Best gelezen collegejaar 2016-2017
Gepubliceerd: 14 July 2017 • Leestijd: 2 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Het einde van het collegejaar is een mooi moment om terug te blikken op het nieuws van de afgelopen maanden. De top 10 van bestgelezen artikelen is een mooie weergave van de afgelopen periode. Het was een gevarieerd jaar met mooie – soms kritische – verhalen, een vervelende rechtszaak en een haarscherpe column van Halil over ‘terrorisme’.
#10 – Brandon liep stage bij wereldster Martin Garrix
Brandon van Deelen (student bedrijfskunde) liep stage bij Garrix’ platenlabel STMPD RCRDS. Hij deed onder andere onderzoek naar de populariteit van Garrix op social media en zocht uit hoe vaak de muziek van de dj gestreamd en gedownload wordt. Daarnaast bekeek hij of de afspraken die met andere artiesten en platformen gemaakt zijn, worden nagekomen.
#9 – 3 redenen waarom mbo’ers falen in het hbo
Het zijn cijfers om van te schrikken: Bij sommige HR-opleidingen loopt de uitval van mbo’ers op tot 85 procent. Waarom vallen zo veel mbo’ers uit in het hbo? Dat onderzocht Roel in ’t Veld op de Hogeschool Rotterdam en hij vond drie klinkende verklaringen.
#8 – Veel ongenoegen bij chemische technologie
De opleiding chemische technologie daalde in de Keuzegids fors, van 58 naar 42 punten. De onderwijsmanager vertelde dat er de afgelopen anderhalf jaar nogal wat was gebeurd. Het aanstellen van een onderwijsmanager en de verhuizing naar STC waren de grootste pijnpunten.
#7 – Stress op de WdKA
‘Als je hier geen stress hebt, ben je óf nooit op school óf je bent een steen’, zegt een student van de Willem de Kooning Academie. Waar komt die spanning vandaan en is het erg? Stress hoort er volgens studenten, docenten en decanen bij en daar is niets mis mee. Mits er goede feedback is en er goed gecommuniceerd en gepland wordt.
#6 – Spijbelen voor Feyenoord
Toen het erop leek dat Feyenoord kampioen zou worden én de huldiging op een schooldag zou plaatsvinden, was de grote vraag: mag je spijbelen of niet? Cvb-voorzitter Bormans gaf antwoord. ‘Onderwijs gaat voor alles, zelfs voor een kampioenschap van Feyenoord.’ Maar als de studie er niet onder zou lijden, kon Bormans zich voorstellen dat studenten naar de Coolsingel zouden gaan. En dat deden ze ook volop.
#5 – In Memoriam Gerrit Jan Vos
Gerrit Jan Vos, afdelingsdocent mode aan de Willem de Kooning Academie, overleed afgelopen maart na een kort ziekbed. Binnen de modewereld was Gerrit Jan een warm pleitbezorger voor meer aandacht voor mannenkleding, wat hij ook in de modeafdeling van de WdKA representeerde. De academie schreef een veelgelezen in memoriam waarin zijn passie, loyaliteit, artisticiteit, nieuwsgierigheid en eigenzinnigheid werden genoemd en geroemd.
#4 – RBS directeur verdacht van verduistering
In november stonden de HR en de geschorste directeur van de Rotterdam Business School (RBS) tegenover elkaar in de rechtbank. De directeur werd verdacht van ernstig verwijtbaar handelen: hij zou 100.000 euro hebben verduisterd. De directeur was het hier niet mee eens, hij zou het geld hebben gestopt in de werving van nieuwe studenten. Dat kon hij alleen niet bewijzen. In december kreeg de HR gelijk van de rechtbank, het contract van de directeur werd ontbonden. Deze zomer gaat de strafzaak tegen hem van start.
#3 – Wat stemmen HR-studenten?
Op vijftien maart waren er Tweede Kamer-verkiezingen en de HR-locatie Museumpark was voor het eerst een officieel stembureau. Voor de verkiezingen gingen we met een vragenlijst de locaties af. Waren de studenten van plan te gaan stemmen? En zo ja: op wie dan? Als heuse opiniepeilers ontdekten we dat de meeste studenten voornemens waren op de PVV en Denk te gaan stemmen. Op de verkiezingsdag hadden de studenten zich bedacht: D66 bleek – na het tellen van de stembussen op Museumpark – de winnaar.
#2 – Joyce is Docent van het jaar 2017
Een andere verkiezing hield de gemoederen ook weken bezig: de docent van het jaar-verkiezing. De opleidingscommissies van de HR droegen 23 docenten voor en na het uitpluizen van de lofbetuigingen werden er drie finalisten geselecteerd: Jan Arndts (medische hulpverlening), Joyce Buitelaar (entrepreneurship) en Bart van der Flier (international business & languages). Joyce ging er met de eer vandoor, de studenten vonden haar een ‘sterke vrouw’. Profielen interviewde haar.
#1 – Halil en de dubbele terrorisme-moraal
Na de terroristische aanslag bij Finsbury Park in Londen – waarbij een automobilist op voetgangers inreed – gebeurde er iets raars in de media. In nieuwsberichten veranderde de omschrijving van de daad van ‘aanrijding’ in ‘aanslag’, maar het woord ‘terrorisme’ werd lang vermeden. Misschien wel omdat de dader riep dat hij alle moslims ging vermoorden, in plaats van ‘allahoe akbar’ wat veel moslimterroristen roepen wanneer ze hun (vaak laatste) daad verrichten. Halil ziet een dubbele moraal en legde daarmee de vinger op de zere plek. Zijn column is het meestgelezen bericht van het afgelopen collegejaar.
Tekst: Tosca Sel
Beeld: Rossi&Blake
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top