Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studerende dochters krijgen meer geld

Gepubliceerd: 17 October 2013 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vrouwelijke uitwonende studenten krijgen van hun ouders meer geld dan mannelijke. Hebben ouders last van een ‘prinsessensyndroom’, of is er iets anders aan de hand?

Meiden met geld - foto Tax Credits FlickrFoto: Tax Credits / Flickr

Het verschil in ouderlijke bijdrage zit hem niet in het bedrag dat mannelijke en vrouwelijke studenten direct op hun rekening gestort krijgen, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau ResearchNed. Mannen lijken maandelijks zelfs twintig euro meer te krijgen dan vrouwen. Maar pap en mam geven voor dochterlief meer uit aan posten als huisvesting, collegegeld en overige studiekosten. Dat scheelt, volgens inschattingen van de studenten zelf, gemiddeld zo’n zestig euro per maand.

Slagen om de arm
‘Opmerkelijk’, vindt onderzoeker Matthijs Brink, die de cijfers op verzoek leverde. Toch houdt hij wat slagen om de arm. ‘Het meten van deze gegevens is complex. Ouders kunnen hun kinderen op veel verschillende manieren financieel steunen. Bovendien schatten studenten hun eigen financiële situatie niet altijd goed in en zijn ze soms slordig bij het invullen van de vragen.’ Het zou volgens hem dus best kunnen dat vrouwen niet meer geld krijgen, maar alleen beter dan mannen doorhebben wat hun ouders voor ze betalen.

Wat volgens Brink wel een mogelijke verklaring zou kunnen zijn is dat vrouwen duurdere studies volgen dan mannen als het gaat om de aanschaf van boeken of ander materiaal. Geneeskunde en verpleegkunde bijvoorbeeld zijn opleidingen met veel bijkomende kosten. Waarom ouders ook meer bijdragen aan het collegegeld en de huisvesting van hun dochters, is daarmee nog niet verklaard.

Prinsessensyndroom
Eerder bleek al uit een Resource-enquête onder 178 Wageningse studenten dat vrouwen meer geld krijgen dan mannen. Het tijdschrift van Wageningen Universiteit opperde toen dat het verschil iets te maken zou kunnen hebben met het ‘prinsessensyndroom’: ‘Het gevoel dat meisjes meer bescherming en ondersteuning nodig hebben dan jongens.’

Dat zou kunnen, denkt ook emeritus hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio van de Universiteit van Amsterdam: ‘Ik ga er niet vanuit dat ouders hun zonen minder willen steunen. Het zou dus best kunnen dat ze zich onbewust laten leiden door traditionele rolpatronen. Het zou ook kunnen dat jonge vrouwen sneller om hulp vragen. Hoe dan ook, deze conclusie lijkt me voor de vrouwenemancipatie geen goede zaak.’

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top