Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Baanperspectief per opleiding

Gepubliceerd: 8 October 2014 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De perspectieven voor hbo-afgestudeerden zijn de komende jaren slechter dan ze in jaren zijn geweest. Dat blijkt uit de Keuzegids Hbo 2015 die deze week verscheen.

In een eerdere versie van dit artikel stond onder de tussenkop ‘matig’ ten onrechte vermeld dat de baankansen voor civiele techniek matig zijn. Deze opleiding staat met vier van vijf bolletjes juist in het rijtje van opleidingen met een gunstig baanperspectief.

Maar liefst 45 procent van de huidige eerstejaars zit in een studierichting waar de verwachtingen ongunstig zijn. Voor nog eens 28 procent is het perspectief matig. Maar gelukkig zijn er ook opleidingen waarmee de huidige studenten na hun afstuderen makkelijk aan het werk moeten komen.

Gunstig
Dat is bijvoorbeeld het geval bij de pabo, de technische opleidingen, de lerarenopleidingen maatschappijvakken en exact.

Ongunstig
Naast informatica, commerciële en communicatiestudies en de toeristische sector zijn nu ook bedrijfskunde en sociaal werk riskante studies. Hetzelfde geldt voor fysiotherapie en vrijetijdsmanagement.

Matig
Een graadje minder ongunstig (‘matig’) is de arbeidsmarkt voor studies in zorg en welzijn en de kunsten. En even matig zijn de perspectieven voor hbo’ers in bouwkunde en accountancy.

Voor maar 23 procent van de huidige studenten zijn de baankansen gunstig. Voor vijf procent zijn ze redelijk en bijna driekwart krijgt (veel) meer moeite om passend werk te vinden. Zij zullen veel vaker werk op mbo-niveau of zelfs daaronder moeten accepteren.

Eerder dit jaar schreven wij dit artikel over de baankansen van hbo’ers.

Bron: Keuzegids Hbo 2015, uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I.)

 

Keuzegids2015-baan-v2

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

15 Responses to Baanperspectief per opleiding

  1. Waarom staan Informatica en Technische Informatica zo laag in de lijst?

    Bij beide opleidingen geeft landelijk ongeveer 80% aan dat zij binnen 1,5 jaar werk op niveau hebben, er zijn maar weinig opleidingen die dat overtreffen.
    (http://hogeschoolrotterdam.nl/opleidingen/informatica/voltijd)

    Daarnaast melden verschillende bronnen waaronder het UWV dat het aantal openstaande vacatures voor ict-personeel alleen maar toeneemt.
    “De opleiding HBO-informatica heeft vrijwel de kortste baanzoekduur van alle HBO-opleidingen.” aldus Kees van Uitert van het UWV.
    (http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/uwv-alle-zeilen-bijzetten-om-tekort-icters-te-voorkomen)

    Ik zou informatica dus zeker niet ‘ongunstig’ noemen.

  2. @Informaticus

    De ICT functies waar veel vraag naar is vragen vaak specifieke kennis of ervaring. Dit hebben startende hbo’ers vaak niet. Verder is dit een toekomstvoorspelling. Over een jaar of meer ziet de arbeidsmarkt er anders uit, nu is deze nog redelijk gunstig. Er is een erg grote stroom hbo- en wo informatici en weinig oude ICT’ers die met pensioen gaan. Een verzadigde arbeidsmarkt dus met lage vervangingsgraad. Daarnaast wordt veel droog programmeerwerk of projecten outsourced naar het oosten.

    met vriendelijke groet

    Sven

  3. Ik ken genieg mensen in mijn vrienden kring in de zorg en onderwijs. Beide hoor ik stuk en been klagen over werk. Ik zelf doe informatica op dit moment en er zijn al banen aangeboden voordat ik klaar ben met me studie. Over het algemeen hoor ik dat er steeds meer en meer vraag is naar icters. Dus dit is heel erg tegen sprekend met wat hier boven staat.

  4. Benieuwd hoe de Keuzegids Hbo 2015 aan deze resultaten is gekomen.
    Ikzelf studeer Business IT & Management en elke afgestuurde klasgenoot heeft binnen de kortste tijd een baan aangeboden gekregen.

