Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Onderwijsinspectie fluit hogeschool De Kempel terug

Gepubliceerd: 25 September 2013 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogeschool De Kempel heeft de wet overtreden. De zelfstandige pabo mag niet op voorhand een diploma weigeren aan studenten die veel herkansingen nodig hebben, vindt de Onderwijsinspectie.

‘Wat De Kempel doet, mag niet’, zegt een woordvoerder van de Onderwijsinspectie. ‘Wij melden dat aan de hogeschool en gaan ervan uit dat het beleid wordt aanpast.’

Als studenten vier keer een onvoldoende halen voor een vak, dan vindt De Kempel het genoeg geweest. ‘Ze mogen gerust vakken blijven volgen’, vertelde bestuursvoorzitter Taeke van den Akker twee weken geleden aan het Hoger Onderwijs Persbureau. ‘Ze kunnen alleen niet meer bij ons afstuderen. Ze kunnen niet meer alle studiepunten behalen.’

Onwettig
Zo kan de hogeschool zwakke studenten ook in latere studiejaren wegsturen. Maar dat is onwettig, vindt de Landelijke Studenten Vakbond. Die diende samen met een gedupeerde student een klacht in bij de Onderwijsinspectie. De inspecteurs tikken De Kempel nu op de vingers.

Begin deze maand veroorzaakte de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden ophef omdat zij bachelorstudenten in hun vijfde jaar wegstuurde als ze onvoldoende studiepunten hadden behaald. Dat is tegen de wet, stelde minister Bussemaker onomwonden in de Tweede Kamer. Onderwijsinstellingen mogen geen ‘verkapt bindend studieadvies’ hanteren in latere studiejaren.

Want universiteiten en hogescholen mogen alleen in de propedeuse zwakke studenten wegsturen met een bindend studieadvies. Volgend jaar mogen sommige instellingen daarnaast experimenteren met een ‘bsa’ in het tweede jaar. Maar daarna kunnen ze studenten alleen nog lozen als er sprake is van ernstig wangedrag. In principe mogen zwakke studenten het jarenlang blijven proberen zonder dat de hogeschool daar iets tegen kan doen.

En de kwaliteit dan?
De Kempel krijgt sympathie van een twitterende bestuurder in het hbo. ‘Gaat het dan niet meer om de kwaliteit van de aanstaande docent?’, wilde directeur Ad de Graaf van de Vereniging Hogescholen weten.

Eerder stelde de vice-voorzitter van de Vereniging Hogescholen (collegevoorzitter Jet de Ranitz van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) op Twitter ongeveer dezelfde vraag: ‘Politiek geschokt, maar wat als een student er al zeven jaar over doet en er geen zicht op de eindstreep is? Wanneer mag je een grens trekken?’

Voorzitter Taeke van den Akker van hogeschool De Kempel wilde nog niet reageren.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Onderwijsinspectie fluit hogeschool De Kempel terug

  1. Niet te begrijpen dat juist de studenten vakbond deze student juist zou ondersteunen in zijn klacht. Houd toch een beetje integriteit door te stellen dat hoewel de klacht wettelijk gegrond is, dit moreel gezien verwerpelijk is.
    De betreffende student kan beter de eer aan zichzelf houden en stilletjes in de achtergrond verdwijnen i.p.v. aandacht te trekken met zijn / haar klacht, in de zin van “ik faal 4 keer, maar ik heb nog recht op mijn diploma hoor…”

    Verder zijn de huidige situatie en die van vorige maand niet te te vergelijken. Hier gaat het om een pabo opleiding. Dit worden straks onderwijzers, die de volgende generatie van kennis moeten voorzien.
    Het wordt prima gevonden dat dit mensen zijn die 4 of meer keer nodig hebben om één vak te halen ?

    Kwaliteitsonderwijs vergt nu eenmaal strengere eisen. Middelmatigheid mag niet meer getoloreerd worden. De huidige eisen zijn al beschamend, 3 herkansingen ?! Schei toch alsjeblieft uit zeg. Cijfers zeggen niet alles, maar faal 4 keer en dat zegt mij al genoeg.

    ‘Wat De Kempel doet, mag niet’, maar hulde dat ze het proberen !

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top