Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bedrijvenhal RDM Campus stroomt vol

Gepubliceerd: 10 January 2013 • Leestijd: 2 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

RDM Campus begint langzaamaan steeds bedrijviger te worden. Een nieuwe kantoorvloer is bijna helemaal verhuurd en ook in de grote hal komen er deze maand een paar grote namen bij.

RDM Campus logoDoor Olmo Linthorst

Marlon Kratz ontwikkelt met zijn bedrijf Buildbag BV duurzame bouwmaterialen waarmee je aardbevingsbestendige semipermanente noodwoningen kunt bouwen – woningen die je relatief eenvoudig ook permanent kunt maken. Daarbij krijgt hij hulp van studenten van RDM Campus. Inmiddels hebben ze in meer dan tien projecten opdrachten gedaan voor Buildbag. Ook nu zijn er studenten industrieel productontwerpen en werktuigbouwkunde bezig met een opdracht. Ze denken na over de vraag hoe je een noodtent zo kunt construeren dat je hem later als dak voor de noodwoning kunt gebruiken. Nu is het echter tijd voor de volgende stap. Kratz komt met zijn bedrijf naar de studenten toe. Hij heeft een kavel gehuurd op RDM Campus, waar bedrijven en opleidingen bij elkaar zitten zodat ze makkelijk kunnen samenwerken. ‘We gaan op RDM een prototype neerzetten van een noodwoning. Als die eenmaal staat, kunnen studenten daar weer allerlei onderzoek naar doen.’

ongeveer 70 procent verhuurd
De komst van Buildbag is goed nieuws voor RDM Campus, want de afgelopen jaren bleek het moeilijk om bedrijven zover te krijgen naar dit ‘nieuwe’ stukje Rotterdam te komen. RDM Campus zit op Heijplaat (naast Waalhaven), in de hallen van de vroegere Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (tegenwoordig staat RDM voor Research, Design & Manufacturing). Waar vroeger schepen gebouwd werden, krijgen nu studenten van de Hogeschool Rotterdam en ROC Albeda les. De campus ging open toen zo ongeveer de crisis uitbrak en bovendien is het niet de bedoeling dat ieder willekeurig bedrijf naar de campus komt. Bedrijven moeten een band hebben met opleidingen als autotechniek, industrieel productontwerpen, civiele techniek of bouwkunde. Bovendien moeten ze iets nieuws doen, innovatief zijn. Het Havenbedrijf Rotterdam, eigenaar en verhuurder van de campus, ziet daarnaast graag meer maritieme bedrijvigheid in de hal. De eerste twee jaar kwam de bezetting niet boven de dertig procent uit, maar nu begint de hal langzaam vol te lopen.
‘Ongeveer zeventig procent van de kavels is verhuurd, maar ik verwacht dat er de komende maanden nog bedrijven bij komen’, zegt Jouke Goslinga van het Havenbedrijf Rotterdam en verantwoordelijk voor de werving van bedrijven. In november ging er bovendien een nieuwe kantoorvloer open die al bijna helemaal is verhuurd. Inmiddels is er een keur aan bedrijven op de campus. Zo zit er bijvoorbeeld een specialist in scheepsliften, een meubelmaker, een elektrische scooterbouwer en een architectenbureau.

maritieme sector
Jouke Goslinga verwacht de komende tijd veel van de maritieme sector. De eerste grote naam uit die hoek, IHC Merwede, is zelfs deze maand al begonnen met het inrichten van een kavel. Daarnaast komen ook scheepsbouwer Damen Shipyards en het expertisecentrum voor de binnenvaart EICB naar RDM. IHC Merwede gaat studenten van verschillende opleidingen vragen samen ‘vergezichten’ te ontwikkelen, vertelt Mark van de Zande, programmamanager van Merwedes innovatielab op de campus. In het IHC Innovatielab moeten studenten van verschillende opleidingen samen tot nieuwe producten of bedrijfsmodellen komen. ‘Hoe ziet bijvoorbeeld de baggerindustrie er over twintig jaar uit? We hebben daar wel ideeën over, maar aan de werf word je dan al snel weer de waan van de dag ingetrokken. En misschien zijn wij wel helemaal vastgeroest omdat we al te lang in deze bedrijfstak rondlopen.’

(semi)permanente (nood)woning
Marlon Kratz van Buildbag is ook nog niet klaar met het onderzoek en de ontwikkeling rondom zijn (semi)permanente (nood)woning. Het eerste idee staat inmiddels: anderhalve Europallet materiaal waarmee je een huis van vijftig vierkante meter bouwt, inclusief tent-diedak- wordt. De tent zet je op en daarnaast begin je een huis te bouwen. De zakken van speciaal textiel vul je met zand, aarde, puin of wat er ook in de omgeving te vinden is, je stapelt ze op en naait ze aan elkaar.
‘Je kunt het huis permanent maken door de muren met klei af te stuken en er een vast dak op te plaatsen’, aldus Kratz. Het prototype dat op RDM moet verrijzen dient ook ter promotie, zegt Kratz. ‘Ik wil hulporganisaties, projectontwikkelaars en bouwgerelateerde bedrijven nieuwe oplossingen laten zien.’ Maar Buildbag zal ook weer veelvuldig de hulp van studenten inroepen.
‘Nu richten we ons nog op bouwmaterialen voor minder ontwikkelde of door rampen getroffen gebieden, maar we willen doorgaan met ontwikkelen tot we met deze methode huizen van Europese standaard kunnen bouwen.’

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top