  5. @Pim
    De prognoses zijn gebaseerd op onderzoek van het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt in Maastricht. Dit brengt elke twee jaar in kaart hoe vraag en aanbod per vakgebied zich ontwikkelen.

    Verder schrijft de redactie van de Keuzegids in haar persbericht: ‘Uit deze weerberichten blijkt dat veel studenten na hun hbo-studie nog een flinke bui kunnen verwachten. De verslechtering komt vooral door recente overheidsbezuinigingen. Daarbij tikt ook de bestrijding van het vroegpensioen aan. Ouderen blijven langer werken, dus komen er minder banen vrij voor jongeren.’

  6. De cijfers op hr.nl onder “Huidige arbeidsmarkt” geven inderdaad cijfers aan uit 2013 op dit moment (uit 2014 zijn nog geen nieuwe cijfers bekend). Dit gaat dus inderdaad om wat de huidige arbeidsmarkt doet en geeft geen voorspelling voor de toekomst. Daar is bewust voor gekozen, omdat we helaas geen glazen bol hebben en wel zo eerlijk mogelijke informatie willen bieden.

  7. Ook benieuwd waar het vandaan komt. Als peercoach verkondig ik namelijk bij elke open dag dat bij Business IT & Management elke afgestudeerde binnen 6 maanden een baan heeft. Dit is ook wat de HRO site verkondigd. De praktijk, de oudere jaars, bevestigen dit, aangezien ik zie dat iedereen na afstuderen gelijk aan het werk kan in dit werkgebied (IT consultancy, projectmanagement of bijvoorbeeld EDP Auditing).

    Ik zou de resultaten dus echt met een korreltje zout nemen.

  8. @JACO

    Het gaat om toekomstperspectieven. De arbeidsmarkt ontwikkelt zich door de jaren heen en er doen zich bepaalde trends voor. Informatici hebben te maken met de grote hoeveelheid studenten en de lage uitstroom van ICT’ers. Op dit moment is die nog gunstig ja, maar voor iemand die vandaag kiest is het van belang om over 4 jaar te weten hoe hij ervoor gaat staan.

  9. Wederom is met betrekking tot de international studies geen rekening gehouden met de international dimensie. De crux van die studies is nu juist dat er sprake is van drive om bij international bedrijven (ook in NL) maar vooral ook buiten NL te werken.

    Wederom wordt duidelijk dat het Europees en “Global” denken bij de beoordelaars van het baan perspectief nationaal is gekaderd. Het bewijs dat wij in NL nog steeds menen dat kans op werk zich beperkt tot kans op werk in NL. Ik durf te veronderstellen dat bij de beoordeling op de kans op werk geen MKB of anderszins bedrijven in het buitenland zijn bevraagd.

    Het idee dat met een zich langzaam aantrekkende Europese arbeidsmarkt en steeds meer (ook vooral MKB) bedrijven zich (Europees) Internationaal willen ontplooien de kans op werk voor deze studies gering zou zijn, maakt de uitspraak over deze internationaal georienteerde studies (het ene bolletje) niet alleen een “kneuterig” karakter krijgen, maar schaadt ook het international imago van studeren in NL. Weten we nu nog steeds niet dat een kleine 60.000 studenten per jaar uit het buitenland op NL onderwijsinstituten komen studeren! Zelfs de EU weet het en is begonnen met nog meer stimuleringsprogramma’s voor zowel de Europese arbeidsmobiliteit als ook de extra facilitering van dat MKB dat Europees wil uitwaaieren.

    Als we naar de instroom van dit jaar kijken bij bijvoorbeeld RBS dan zien we een toename van UIT EUROPA komende buitenlandse studenten (tov bijvoorbeeld de niet-Europese student). Blijkbaar begrijpt de grenzelose generatie beter hoe de toekomst van Europa inhoud moet krijgen met daarbij een meer grenzeloze kijk op werk in Europa dan de beoordelaars van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie. Ik ben Boos.

  10. Hm beetje jammer dat Ergotherapie er dan weer niet tussen staat.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top