Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Vivian: Overtref jezelf… ja, echt

Gepubliceerd: 15 January 2016 • Leestijd: 2 minuten en 0 seconden • Vivian Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Overtref jezelf: het motto van de Hogeschool Rotterdam waar we vaker mee worden geconfronteerd dan ons lief is. Veel studenten maken het graag belachelijk, want het klinkt natuurlijk ook wel een beetje cheesy.

Vivian

Toch vraag ik me weleens af of dat echt zo is. Is jezelf overtreffen zoiets raars? Wat mij betreft namelijk niet. Als er iets is wat ik dankzij mijn studie heb kunnen doen, dan is het mezelf ontwikkelen en groeien tot ongekende hoogtes.

Het begon er al mee dat ik nooit had verwacht dat ik de lerarenopleiding zo geweldig zou vinden, maar na de eerste periode wist ik het eigenlijk al zeker. Dit is waar mijn hart ligt, dit is wat ik de rest van mijn leven wil doen: dit kan ik. Een carrière in het onderwijs behoorde nooit eerder tot de mogelijkheden, maar inmiddels kan ik niet meer ontkennen dat ik het heel, heel graag wil. Terwijl ik eerst dacht dat ik na de hbo-propedeuse voor een studie Nederlands zou gaan, weet ik nu dat ik dat helemaal niet meer wil. Was ik de lerarenopleiding niet gaan doen, dan had ik waarschijnlijk nooit ontdekt dat het onderwijs zo goed bij me zou passen. Alleen daarvoor al ben ik de hogeschool dankbaar, en alleen daarom al vind ik dat ik mezelf heb overtroffen.

Bovendien vind ik dat je studententijd hét moment in je leven is waarop je over jezelf leert, enorm groeit en je ontwikkelt. Je bent nog steeds jong en onbezonnen en je maakt nog steeds fouten, je gaat nog steeds laat naar bed en je verknalt nog steeds je huiswerk en toetsen, maar je kunt ook ontdekken wat je eigenlijk wilt met je leven. Er zijn veel studenten die de opleiding niet afmaken, maar er zijn ook studenten die ‘maar gewoon iets’ gaan doen omdat ze het verder ook niet weten en die vervolgens, net als ik, helemaal verliefd worden op hun studie en het bijbehorende toekomstperspectief. En hoe cheesy het ook klinkt, dan overtref je jezelf echt.

Een website maken met HTML-codes? Nooit gedacht dat ik het kon.

Goed, terug naar mij, want dit is tenslotte een blog en geen reclamefolder van de hogeschool. Wat ik alleen maar probeer te zeggen, is dat ik snap wat ze bedoelen met de leus ‘overtref jezelf’. Ik heb mezelf hier op ontelbaar veel manieren overtroffen. Een website maken met HTML-codes en allerlei online tools? Nooit gedacht dat ik het kon, maar ik haalde een 8 voor de opdracht. Gekke dingen doen en een beetje acteren, compleet met solopresentatie? Doodeng en helemaal voor iemand die zoals ik hartstikke verlegen is, maar het is wél gelukt. De eerste drie jaar van mijn studie doorlopen zonder een enkel hertentamen? Check.

Maar ik heb ook een periode van onzekerheid gekend over het lesgeven en ben daar weer overheen gekomen. Ik heb dingen over mezelf geleerd doordat ik dingen leuk ben gaan vinden die ik altijd stom dacht te zullen vinden en ik geniet met volle teugen van mijn studententijd. Waarom? Omdat ik mezelf in deze periode pas écht heb gevonden en nu voortdurend bezig ben die persoon te overtreffen.

Vivian van Leeuwen is derdejaars lerarenopleiding Nederlands. Ze heeft lichamelijke beperkingen.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Blog Vivian: Overtref jezelf… ja, echt

  1. Beste Vivian,

    Met plezier lees ik je stukken. Het enthousiasme en de passie die je voor je studie hebt zal zeker kernwaarden zijn die je als toekomstig docente zal onderscheiden. Heel veel succes!

  2. Ik heb me altijd geërgerd aan het motto ‘overtref’ jezelf. Ik heb na 5 jaar hard werken geen diploma behaald. Dit is grotendeels te wijten door slecht beleid van de Hoge school.
    Er werd totaal geen rekening gehouden met mijn functiebeperking en de lessen waren soms van slechte kwaliteit. Als klap op de vuurpijl werden er nog dingen gevraagd die niet in het boek staan om zogenaamd ”inzicht” te testen. En daarnaast was de normering van de tentamens extreem streng. Dit alles zorgde ervoor dat ik op het einde bijna niet meer voorruit kwam terwijl ik wel de hulp van peercoaches had ingeroepen. Als de hogeschool een goede school was, had ik allang binnen 5 jaar een HBO diploma op zak.
    Het is een schande dat de school loopt te pronken met dit motto.

  3. No offense voor de reactie hierboven, maar ik vind het niveau van toesting op de Hogeschool Rotterdam juist weer vrij laag. Het is vrij simpel om op de HR een voldoende te behalen en het mist hier en daar uitdaging. Docenten stellen simpele “inzicht” vragen die je kan beantwoorden zonder te leren. Ik vind dat ze de nominering juist vrij laag zetten en het voor ieder figuur mogelijk is met een beetje inspanning een acht of hoger te halen.

    Nee het behalen van slechte cijfers ligt niet aan de tevens slechte kwaliteit van toetsing en lessen. Als ik van te voren alles had geweten had ik een school gekozen waar mijn papiertje uiteindelijk wel iets waard zou zijn en niet iedere simpele ziel een diploma kan halen. Ik zie wekelijks InHolland taferelen op de Hogeschool Rotterdam.

  4. @3

    Ik heb het alleen over instituut IFM. Ik weet hoe het er bij andere locaties aan toegaat.

  5. Ik bedoel ik weet niet hoe het er bij andere locaties aan toegaat.

  6. @Nexus 5
    Ik zie nog iets wat deze verschrikkelijke Hogeschool je blijkbaar niet bij heeft kunnen brengen: zelfreflectie.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top