raad instemmen. Op veel punten was het college het eens met de cmr maar niet met die verhuizing naar één instituut. Van Drielen: ‘Als de RBS-opleidingen allemaal naar COM gaan, wordt dat een instituut met tussen de 5500 en 6000 studenten. Dat is een zodanig grote omvang dat je een ongelijke positie creëert met de andere instituten die tussen de 2000 en 3000 studenten tellen. Daarbij wordt de relatief kleine schaal door studenten erg gewaardeerd.’

Angstcultuur
De raad ging uiteindelijk toch akkoord; er moest sowieso iets gebeuren. Naast de onvrede over het voorgenomen besluit heerste er bij RBS ook een angstcultuur, maakte cmr-lid Van Heest duidelijk. Dat bleek uit het meest recente managementtevredenheidsonderzoek (mto) waarin RBS-directeur Molier slecht scoort, maar ook uit gesprekken die cmr-leden voerden bij RBS. ‘Wij zijn ons toen kapot geschrokken van die angstcultuur. Het college moet daar iets mee doen, want zoiets hoort niet thuis in onze organisatie’, aldus Van Heest. Molier reageerde na de bewuste cmr-vergadering verbaasd. ‘Daar heeft niemand ooit iets over gezegd. Wel zijn we naar aanleiding van het mto goed bezig met een verbeterplan. Dat heeft in onze ogen geleid tot een betere communicatie met de medewerkers. Zo ga ik elke week lunchen met tien, steeds andere medewerkers. Zeker tachtig procent gaat in op de uitnodiging.’

Van Drielen gaf aan ‘nota te nemen’ van dit signaal van de cmr, maar benadrukte dat ontevredenheid over het RBS-management geen reden was voor de herschikking.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top