Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten als wereldleiders

Gepubliceerd: 4 February 2013 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ze waren voor één dag wereldleider. Tachtig HR- en Saxionstudenten speelden afgelopen donderdag een conferentie van de Verenigde Naties na.

MUNRO 2013‘Dear delegates, we gaan zo beginnen met de one minute speeches’, vertelt Madam Chair (voorzitter) en HR-studente Simone van Langen. De aanwezigen nemen nog vlug hun aantekeningen door. Wanneer de timer wordt gestart, staan de studenten één voor één op om hun standpunt te verkondigen. Een beetje zenuwachtig zijn ze wel, want alles moet in het Engels. De studenten hebben een land en een thema toegewezen gekregen die zij de hele dag moeten vertegenwoordigen. Drie weken lang hebben ze debattraining gekregen en zich verdiept in de standpunten van hun land.

Eigen volk voorop!
Iran besluit, op het gebied van mensenrechten van illegale immigranten, samen te werken met Duitsland, Saoedi-Arabië en Pakistan. ‘Wij willen benadrukken dat we ons in eerste instantie willen focussen op onze eigen burgers’, vertelt Iran-vertegenwoordiger en Saxionstudent. ‘In tijden van crisis is het voor het eigen volk al moeilijk genoeg om aan werk te komen en daarom krijgen zij voorrang.’ Na zijn speech stemmen de meeste landen echter tegen zijn standpunt.

Lobbyen
Zo’n zeventig HR-studenten en tien van Saxion doen aan de VN-conferentie mee vanuit de minors ‘International Aid and Development’ en ‘Duurzaam Internationaal Ondernemen’. ‘In vier groepen debatteren we over verschillende maatschappelijke thema’s’, vertelt Ellen Boer, die Turkije vertegenwoordigt. ‘We krijgen volop de kans om onderling te lobbyen, want samen sta je sterker in het debat. Aan het einde van de dag moeten we een oplossing hebben bedacht voor de maatschappelijke thema’s en gaan we stemmen over resoluties (een soort moties).’

Oplossing voor wereldproblemen
De middag werd afgesloten met een gezamenlijke bijeenkomst waar de studenten speechten en stemden over de resoluties. De landen zijn het op veel punten eens geworden. Zo hebben ze besloten dat landen die meer dan twee procent van hun eigen bevolking aan immigranten binnenkrijgen, financiële steun moeten ontvangen om immigratieproblemen te verkleinen. ‘Opvallend is dat alle resoluties zijn aangenomen’, vertelt Nadine Plomp, docente watermanagement en ruimtelijke ordening & planologie. ‘Dat gebeurt in het echt natuurlijk nooit, maar de studenten waren enorm trots dat ze dit zonder hulp van docenten voor elkaar hebben gekregen.’

 

 

De opkomst van Saxionstudenten viel tegen. Van de dertig studenten die zouden meedoen, kwamen er twaalf. Volgens de studenten en MUN-organisatie is een communicatiefout hiervan de oorzaak. De HR studenten waren daarentegen wel goed vertegenwoordigd. Ruim zeventig (oud)studenten deden mee.

Natascha Ossewaarde

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Studenten als wereldleiders

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top