Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Rotterdam slaagt voor instellingstoets

Gepubliceerd: 18 October 2013 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) heeft positief geoordeeld over het beleid en de kwaliteitszorg van de Hogeschool Rotterdam. Daarmee heeft de HR de instellingstoets gehaald, iets waar het collegebestuur ‘zeer verheugd’ over is.

Groen vinkjeMet het halen van de toets geeft de Commissie Cohen, die namens de NVAO onderzoek deed naar de kwaliteit, aan dat de HR ‘op alle niveaus zicht heeft op de kwaliteit en waar nodig de aanpassingen weet te doen om die kwaliteit te garanderen.’ De commissie noemt het Focusbeleid krachtig en concludeert onder andere dat de instituten en opleidingen van de HR ‘gewetensvol aan de onderwijskwaliteit’ werken.

‘Ook treedt de hogeschool doortastend op om het studiesucces van studenten te optimaliseren.’ Geroemd worden ook de aandacht voor scholing in het personeelsbeleid en de manier waarop de hogeschool omgaat met studenten met een functiebeperking.

Allochtone studenten
Maar niet alles gaat goed op de HR, oordeelt de commissie. Zo zou de hogeschool zich meer kunnen inspannen om allochtone studenten sterker bij de opleidingen en het onderwijs te betrekken. Daarnaast moet de school ervoor waken dat er een te zware managementstructuur ontstaat. Het aantal overlegorganen, overlegmomenten en rapportages moet daarom, waar mogelijk, worden beperkt.
De HR wordt de komende jaren door de NVAO overigens niet afgerekend op de vorderingen die al dan niet worden gemaakt met betrekking tot de verbeterpunten, vertelt Erwin van Braam, directeur concernstrategie op de HR. ‘In de kern is er vertouwen en er wordt verwacht dat we iets met de aanbevelingen doen. En dat gaan we ook doen.’

Verdiend vertrouwen
Door het halen van de instellingstoets, die zes jaar geldig is, hoeven de afzonderlijke opleidingen van de HR de komende tijd beperktere accreditatieprocedures te ondergaan dan voorheen. ‘Verdiend vertrouwen wordt beloond’, aldus onderwijsminister Jet Bussemaker onlangs, over de instellingstoets. Het effect van de beperktere procedures merken de opleidingen nu niet omdat de NVAO er de afgelopen jaren al rekening mee hield dat de HR de instellingstoets zou halen. Van Braam: ‘Maar de accreditatielast gaat nu dus niet verder omhoog, en dat is goed nieuws.’ Bij een uitgebreide opleidingsaccreditatie wordt ook het algemene hogeschoolbeleid meegenomen, zoals personeelsbeleid en hoe de school omgaat met studenten met een functiebeperking.

Hogescholen en universiteiten kunnen er overigens ook voor kiezen om af te zien van de instellingstoets en deel te blijven deelnemen aan de uitgebreide opleidingsaccreditaties.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Hogeschool Rotterdam slaagt voor instellingstoets

  1. ”’ Geroemd worden ook de aandacht voor scholing in het personeelsbeleid en de manier waarop de hogeschool omgaat met studenten met een functiebeperking.”

    Met bovenstaande ben ik het totaal niet eens.

    Ik heb een functiebeperking, waardoor ik moeilijk met mensen kan communiceren.
    Ik moest een presentatie houden bij het vak communicatie en toen ik de presentatie had gedaan kreeg ik een onvoldoende omdat ”de basis van de sociale vaardigheden ontbreken”
    Die dag was er een staking in het OV dus was ik naar school gebracht met de auto.

    Alles dus voor niks.
    bedankt HR.

  2. Gelukkig kan je bij de toekenning van een volgens jou onjuist cijfer aanspraak maken op de Examencommissie van jouw instituut.

  3. …’Ook treedt de hogeschool doortastend op om het studiesucces van studenten te optimaliseren.’

    Op papier, maar in de praktijk?’. ZIjn alle opleidingen bekeken?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top